Waarom natuur goed is voor je gezondheid

30/09/2022
664
natuur goed voor gezondheid

We leven in een drukke wereld. Steeds meer mensen krijgen stress, gezondheidsklachten en burn-outs door een combinatie van toenemende werkdruk, hoge verwachtingen, toenemende verstedelijking, files, lawaai en een overdosis aan digitale informatie. Het wordt tijd dat we af en toe rust nemen van al deze ruis en wat waker de natuur opzoeken. Steeds meer onderzoeken wijzen namelijk uit dat de natuur een gunstig effect heeft op onze gezondheid en ons welzijn. Alleen al door dagelijks een kwartiertje een wandeling te maken door de weilanden of het bos kun jij je stukken beter gaan voelen. Waarom is de natuur zo goed voor onze gezondheid?

Verlaging van stress

Zowel fysiek als mentaal heeft de natuur een positieve invloed op mensen. Dat komt voornamelijk omdat de natuur jou de mogelijkheid geeft om tot rust te komen. Je kunt eindelijk eens ontsnappen aan de drukke stedelijke omgeving of je stressvolle werkomgeving. De natuur biedt betere luchtkwaliteit, minder fijnstof, minder lawaaihinder en zachtere omgevingstemperaturen. Hierdoor krijg je de kans om je hoofd leeg te maken en energie bij te tanken. Stress verdwijnt als sneeuw voor de zon waardoor je bloeddruk en cortisolwaarden dalen.

Vitamine D verbetert je immuunsysteem

Als je buiten komt dan zorgt het zonlicht ervoor dat je extra vitamine D op doet. Vitamine D zorgt er vervolgens weer voor dat je botten versterken en dat je immuunsysteem verbetert. De frisse lucht die wij buiten inademen, helpt bovendien om onze slaap en eetlust te reguleren. Je ziet hierdoor dat mensen die veel buiten komen, zich veel gezonder voelen en minder bij de huisarts komen dan mensen die weinig de natuur ingaan. Op de lange termijn kan bewegen in de natuur zelfs leiden tot minder hart- en vaatziekten, minder diabetes en obesitas en diabetes, een verbeterde mentale gezondheid en een betere weerstand.

Verbetert je kortetermijngeheugen

Verschillende studies hebben aangetoond dat actief bezig zijn in de natuur (wandelen, fietsen en noem maar op) je geheugen verbetert. Studenten in Michigan werden uitgenodigd om deel te nemen aan een geheugentest. Vervolgens werden ze ingedeeld in twee groepen. De ene groep moest een wandeling maken in een bomentuin en de andere groep moest langs een straat wandelen. Toen de studenten terugkeerden van hun wandeling, moesten zij de geheugentest opnieuw uitvoeren. De groep die door de natuur had gewandeld, presteerde bij hun tweede test 20 procent beter dan bij de eerste test. Dit was niet het geval bij stadswandelaars. Uit dit soort onderzoeken kunnen we concluderen dat wandelen in de natuur goed is voor je kortetermijngeheugen.

Er zijn nog veel meer redenen waarom de natuur goed is voor je gezondheid. Wil jij ook de voordelen gaan bemerken, wacht dan niet langer en plan gelijk een wandeldate in met je vriend of ga wat vaker met de fiets door het park op weg naar de supermarkt. Wil je een keer écht tot rust komen en aan je gezondheid werken? Dan biedt een weekend Ardennen in een luxe vakantiehuis natuurlijk de perfecte mogelijkheid daartoe.

Wil je weten waarom het goed is om te wandelen in de natuur? In deze blog vertellen er meer over.

Lees ook:  Welk effect heeft fietsen op jouw gezondheid?

Ontdek alle beauty tips en trends

Recent

Hoe zorg je voor hygiëne in schoonheidssalon?

Meroda Changing Foundation review

Voorbereid de herfst in

Natuurlijke schoonheid: alles over wimpers

© Beautyweb - 2023
Made with
Web Wings