Wat slaap kan betekenen voor je huid

29/08/2022
611
effect slaap op de huid

Het woord schoonheidsslaapje komt zeker niet uit de lucht vallen. Slaap kan namelijk een groot effect hebben op je huid. Wat voor middeltjes jij ook gebruikt of wat voor behandelingen jij ook doet, wanneer jij onvoldoende slaapt, zal je huid er niet beter op worden. In deze blog vertellen we je wat meer over het effect van slaap op de huid en wat jij kan doen om jouw huid weer te laten stralen.

Waarom is slaap goed voor de huid?

Bij een gezond slaapritme maakt het lichaam melatonine aan zodra het buiten donker begint te worden. Dit hormoon zorgt er niet alleen voor dat je makkelijker in slaap kunt vallen, maar heeft ook positieve effecten op de huid. Zo beschermt het de huid tegen celschade, helpt het de huid te herstellen en zorgt het voor de aanmaak van nieuw collageen. De stof collageen zorgt ervoor dat de huid strak blijft en dat er geen rimpels ontstaan. Door lang genoeg te slapen, kun je rimpels dus zoveel mogelijk voorkomen.

Een tweede reden waarom slaap goed is voor je huid, is dat door voldoende slaap de bloedtoevoer naar je huid wordt versterkt. Hierdoor krijgt je huid een gezonde en stralende teint en kunnen wallen onder de ogen worden tegengegaan. Tijdens je slaap hoeft de huid zich niet constant te verdedigen tegen de zon en schadelijke stoffen, waardoor deze zich eindelijk kan focussen op het repareren van bloedcellen. Ook wordt de bloedtoevoer tijdens de slaap constanter, waardoor de herstellende stoffen van verzorgingsproducten beter kunnen werken. We raden je dan ook aan om voor het slapengaan de huid goed te verzorgen met een hydraterende nachtcrème.

Wat slaaptekort kan doen met je huid

Wat gebeurt er nu als je te weinig slaapt? Je lichaam gaat dan meer stresshormonen zoals cortisol aanmaken. Dit kan naast meer stress ook leiden tot meer rimpels en een zwakker immuunsysteem. Uit een onderzoek uitgevoerd in Zweden is gebleken dat mensen met een slaaptekort minder gezond en aantrekkelijk ogen. Zeker als je een aantal nachten achter elkaar slecht hebt geslapen, komt je huid in opstand. Dat kan resulteren in hangende oogleden en mondhoeken, gezwollen of rode ogen, donkere kringen en wallen, bleekheid enzovoorts. Bovendien kan slaaptekort op de lange termijn het huidverouderingsproces versnellen, waardoor je dus sneller last krijgt van lijntjes en rimpels.

Een verhoogde cortisolspiegel kan bovendien ervoor zorgen dat je sneller last krijgt van puistjes. Dat komt ten eerste omdat ons lichaam stoffen gaat aanmaken die ontstekingen veroorzaken. Daarnaast gaat de talgproductie omhoog, wat ook bijdraagt aan het ontstaan van puistjes. Cortisol zorgt er ook nog eens voor dat de huid minder hyaluronzuur aanmaakt, een stof die nodig is om de huid gehydrateerd te houden. Door het slaaptekort kan de huid dus droger, doffer en roder worden en kun je meer last krijgen van puistjes.

Tips voor een goede nachtrust

Het is dus wel duidelijk dat voldoende slaap essentieel is voor een mooie huid. Probeer dan ook om minstens zeven tot acht uur per nacht slaap te pakken. Heb je moeite met in slaap komen of word je vaak wakker? Dan hebben we voor jou een aantal tips om beter te slapen.

Lees ook:  Collistar Magic Drops review

Ten eerste is het belangrijk dat je een vast slaapritme aanhoudt. Probeer dus elke dag op dezelfde tijd te gaan slapen en op dezelfde tijd op te slaan. Zo kan het lichaam wennen aan dit ritme en zal het automatisch in rustmodus komen op de gebruikelijke tijden.

Ook kan het helpen om overdag voldoende te bewegen (en sporten). Daarnaast raden we je aan om een uur voordat je wilt gaan slapen een ontspannende activiteit uit te voeren en niet meer ben je smartphone bezig te zijn of tv te kijken. Ook een verzwaringsdeken kan helpen om sneller in slaap te komen en dieper te slapen! Uiteraard moet je deze verzwaarde deken eerst nog bestellen.

Good to know

Een mooiere huid is niet het enige beautyvoordeel dat slapen kan opleveren. Lekker lang tukken is namelijk niet alleen goed voor je huid, maar ook voor je haar! Bij voldoende slaap wordt het haar voldoende gevoed met voedingsstoffen, vitamines en mineralen uit het bloed. Zo blijft je haar gezond, vol en kan het sneller groeien. Je zult ook minder snel last krijgen van gebroken haar of haaruitval.

Dus, je weet wat je te doen staat als je mooi wilt zijn. Duik op tijd je bed in en laat die wekker af en toe nog wat langer doorsnoozen!

Ontdek alle beauty tips en trends

Recent

Meroda Changing Foundation review

Natuurlijke schoonheid: alles over wimpers

De top 10 beste zilvershampoo voor je haar!

Viral Charlotte Tilbury dupes én reviews

© Beautyweb - 2023
Made with
Web Wings