Tarsal boss: een pijnlijke verdikking op de wreef

09/10/2020
36

Vaak is de oorzaak van de bult een stukje bot of kraakbeen dat uitsteekt. Dit kan komen door (beginnende) slijtage van een of meerdere gewrichtjes van de middenvoet. 

Verdikking door beschadiging of aangeboren

De knobbel kan ook ontstaan door beschadiging: er is een keer iets op de voet gevallen of er is iemand op gaan staan. In sommige gevallen ontstaat de verdikking na een operatie. In andere gevallen is de oorzaak van de bult al vanaf de geboorte aanwezig: er is bijvoorbeeld een vergroeiing in de voet (coalitio) of een aangeboren extra botje (accessoir botje). Soms geeft de vorm van de voet aanleiding tot het ontstaan van een verdikking, bijvoorbeeld bij een heel holle voet. 

Tarsal boss: een pijnlijke verdikking op de wreef

Vloeistof uit gewricht

Als de bult de ene keer groter is dan de andere keer, betekent dit dat de bult ontstaat door vloeistof. De vloeistof kan komen uit het onderliggende gewricht, dan heet het een gewrichtscyste. De cyste laat het gewrichtskapsel opzwellen of weer slinken. Een cyste kan aanvoelen alsof het bot is, net zo hard. De bult wordt groter door irritatie, bijvoorbeeld door druk of wrijving van de schoen, of door beweging van het (beschadigde) gewricht onder de bult. Als de verdikking altijd even groot blijft, is het waarschijnlijk een botje of stukje kraakbeen dat uitsteekt.

Lees ook:  Voetafwijking is vaak erfelijk

De klachten bij een verdikking

Meestal is de pijnlijke verdikking op de voetrug de enige klacht die er is. De verdikking bevindt zich meestal op de wreef, in het verlengde van de grote teen of de teen ernaast. Er zijn vooral klachten wanneer de schoen tegen de bult aandrukt. Indien er slijtage is van het gewricht onder de verdikking kan de voet ook zonder schoen pijn doen. Soms bestaat er een uitstralende pijn, dit kan komen doordat de bult tegen een klein zenuwtakje (de nervus peroneus profundus) kan drukken, of tegen de strekpees van de grote teen.

Behandelingen

De niet-operatieve behandeling is er vaak op gericht om de verdikking zoveel mogelijk te ontlasten door te zorgen dat de schoen niet op de bult drukt. Hierdoor neemt de pijn af.

  • Schoenaanpassing met OVAC (OVAC staat voor Aanpassing aan Confectieschoenen), een schoen die rolt, of een afwikkelrol gemaakt door een orthopedisch schoentechnicus.
  • Vilttechniek, met een ‘O’-ring of een ‘U’-boog om de verdikking heen werken, vaak is 3 tot 5 mm dik vilt nodig.
  • Vetertechniek*: ‘om de bult heen veteren’, dus zo inrijgen dat de veters niet over de bult heen lopen.
  • Therapiezolen, met als doel de straal waarin de bult zit omlaag te brengen. Daarmee knelt de verdikking aan de bovenkant minder aan de gewrichtsranden.
  • Fysiotherapie, vaak helpt het om de voet te mobiliseren.
Tarsal boss: een pijnlijke verdikking op de wreef

Een afwikkelbalk is rond aan de onderkant. Bij het lopen draait de voet soepel om het dikste punt zonder dat de gewrichten hoeven te buigen.

Als alle behandelingen zonder operatie niet genoeg helpen en de bult geeft veel klachten, dan kan het nodig zijn om met een operatie de oorzaak van de verdikking van de wreef weg te halen.

Lees ook:  Je hebt nooit genoeg schoenen!

Door dr. Bella van Dalen, orthopedisch chirurg en Robert Wonink, MSU echografist voet en enkel, illustratie: Myrthe Boymans.

* Medisch pedicure Anjo Braspenning van Voetenpraktijk Zundert heeft een mooi overzicht van de verschillende vetertechnieken op haar website.

Last van een ingroeiende nagel? Kijk dan hier.

Ontdek alle beauty tips en trends

Recent

4x tips om er binnen een handomdraai verzorgd uit te zien

Wat te doen tegen zonneallergie?

Een gezonde tong is een gezonde mond

Meer tevreden zijn met je eigen lichaam

© Beautyweb - 2022
Made with
Web Wings