De Gelukspiramide

27/08/2019
616

In het boek staan veel onderwerpen stevig uitgediept. Wat maakt dat jullie het boek zo hebben opgezet?

Cathelijne: “Zowel voor beginners als voor gevorderden staat er veel nieuws in het boek. Dat kan denk ik alleen als je de diepte in gaat. Pas als je bijvoorbeeld weet waarom bewegen goed voor je is, kun je meer waarderen wat je gedaan hebt.”

Amber, jij wilde je weer als een twaalfjarige voelen?

“Ja, toen had ik zoveel energie. Dat was heerlijk en dat wilde ik weer. Gezonde voeding en meer bewegen zijn daarop echt van invloed. Dat heb ik zelf ervaren. Vandaar dat we daar in het boek ook uitgebreid op ingaan.”

Amber Albarda

Amber Albarda, Splint Media bv - Otto Kalkhoven

Cathelijne, jullie boek is ingedeeld in een meer lijfelijk deel en een stuk dat meer over het hoofd gaat. Wat maakt dit anders dan datgene wat er is?

“Er is al veel te lezen over een energieker leven, maar dan of alleen vanuit voedingsoogpunt, of vanuit de psychologie. Maar meestal worden die boeken na een maand boos en gefrustreerd in een hoek gegooid omdat er geen uitleg bij staat die maakt dat het makkelijker vol te houden is. Juist als je weet hoe je brein vanuit de evolutie gezien werkt, snap je makkelijker hoe jouw hersenen je eigenlijk tegenwerken als jij beter voor jezelf wilt zorgen. Daarnaast maakt een succesbeleving het makkelijker om verder te gaan: dat motiveert.”

Jij hebt daar een mooi voorbeeld van, Amber.

“Klopt! Als je weet waarom je doet wat je doet, dan kun je daar wat mee. Zo at ik al voldoende en gezond, maar toch kon ik vaak de verleiding niet weerstaan om een zak drop leeg te eten. Van Cathelijne leerde ik dat - ook al heb ik er eigenlijk niet eens trek in - ik dat niet kon laten omdat ik stress had. Nu weet ik dat ik meer een emotie-eter ben. Ik hoef door die kennis niet meer te vechten tegen de neiging om toch te snacken. Dit doordat ik door middel van ademhalingsoefeningen mijn stressniveau omlaag kan krijgen. Mijn lichaam krijgt daardoor een seintje dat ik niet meer gespannen ben waardoor het me geen enkele moeite meer kost om geen dropje te nemen.”

Werkt dat voor iedereen zo, Cathelijne?

“Nee, iedereen zit anders in elkaar. Voor Amber helpen ademhalingsoefeningen, voor een ander misschien yoga of mindfulness. In het boek hebben we daarom veel suggesties en tips staan, over alle verschillende onderwerpen. Het is de kunst om uit te zoeken wat voor jou werkt. Zo kan een ontspannende behandeling in een schoonheidsinstituut ook helpen meer te relaxen.”

Cathelijne Wildervanck

Cathelijne Wildervanck, Splint Media bv - Otto Kalkhoven

Amber, in het boek staan verschillende recepten per hoofdstuk. Hoezo?

“Er is een duidelijk verband tussen je stemming en wat je eet. Gezonde voeding is zelfs Pokon voor je gelukshormonen. Belangrijk zijn onder meer vezels uit planten, groenten, fruit, kruiden en granen. Die krijg je al binnen als je bij iedere maaltijd groenten zet of een bakje rauwkost. Ik merkte zelf het effect toen ik een burn-out had. Een verandering in mijn eetpatroon en leefstijl was voor mij de oplossing om daaruit te komen. De eerste trede van de gelukspiramide gaat over slaap, de basis van alles. Zo verbeterde ik mijn slaap door het eten van onder andere lekkere gezonde wafels met veel niet al te rijpe bananen erin. En om na het sporten meer energie te krijgen, staat er in het hoofdstuk over gezonder bewegen een recept in van pindakaas mueslirepen.”

Lees ook:  Wat kost een kunststof beugel?

Cathelijne, in het boek noem je de zogenaamde ‘drie-minuten-regel’. Waar gaat die over?

“Bewust genieten is bewezen effectief. Dan gaat het erom dat als je ergens blij van wordt, je drie minuten bij die positieve stemming stil blijft staan. Dat zorgt ervoor dat er wat verandert in je lijf en zelfs in je leven. Je activeert andere hormonen die je nodig hebt om gelukkig te zijn. Geniet eens bewust en wat langer van bijvoorbeeld de gezichtsmassage. Daardoor gaan ze nog meer stralen.”

Ontstekingen van de huid ontstaan niet alleen door stress maar toch eveneens door voeding, Amber?

“Als je meer kunt ontspannen, zul je merken dat ontstekingen minder worden. Een ander aspect dat huidaandoeningen kan veroorzaken of verergeren is inderdaad voeding. Wist je dat als je bijvoorbeeld te veel tarwe eet, je darmwand te veel geprikkeld wordt? Er zijn verschillende huidziektes die kunnen verbeteren als je minder of geen gluten eet. Een lekker ontbijt met een boekweitparfait is daarom in het boek opgenomen.”

De Gelukspiramide

Meer geluk zorgt ervoor dat je meer gaat stralen. Niet voor niets is de ondertitel van De Gelukspiramide: Voor een energiek leven zonder gezanik en gezeur. Het dikke en met veel tips gelardeerde boek biedt een compleet body- en mindplan in zes stappen. Volgens de auteurs Cathelijne Wildervanck en Amber Albarda ga je daardoor beter slapen, gezonder eten, meer bewegen, anders denken, relaties beter begrijpen en betere keuzes maken. 

Voor meer info: www.cathelijnewildervanck.nl,  en www.betterhealthacademy.nl.

Tekst: Lizet van Triet

Ontdek alle beauty tips en trends

Recent

Hoe zorg je voor hygiëne in schoonheidssalon?

Meroda Changing Foundation review

Voorbereid de herfst in

Natuurlijke schoonheid: alles over wimpers

© Beautyweb - 2023
Made with
Web Wings