Wordt plastische chirurgie vergoed door mijn zorgverzekering?

19/12/2022
1058
Plastische chirurgie

Nederlanders gaan steeds vaker naar de plastische chirurg voor een ingreep, blijkt uit onderzoek. Hierbij gaat het voornamelijk om cosmetische behandelingen. Veel mensen vragen zich hierbij af of dit – deels – vergoed wordt door hun zorgverzekering. Het simpele antwoord hierop is, nee. Het basispakket bied wel ruimte aan plastische ingrepen, die bedoeld zijn als medische doeleinden. Hiervoor hoef je dan ook geen zorgverzekering te vergelijken. De precieze definitie van ‘medische doeleinden’ wordt uitgelegd in dit artikel.

Plastische ingrepen met een medisch doeleinden

Vanuit het basispakket zijn er diverse vergoedingen mogelijk voor deze vorm van plastische chirurgie. Hieronder staan de drie meest voorkomende vormen. Belangrijk om hierbij te weten is dat een verwijzing vanuit je huisarts niet geldig is als bewijs voor een medische noodzaak.

Ooglidcorrectie

Vanaf het moment dat een oogarts in het ziekenhuis, of een zelfstandig behandelcentrum, vast heeft gesteld dat het bovenooglid zorgt voor gezichtsveldbeperking doordat het een verslapping of verlamming heeft, dan dekt de basisverzekering de volledige kosten. Hierbij moet je denken aan ongeveer 1100 euro. Belangrijk wel is dat je eerst je eigen risico zelf zult moeten betalen.

Borstverkleining

Als het ervoor zorgt dat je lichamelijke klachten hebt, zal de basisverzekering deze ingreep volledige vergoeden. Afhankelijk van hoeveel zorgpremie je betaald. Het kan namelijk leiden tot ernstige rug- en schouderklachten. Hierbij speelt het BMI overigens wel een rol, de belangrijke criteria is dat je een gezond gewicht moet hebben. Wat betekent dat je BMI 30 of lager moet zijn.

Voorafgaand aan de medische ingreep moet wel volledig uitgesloten zijn dat de verschillende pijn soorten niet verholpen kunnen worden door onder andere de fysiotherapeut.

Aangeboren misvormingen en afwijkingen

Het behandelen van een afwijking in het uiterlijk valt ten alle tijden onder de basisverzekering, op het moment dat het gepaard gaat met aantoonbare lichamelijke functiestoornissen. Denk hierbij aan een beperking in het bewegen of van het gezichtsveld. Verder valt ook verminking onder de medische ingrepen, denk hierbij aan brandwonden, handen door reuma, verlammingen van de aangezichtszenuw, amputatie van ledematen en/of borsten.

Daarnaast kun je ook een vergoeding krijgen voor aangeboren misvormingen. Hierbij gaat het om onder andere lip-, kaak- en gehemeltespleten maar ook misvormingen zoals urinewegorganen en geslachtsorganen.

Lees ook: Cosmetische ingrepen; botoxje hier, fillertje daar?

Lees ook:  Tips tegen droge lippen

Ontdek alle beauty tips en trends

Recent

Rimpels op je bovenlip verminderen met fillers

4 onmisbare kledingitems tijdens de zwangerschap

De 4 must-have items voor elke vrouw!

Acne aanpakken: hoe doe je dat?

© Beautyweb - 2024
Made with
Web Wings