Is meer beweging écht gezonder voor je?

02/12/2022
420
Beweging

Ja, meer beweging is gezonder voor je. Uit onderzoek blijkt namelijk dat mensen die doen sporten gelukkig zijn dan niet-sporters. Het Mulier Instituut heeft hier onderzoek naar gedaan. Ze hebben namelijk naar het geluksgevoel gevraagd bij beide groepen. De sporters gaven hierbij een 7,5 uit 10 en de niet-sporters een 7. In totaal hebben 1,2 miljoen mensen hieraan meegedaan. Ook is onderzocht hoeveel dagen per jaar de beide groepen zich ongelukkig voelen. Hieruit kwam een gemiddelde van 53 bij de niet-sporters, en 35 ongelukkige dagen bij de sporters. Er zit zelfs verschil in de lengte van de beweging. Zo ben je het áller gelukkigste op het moment dat je minimaal drie keer per week doet sporten voor maximaal drie kwartier. Mensen die een teamsport deden uitoefenen, behaalde hierbij helemaal de top. Ze worden daarom gezien als de gelukkigste mensen.

Hoe kan ik meer bewegen?

Mocht je bijvoorbeeld op het werk de gehele dag achter je bureau zitten dan kan het soms lastig zijn om voldoende beweging te hebben. Probeer desondanks élke week minimaal 2,5 uur te bewegen. Hierbij gaat het om wandelen (kan op een loopband voor thuis), fietsen, zwemmen en dansen. Denk bijvoorbeeld aan elke werkdag een half uur. Door bijvoorbeeld naar werk te fietsen, of tijdens de pauze een wandeling te maken.

Krachttraining

Ook wordt aangeraden om twee keer per week een oefening/ activiteit te doen die ervoor zal zorgen dat je botten en spieren sterker worden. Hierbij moet je denken aan krachttraining, maar ook (touwtje)springen, traplopen en fitness. Hiervan is geen minimale tijdsduur. Doe het zo lang mogelijk, maar ga logischerwijs niets forceren. Dat kan namelijk zorgen voor blessures of andere pijntjes.

Intensief

Daarnaast is het ook prettig om minimaal één keer per week intensief te bewegen. Logischerwijs moet je alles op je eigen tempo doen, maar probeer jezelf zoveel mogelijk uit te dagen. Hierbij kun je denken aan voetballen, maar ook basketbal en volleybal, hardlopen, fitness en verschillende vechtsporten. Hierdoor zul je helemaal buiten adem raken. Dat is ook het teken dat je op de limiet zit.

Voordelen van beweging

Zoals eerder aangegeven is bewegen óntzettend gezond. Je hele lichaam raakt er namelijk aan gewend om te werken. Van je spieren en longen tot je hart en bloedvaten. Hieronder staan nog meer voordelen:

  • Je kunt beter ontspannen en hebt daardoor minder last van stress.
  • Veel minder klachten als het gaat om angst, somberheid en een depressie.
  • Je kunt er beter van slapen, en je wordt ook fitter wakker in de ochtend.
  • Je hebt sterkere spieren en botten. En ook je huid is gezonder.
  • Je bloeddruk zal beter zijn, samen met je cholesterol.
  • Je hebt een gezonder gewicht.

Wil je nog meer weten? Lees dan onze blog over hoe je een summer body kunt krijgen!

Lees ook:  Afslanken en fit worden: de voordelen van een personal trainer

Ontdek alle beauty tips en trends

Recent

Meroda Changing Foundation review

Natuurlijke schoonheid: alles over wimpers

De top 10 beste zilvershampoo voor je haar!

Viral Charlotte Tilbury dupes én reviews

© Beautyweb - 2023
Made with
Web Wings