Huid en haver, een gezonde combinatie

21/07/2020
1219
haver

Er is in de loop der jaren veel onderzoek verricht naar haver en wat je er mee kunt doen. Zo heeft de FDA, de Amerikaanse Food and Drug Administration, haver erkend als een 100 procent natuurlijke huidbeschermer. 

Haver bij eczeem en psoriasis

Vooral bij huidproblemen als eczeem, psoriasis, brandwonden en bij een gevoelige huid kun je haverproducten inzetten. Je kunt er zelfs mee in bad. En vergeet niet dat je ook door het eten van haver je huid beïnvloedt. Waarom is haver zo fijn voor de huid? Dat komt omdat er bijzonder werkzame stoffen in haver zitten die met name vrijkomen als je de haver(mout/vlokken) vermaalt en in water oplost, de zogenaamde colloïdale haver. Er zijn ook gekiemde havervlokken. Deze vlokken zijn super zacht en prettig in gebruik.

De werkzame stoffen in haver

Er zitten legio werkzame stoffen in haver:

 • Vetten: de vetten in haver versterken je huid. Ze zorgen er voor dat je huid minder vocht verliest.  
 • Eiwitten en koolhydraten: deze hebben het vermogen zich aan je huid te binden waardoor een beschermend laagje ontstaat. Dit laagje zorgt er ook voor dat je minder water verliest en de pH-waarde van je huid stabiel blijft. 
 • Vezels: vezels, zoals het oplosbare beta-glucaan, zorgen er voor dat de huid vocht aan kan trekken en helpt tevens dit vocht vast te houden. 
 • Saponinen: dit zijn zeepstoffen die de huid reinigen.
 • Antioxidanten: de belangrijkste antioxidant in haver is avenathramide, die onder andere een anti-ontstekings- en anti-jeukwerking heeft.
 • Daarnaast kun je in haver nog andere plantenstoffen als flavonoïden en polyfenolen vinden en niet te vergeten vitamines en mineralen. Kortom, haver is fantastisch voor de huid. 

Recepten

Haverwascrème voor het gezicht

Voor dit recept kun je het beste gekiemde havervlokken gebruiken. Deze vlokken zijn extra zacht (je kunt ze online bestellen bij Pit&Pit). Deze wascrème kan ook als masker gebruikt worden.

Ingrediënten:

 • 1 theelepel sheabutter
 • 3 theelepels abrikozenpitolie of moringa-olie
 • 2 druppels essentiële olie
 • 2 theelepels havervlokken of poeder van havervlokken
 • 1 eetlepel water, hydrolaat of kruidenthee

Bereiding: meng de sheabutter met de abrikozenpitolie of moringa-olie en de essentiële olie. Week de havervlokken in water, hydrolaat of kruidenthee tot het een zachte pasta wordt. Meng tot een mooie pasta met het mengsel van de sheabutter en de abrikozen- of moringa-olie. 

Hoe te gebruiken: breng een theelepel van de haverwascrème aan op het gezicht. Maak de handen lichtjes nat met het kompreswater en was je gezicht cirkelend met je handen. 

Recepten geschikt voor alle huidtypen

1 theelepel haverwascème met: 

1 druppel kamille en 1 druppel lavendel
of
1 druppel lavandin en 1 druppel grapefruit
of
1 druppel citroen en 1 druppel lavendel
of
1 druppel sinaasappel en 1 druppel hohout
of
1 druppel palmarosa en 1 druppel citroen
of
1 druppel lavendel en 1 druppel ylang-ylang

Haverbad

Een haverbad is zeer verzachtend voor de huid en het verlicht ook jeuk. Geschikt bij eczeem en vele andere huidproblemen.

Bereiding: vul een groot theezakje met hele of gemalen havervlokken. Voeg dit theezakje toe aan het badwater. Bij een droge huid en eczeem kan er ook nog een eetlepel kokosolie aan toegevoegd worden. Als je geen bad hebt, kun je het zakje met haver, geweekt in water, ook als een waszakje gebruiken onder de douche.

Met dank aan aromatherapeut Ellen Wagenaar

Lees ook:  De voordelen van een haar- en beautysalon in één

Ontdek alle beauty tips en trends

Recent

Welke mode bestellen vrouwen het meest online?

Dit betekent het symbool op jouw beautyproducten

Hoe verzorg je de huid rond je ogen?

Bordspellen en de voordelen voor de geestelijke gezondheid

© Beautyweb - 2024
Made with
Web Wings