Hoe kom je van aften en een slechte adem af?

25/06/2019
2427
aften

Aften

Als je weleens een aft in je mond hebt gehad, weet je dat dit geen feest is. Het is een pijnlijk zweertje of blaartje in je mond, is grijswit van kleur met een rode ontstoken rand, met een doorsnede van zo’n drie tot vier millimeter. Eten en drinken kan hierdoor ontzettend gevoelig zijn. En eigenlijk is dit zacht uitgedrukt.

Het ontstaan van aften

Hoe ontstaat een aft? Het heeft meerdere oorzaken. Het kan ontstaan door beschadiging van het slijmvlies van de mond, emotionele stress, hormonale factoren, voeding, enz.
Een aft verdwijnt meestal binnen enkele dagen, maar kan ook twee weken aanhouden. En geloof me, dat wil je niet.

De genezing van aften

Wat kun je doen om het sneller te laten genezen? Er zijn veel tips online te vinden van gember tot tea treeolie, maar er zijn ook geweldige middeltjes te koop, zoals blue m oral gel. Aften genezen namelijk sneller indien ze blootgesteld worden aan zuurstof en deze oral gel bevat actieve zuurstof en heeft dus een positief effect op het versnellen van het genezingsproces. Een extra tip. Vermijd het gebruik van mondwater met alcohol. Alcohol kan namelijk het mondslijmvlies beschadigen en verhoogt de kans op terugkerende mondblaasjes.

Slechte adem

Wil je een kauwgompje? Aardig aanbod natuurlijk, maar het kan ook een kleine hint zijn dat je even iets aan je slechte adem moet doen. 1 op de 7 mensen heeft last van een slechte adem, maar toch ligt er nogal een taboe op dit onderwerp. Je zegt niet snel dat iemand uit z’n mond stinkt. Ongeveer 15 procent heeft hier zelfs chronisch last van.

slechte adem

Een slechte adem kan verschillende oorzaken hebben. Bacteriën op het achterste gedeelte van de tong, het tandvlees en ontsteking rondom tanden en implantaten zijn echter meestal de hoofdoorzaak. Bacteriën produceren namelijk zwavel en dit veroorzaakt een onaangename geur. Heel af en toe speelt een andere oorzaak een rol. Denk hierbij bijvoorbeeld aan alcohol, gekruid voedsel en het naar boven komen van gassen door een onvoldoende afsluiting van de maag.

Tips tegen een slechte adem:

De behandeling van een slechte adem is afhankelijk van de oorzaak hiervan. Ontstekingen bij tanden en kiezen kunnen door een tandarts of mondhygiënist opgespoord en behandeld worden.
- Drink ’s ochtends direct na het opstaan een glas water. Dit legt een soort ‘waterslot’ op de maag.
- Stop met roken
Wanneer de oorzaak niet in je mondholte te vinden is, kan de huisarts je doorverwijzen naar een KNO-arts of een MDL-arts. Ook zijn er tandartsen en ziekenhuizen die een speciaal spreekuur voor mensen met slechte adem hebben.
- Gebruik (suikervrije) snoepjes, een frisse mondspray of kauwgom met xylitol voor een frisse adem. Dit kan tijdelijk helpen de klachten te verminderen.

Gevoelige tanden

Even een ijsje eten kan soms vervelend uitpakken als je gevoelige tanden hebt. Gevoelige tanden reageren op koude, hete, zure of zoete etenswaren en dranken met een korte scherpe pijnscheut die voor het gevoel tot diep in de wortels van de tanden en kiezen kan doorlopen. Dit kan zeer pijnlijk zijn.

Er zijn verschillende redenen waarom een tand of kies gevoelig wordt. Eén hiervan is het bloot komen te liggen van het tandbeen. Normaal gesproken wordt tandbeen bedekt door glazuur of door het tandvlees, maar als je ouder wordt, komt dit vaak rond de tandhals bloot te liggen. Doordat de glazuurlaag van tanden en kiezen verdwijnt, komt dentine bloot te liggen. Tanden of kiezen raken hierdoor gevoelig.

Iedereen kan vroeg of laat gevoelige tanden krijgen. Indien de gevoelige tanden veel pijn veroorzaken of als de gevoelige tanden een probleem in het dagelijks functioneren vormen, is het aan te raden een bezoek te brengen aan de tandarts of mondhygiënist. Deze kan je van goed advies voorzien en indien nodig behandelen. Een goede mondhygiëne is natuurlijk belangrijk om problemen in de mond te voorkomen of op te lossen. Poets minimaal twee keer per dag je tanden en spoel ook twee keer per dag ruim 60 seconden met mondwater.


Lees ook: Hoe maak je lezen echt weer leuk? of Wat je moet weten over Botox

Lees ook:  Beter georganiseerd door het leven met de Familie-agenda

Ontdek alle beauty tips en trends

Recent

Rimpels op je bovenlip verminderen met fillers

4 onmisbare kledingitems tijdens de zwangerschap

De 4 must-have items voor elke vrouw!

Acne aanpakken: hoe doe je dat?

© Beautyweb - 2024
Made with
Web Wings