Voetklachten na je vakantie?

16/08/2019
12

Eelt 

Bovenaan de lijst met ‘after-vakantie-klachten’ staat eelt. Niet zo gek als je een wandelvakantie achter de rug hebt. Eelt ontstaat door wrijving en/of druk. Heb je wel heel veel eelt na je wandelvakantie? Ga eens langs de pedicure om het overtollige eelt te laten verwijderen en neem je wandelschoenen mee voor een controle op maat en vorm. Wie weet heb je wel de verkeerde maat wandelschoenen, of draag je te wijde of juist te nauwe wandelschoenen. 

Kloven en droge huid

De kloven en droge huid op de voeten volgen een nette tweede op de lijst met klachten die veelal tijdens de vakantie ontstaan. Niet zo gek, want hoe gaat dat, het is warm en je trekt ‘s ochtends het liefst zo min mogelijk aan en al helemaal geen schoenen. Nee, je loopt tijdens je vakantie lekker de hele dag op je slippertjes. Maar terwijl die sandaaltjes of slippers lekker koel zijn voor je warme voetjes, droogt de huid op je voeten uit. En al helemaal als je de hele dag op het strand hebt gezeten, met je voetjes in het zand en in de zee. Lekker toch? Heerlijk ja, maar dus niet voor je huid. Maar eh, geen probleem hoor, een tijdje goed smeren met een fijne voetencrème en op z’n tijd een verzorgend voetenbad en je voetjes zijn weer hun poezelige zelf. Blijft de droge huid aanhouden en heb je last van pijnlijke kloven? Ga dan naar de pedicure voor een professionele behandeling. Bij de pedicure koop je vaak ook de betere voetcrèmes die je net even wat sneller van je klachten af helpen.

Vakantievoeten

Blaren

Niets zo vervelend als blaren, en nog pijnlijk ook! Bah, wat een vervelende klieren! Maar blaren ontstaan niet ‘zomaar’. Net als eelt, ontstaat een blaar door een teveel aan wrijving en/of druk. Soms helpt het om dat ene scherpe stikseltje in die leuke instappertjes af te plakken met Leukosilk of Leukoplast. Je bent dan voor een paar euro van het probleem af. Wordt het probleem veroorzaakt door te kleine schoenen? Doe die schoenen dan weg! JE LOOPT ZE NIET UIT! Echt niet, schoenen worden in de lengte niet groter door ze vaker te dragen. Ze worden wel minder stug, maar niet groter. 

Lees ook:  Verfrissend voetenbad

Heb je toch last van blaren gekregen en moet je nog even door? Investeer dan in een goede blarenpleister, bijvoorbeeld die van Hansaplast of Compeed. Echt, het kost wat meer, maar het levert ook heel veel meer (loop)comfort op.

Laatste tip: heb je nieuwe schoenen in de juiste maat, maar toch snel last van blaren? Probeer ze de eerste periode dan te dragen met dunne wollen sokken (in plaats van katoenen sokken). Door wol te dragen (ja, ook in de zomer), ontstaat minder wrijving dan met katoen. Geen idee waar je dunne wollen sokken kunt kopen? Zoek dan naar de sokken van Falke (onder andere te koop bij de Bijenkorf en via Bol.com), ook hiervoor geldt; het kost wat meer, maar levert ook heel veel meer comfort op.

Ingegroeide en blauwe nagels

Een van de gevraagde pedicures had afgelopen week maar liefst vier klanten in haar stoel met ingroeiende/ingegroeide nagels. Heel vervelend en ook heel pijnlijk! Helaas zijn niet alle huisartsen goed bekend met de vele mogelijkheden die er zijn om een ingroeiende nagel aan te pakken, zodat zij sneller zullen adviseren om een deel van de nagel te laten verwijderen (au!). Ga daarom eerst langs een pedicure die verstand heeft van deze materie. Heel belangrijk, vraag voordat je een afspraak maakt of hij of zij een cursus nagelproblematiek heeft gedaan. Zo ja, dan zijn je voetjes in goede handen. Niet? Zoek dan gerust verder.

Lees ook:  Eucalyptus helpt je de zomer door!

En ook hierbij geldt: laat je schoenen checken, de kans is namelijk groot dat je op te kleine (wandel)schoenen hebt gelopen.

Te lange nagels

Ook genoemd werden te lange nagels. Het lijkt zo simpel, je nagels zelf bijhouden. Maar soms komt het er gewoon niet van. Ook daarvoor kun je terecht bij de pedicure, die knipt ze graag op de ‘juiste’ wijze voor je (recht en niet rond). Door je nagels op de juist wijze te (laten) knippen, voorkom je problemen al ingroeiende, ingegroeide en scheurende nagels.

Hielspoor

Ook genoemd werd hielspoor. We beginnen met de term ‘hielspoor’. Eigenlijk is hielspoor een verzamelnaam voor heel veel soorten klachten aan de de achterkant van de voeten. Die kunnen verschillende oorzaken hebben, van overbelasting tot reuma. Omdat de oorzaken zo divers zijn, geldt dat ook voor de oplossing van de klachten. Een goed eerste advies is: draag een flinke tijd geen slippers en gun je voeten wat rust. Je hoeft ook niet gelijk aan de orthopedische schoenen, maar leg die slippers in de kast en draag in plaats daarvan sandalen - met bandjes die de schoen op hun plek houden - zodat je je voet niet in een ‘klauwstand’ hoeft te forceren. 

Blijf je last houden van je hak/hiel/achterkant van je voet? Bezoek dan een podoloog die met echografie werkt (kun je opzoeken). Deze podoloog kan namelijk kijken wat er ‘niet helemaal lekker’ zit aan de achterkant van je voet. Een voorbeeld zijn de podologen van het Hielpijn centrum , zij zijn zelfs gespecialiseerd in hielpijn.

Lees ook:  Tips bij ingegroeide en ingroeiende teennagels

Mycose

Last, maar zeker niet least; mycose, oftewel in spreektaal: schimmel. Lastig, ontsierend en jeukend op de huid, maar vooral heel vervelend, ontsierend en hardnekkig in de nagels. Heb je de schimmel opgelopen in de douche van je hotel of camping? Of heb je af en toe andermans schoenen of slippers gedragen? Tsja, dan heb je weinig aan een preek dat je dat niet had moeten doen hè? En die campingdouche is natuurlijk sowieso lastig te vermijden (al kan het helpen om slippers te dragen onder de douche). 

Heb je een schimmelinfectie van je huid, zorg er dan voor dat je je voeten niet wast met zeep (is sowieso een afrader), maar wel heel goed droogt na het douchen. Verzorg de huid na het douchen met een schimmelcrème die je bij de drogist kunt kopen, er zijn er genoeg op de markt.

Heb je een schimmelnagel, dan wordt het een heel ander verhaal, maak je op voor een langdurig traject. Je kunt naar de huisarts, die zal je waarschijnlijk pillen geven die nogal heftige bijverschijnselen kunnen opleveren bij gebruik. Een andere optie is een bezoek aan de pedicure. Hij of zij kan je nageldruppels geven, PACT-therapie aanraden of zelfs lasertherapie. Hoe dan ook kan het heel lang duren voordat je van je schimmelnagel(s) af bent. Ben je er eenmaal vanaf, dan kan een schimmelnagel ook weer terugkomen. Voorkomen is dus in alle gevallen beter dan genezen.

Voor alle voetklachten geldt: ga eens naar de pedicure, die kan veel betekenen voor de gezondheid en het welzijn van je voeten en dus ook voor jou.

 

Ontdek alle beauty tips en trends

Recent

4x tips om er binnen een handomdraai verzorgd uit te zien

Wat te doen tegen zonneallergie?

Een gezonde tong is een gezonde mond

Meer tevreden zijn met je eigen lichaam

© Beautyweb - 2022
Made with
Web Wings