Klachten verhelpen met voetreflexologie

‹ Terug naar overzicht
Geplaatst op:
Wist je dat je hele lichaam wordt weerspiegelt in je voeten? Het klinkt misschien als hocus pocus of op zijn minst ietwat zweverig, maar het is dit uitgangspunt dat de basis vormt van voetreflexologie. En aan voetreflexologie is niets zweverigs, tenminste dat vinden wij. Sterker nog, het wordt al eeuwenlang toegepast en er zijn mensen genoeg die er veel baat bij hebben. Jij misschien ook wel, daarom besteden wij er in dit artikel graag aandacht aan.

Binnen de voetreflexologie worden in het menselijk lichaam tien energiebanen of reflexzones onderscheiden. In elk van de voeten komen vijf energiebanen uit. De rechtervoet is daarbij gekoppeld aan de rechterkant van het hoofd en staat voor het denken en doen. De linkervoet is gekoppeld aan de linkerkant van het hoofd en staat voor emoties en gevoelens. Naast het hoofd wordt ook de rest van het lichaam op de voet geprojecteerd. Op het moment dat het op een van deze punten dus niet ‘helemaal lekker zit’, heeft dat zeker zijn weerslag op je lichaam.

Klachten verhelpen met voetreflexologie

Versimpelde weergave van de verschillende zones van het lichaam die weerspiegelt worden in de voeten.

Voetreflexbehandeling

Bij een voetreflexbehandeling wordt daarom niet alleen de voetzool behandeld, ook de zijkant (ruggenwervel) en de bovenkant van de voet worden behandeld. Door met massage druk uit te oefenen op de voet wordt via de energiebanen op een andere plaats in het lichaam een orgaan of klier gestimuleerd. Als daarbij op de voet een verharding of een gevoeligheid wordt waargenomen, weet de voetreflexoloog waar energie in het lichaam geblokkeerd wordt. Met massage kan hij of zij die blokkade losmaken en de energie in het lichaam weer in balans brengen.

Oorsprong

De oorsprong van deze alternatieve geneeswijze ligt in China. Chinese artsen gebruikten voetreflexologie om blokkades in de energiebanen op te sporen en zo preventief aan de gezondheid van hun gemeenschap te werken. Als je naar je voeten ‘luistert’, is dat een preventieve manier om gezond te blijven. Daarom menen reflexologen dat voeten de spiegel zijn van ons lichaam. Het lichaam geeft al in een vroeg stadium signalen af wanneer die energie geblokkeerd wordt. Dat kan zich uiten in verschillende klachten.

Soms vergoed

Moet je voor een behandeling naar China? Nee, in bijna iedere plaats is tegenwoordig wel een reflexoloog te vinden. Wat ook heel fijn is, in een deel van de gevallen kun je de behandeling laten vergoeden (afhankelijk van het pakket dat je hebt bij de ziektekostenverzekering).

Voetreflex bij (niet-) specifieke klachten

Of je klachten niet heel specifiek zijn (‘ik heb last van weinig energie’) of juist heel specifiek (‘ik heb pijn aan mijn voeten’), voetreflex kan heilzaam zijn bij een breed scala aan al dan niet vage klachten. Je kunt bijvoorbeeld terecht bij Christa Niessen van praktijk VoetSaam in Vreeland. Om even bij voetklachten te blijven, vertelt Christa daarover het volgende: “Binnen de voetreflexologie corresponderen bepaalde delen van de voet met de organen in het lichaam. Aan de plantaire zijde (onderkant) van de voet bevinden zich de organen. Aan de dorsale zijde van de voet (bovenkant) zitten de behandelpunten van de spieren en de botten. Daar kun je een drukpunt van maken. Het doet op dat punt vaak erg zeer als mensen last hebben van hallux valgus. Ik behandel mensen niet alleen op dat punt, ik maak er een gehele behandeling van, waar de hallux valgus dan onderdeel van uitmaakt.”

Drie behandelingen

Ze vervolgt: “Sowieso zijn er minimaal drie behandelingen per cliënt nodig en maximaal acht voor mijn opleiding bij de School voor Voetreflexologie. Veel cliënten voelen vaak al na ongeveer drie behandelingen verbetering en na circa acht behandelingen wordt meestal het gewenste resultaat bereikt. Wat opvalt bij deze klacht, is dat het vaak bij een bepaald type cliënt voorkomt; vrouw, zorgend, veel aan anderen denkend.”

Klachten verhelpen met voetreflexologie

Ook eens proberen? Via het Register Beroepsbeoefenaren Complementaire Zorg vind je beroepsbeoefenaren die worden vergoed door zorgverzekeraars die de therapievorm of beroepsorganisatie in hun polis hebben opgenomen.

 

 

Bronnen: