Een ingegroeide teennagel, wat nu?!

19/06/2020
9

Hoe kom je aan een ingegroeide teennagel?

Hoewel het bij elke teen voor kan komen, zie je een ingegroeide teennagel voornamelijk bij de grote teen. Druk van buitenaf speelt hierbij een grote rol. Je schoen drukt direct tegen de vrije zijkant van je grote teen aan, terwijl de andere kant indirect tegen je tweede teen aan wordt gedrukt.

Te kort afgeknipt

Als de nagel aan de zijkant te kort wordt afgeknipt, kan de nagelwal geïrriteerd raken en worden beschadigd door de scherpe te kort afgeknipte nagel. Hierdoor kunnen bacteriën en schimmels de huid binnen dringen. Dit veroorzaakt een ontsteking met zwelling, roodheid en pijn. Vervolgens kan er wild vlees ontstaan waardoor er nog meer druk en irritatie ontstaat zodat je in een vicieuze cirkel terecht komt. Au!

Wat kun je doen?

Ga vooral niet zelf lopen dokteren. Vermijd druk op je tenen en draag wijdere schoenen of nog beter, slippers. Maar maak vooral een afspraak bij een gerenommeerde pedicure. Hij of zij zal voorzichtig de nagelplaat omhoog tillen uit de ontstoken nagelwal, waarna deze ‘gestut’ wordt met behulp van een stukje vet gaas of katoen onder de scherpe rand van de nagelplaat. Het gaasje onder de nagel moet regelmatig verschoond worden (liefs eenmaal per dag) en de ontstoken teen kan enkele keren per dag in een warm badje (al dan niet met soda) worden geweekt om de ontsteking te verminderen. Activiteiten die druk op de teen geven moeten voorkomen worden. Als het eenmaal genezen is, moet je instructies krijgen over het op de juiste wijze knippen van de nagels.

Lees ook:  Maak je voeten zomerproof

 

En als dat nou niet helpt?

Als je last blijft houden van deze ingegroeide nagel, dan is een chirurgische afspraak wellicht de volgende stap. Bij de chirurgische behandeling wordt een deel van de nagelplaat en de aangedane nagelwal verwijderd. Dit gebeurt onder lokale verdoving. Hierbij wordt de gehele teen verdoofd door aan het begin weerszijde van de teen de gevoelszenuwen van de teen te verdoven. In sommige gevallen wordt de gehele nagel verwijderd, maar meestal wordt aan een kant een gedeelte van de nagel verwijderd.

Zijkant van de nagel weghalen

Om te voorkomen dat de ingegroeide teennagel terugkeert, is het beter om gehele zijkant van de nagel weg te halen van de nagelmatrix zodat de nagel hier niet meer terug kan groeien. Als alleen het irriterende stuk nagel verwijderd wordt, kan dit later weer voor problemen zorgen. Met een schaar kan de nagel worden ingeknipt tot aan het eponychium. De onderzijde van de nagel moet losgemaakt worden van het nagelbed. Vervolgens kan het losgemaakte deel van de nagel met een tang worden vastgepakt en uit de nagelmatrix worden getrokken. Vervolgens kan door middel van een wigexcisie een deel van de nagelmatrix en de aangedane nagelwal worden verwijderd waarna dit met behulp van hechtpleisters gesloten kan worden.

Pijnstilling geen overbodige luxe

Na de ingreep moet de teen worden verbonden met bij voorkeur antibiotische vette gazen. Het nemen van pijnstilling is geen overbodige luxe. Na enkele dagen dient het verband verschoond te worden. Het is verstandig om het been de eerste dagen niet te veel te belasten en zoveel mogelijk hoog te houden. Binnen 2 tot 3 weken is de wond meestal volledig genezen. 

Lees ook:  Lief zijn voor jezelf….

 

Ontdek alle beauty tips en trends

Recent

4x tips om er binnen een handomdraai verzorgd uit te zien

Wat te doen tegen zonneallergie?

Een gezonde tong is een gezonde mond

Meer tevreden zijn met je eigen lichaam

© Beautyweb - 2022
Made with
Web Wings