De donkere huid is wat dikker dan de blanke huid. Dit komt doordat de hoeveelheid melanine bij een donkere huid groter is. Melanine zorgt voor de hoeveelheid pigment in de huid en ligt bovenop de bovenste huidlaag. Daarnaast is de huid iets vetter, doordat het meer talgkliertjes bevat.
Foundation
Omdat de huid iets vetter is, zijn de poriën van een donkere huid ook groter dan die van een blanke huid. Het nadeel van deze poriën is dat de foundation de neiging heeft in deze poriën te gaan zitten. Het is daarom verstandig om een foundation te kiezen op oliebasis in plaats van een waterbasis, deze gaat minder snel in de poriën zitten. Kies liever een foundation met een gele ondertoon, een foundation met een roze ondertoon ziet er snel grauw uit. De kleur mag het dichts bij de eigen huidskleur liggen, want ook met een lichtere tint gaat de huid er snel grauw uitzien.
Kleurkeuze
Kleuren die erg goed op een donkere huid uitkomen zijn: goudtinten, turquoise, paars en intense pruimkleuren. Kies liever geen pasteltinten. Ze maken de donkere huid vaak grauw en grijs. Ook voor de rouge kun je goed dieprode en pruimkleuren gebruiken.
Verschillende huidtypen
Een kleine opsomming van de verschillende kleuren huidtypen:
- Ebony black
- Donker bruin
- Middel bruin
- Olijf bruin
- Lichtbruin
- Varianten van licht en donker in een huid
Bij iedere kleur huidtype passen weer andere kleuren oogschaduw en kleuren foundation.
Ebony black
Door de donkere basis, kun je voor de oogmake-up sprekende, contrasterende kleuren kiezen. Rustige, naturel kleuren vallen vaak weg tegen een donkere huid.
Halfdonkere huid
Deze huidskleur komt vooral voor bij Indo-Europese vrouwen en is gebaat bij een foundation met een gele ondertoon. Voorbeelden van passende kleuren voor de oogschaduw zijn: beige, leigrijs, moskleurige, bronzen en champignonkleurige oogschaduw. Gebruik liever geen steenkleuren, fuchsiaroze, zilver, lichtblauw en zwart.
Olijfbruine huid
De mediterrane huidtypen komen het meeste tot hun recht met warme kleuren.Probeer niet te werken met een echte bruine basis, dit kan er snel levenloos uitzien. Pas ook op met foundations met een oranje of lichtroze ondertoon, die kunnen een maskerachtig uiterlijk geven. Voor de oogmake-up kan goed gewerkt worden met bruintinten gemengd met terracotta, paars, nachtblauw, bruinroze en groentinten.
Oosterse huid
Oosterse vrouwen hebben vaak een zachte caramelkleurige huid met onzichtbare poriën en zijn dus gebaat bij gelige foundations en poeders. Vermijd transparant poeder, want deze kan de huid erg bleek maken en de natuurlijke warme gloed laten verdwijnen. Mooie kleuren voor de oogmake-up zijn: mosgroen, leigrijs, brons, goud, lila en zacht roze.
Tips
Tot slot nog een aantal tips die de donkere huid doen shinen:
- Poeder altijd de ogen lichtjes af voor het aanbrengen van de oogschaduw. Kies voor een poeder. Doordat de donkere huid warmer en vetter is dan een blanke huid, loopt de oogschaduw sneller door. Kies voor het afpoederen een kleur passend bij de huidskleur, bijvoorbeeld een banana powder.
- Gebruik donkere oogpotloden en eyeliners, waarmee je contrast kunt maken.
- Gebruik droge potloden, zoals je natural liner. Kohl is in het algemeen niet geschikt voor de donkere huid, deze is vetter en zal daardoor sneller in de oogplooien kruipen.
Kijk voor meer informatie op www.facefactsacademy.nl.