Er bestaan veel onschuldige huidtumoren die gedurende het leven kunnen ontstaan. Hoewel deze huidafwijkingen niet gevaarlijk zijn, kunnen ze wel als cosmetisch storend worden ervaren. Een van deze huidafwijkingen betreft ‘angioma senilis’. Deze huidafwijking wordt ook wel 'kersenwratje' of ‘bloedblaartjes’ genoemd. Een angioma senilis is een vorm van een hemangioom die bij volwassenen wordt gezien.
Hoe ziet een kersenwratje eruit?
Een angioma senilis is een bolronde, kersenrode zwelling die op de huid kan voorkomen. Het is een goedaardige woekering van vaatjes in de huid (vandaar dat het vaak ook bloedblaartje wordt genoemd). Vaak zijn ze enkele millimeters groot. In een klein aantal gevallen kunnen ze ook zwart of donkerbruin van kleur zijn. Dit is het geval indien er sprake is van een verstopping in het een vaatje (trombose) of als zuurstofarm bloed zich plaatselijk heeft opgehoopt. Het vaakst wordt een angioma senilis gezien op de romp, hoewel deze ook op andere delen van de huid kan ontstaan.
Wat is de oorzaak?
De precieze oorzaak is niet bekend. Bij een kersenwratjes is onder de microscoop een toename van kleine verwijde vaatjes zichtbaar. Vaak is dit het gevolg van deling van endotheelcellen (dit zijn cellen die zich aan de vaatwand bevinden). Sommige mensen kunnen een aanleg hebben om multipele angioma senilis te ontwikkelen. Een andere hypothese is dat een angioma senilis een gevolg is van veroudering van de huid. Hoewel kersenwratjes het vaakst worden gezien na het dertigste/veertigste levensjaar, kunnen deze ook op jonge leeftijd voorkomen. Met de leeftijd kunnen angioma senilis in aantal toenemen. In sommige gevallen kunnen ze ook groeien. Vaak worden ze niet groter dan enkele millimeters.
Is een kersenwratje gevaarlijk?
Het kersenwratje geeft in de meeste gevallen geen klachten. Ook zijn ze niet kwaadaardig of infectieus van aard. Soms kunnen ze wel bloeden, bijvoorbeeld na mechanische irritatie door kleding of riemen of sieraden (of omdat er aan gekrabd wordt). Ze kunnen ook als ontsierend worden ervaren. Bijvoorbeeld als de bloedblaartjes zich op het gelaat bevinden. Met name op de lichte huid kunnen deze kersenrode zwellingen opvallend zijn omdat er een groot kleurcontrast is met de huid.
Hoe wordt de diagnose gesteld?
De diagnose wordt gesteld op basis van het klinisch beeld. Op het blote oog is een kersenwratjes goed te herkennen. In sommige gevallen kunnen de huisarts of dermatoloog ook kijken met een dermatoscoop. Met een dermatoscoop kunnen de vasculaire structuurtjes, zoals vaatkluwens, goed zichtbaar worden gemaakt. Ook kan een onderscheid worden gemaakt met een moedervlek.
Behandeling van het kersenwratje
Een angioma senilis hoeft niet behandeld te worden. Omdat ze worden gerekend tot goedaardige huidafwijkingen, wordt de behandeling ook niet overal vergoed. Behandeling kan plaatsvinden wanneer angioma senilis als cosmetisch storend worden ervaren. In dit geval valt het vaak onder niet-vergoede zorg. Er zijn meerdere therapeutische opties:
Dichtbranden (elektrocoagulatie) van een bloedblaartje
Elektrocoagulatie is een methode waarbij de huidafwijking wordt dichtgeschroeid of dichtgebrand door middel van een dun naaldje met elektrische stroom. Een angioma senilis kan volledig worden dichtgebrand of voor een deel worden aangestipt waarna deze verschrompelt en vanzelf loslaat. Indien een angioma senilis te groot is, vindt in sommige gevallen eerst curettage plaats waarna de huidbodem wordt dichtgebrand.
Vaatlasers
Een angioma senilis is een vaatafwijking. Om deze reden leent behandeling zich ook goed met vaatlasers. Er bestaan meerdere soorten vaatlasers. Met name als er sprake is van multipele angioma senilis waar iemand graag vanaf wil, kan overwogen worden om te behandelen met een vaatlaser. De laserpulsen geven een hoge energie-intensiteit af waardoor de vaatafwijking verschrompelt en het korstje er na een aantal dagen afvalt.
Overige opties
Naast bovenstaande methoden is er ook andere behandelopties gerapporteerd. Cryotherapie is een methode waarbij behandeling plaatsvindt middels bevriezing van de huidafwijking met vloeibare stikstof. Zonodig kan ook worden overwogen om een angioma senilis weg te snijden. Dit is vaak een optie die niet de voorkeur verdient, aangezien het altijd resulteert in een litteken.
Het is helaas niet mogelijk om de vorming van angioma senilis op de huid te voorkomen. Er zijn geen maatregelen dit op dit vlak bewezen effectief zijn.
Tekst met dank aan S.M.Habib, fotografie: Getty Images.
Huidoneffenheden laten verhelpen?
Wist je dat veel huidoneffenheden zijn te verhelpen door onder andere de schoonheidsspecialist? Je zou het misschien niet verwachten, maar hij of zij heeft meerdere middelen tegen bijvoorbeeld ouderdomswratjes (verruca seborrhoica), kersenwratjes (bloedblaartjes), en pigmentvlekjes.
Huidoneffenheden camoufleren?
Heb je last van pigmentvlekjes of misschien wel een kersenwratje op je gezicht? Dan kan het handig zijn om deze te kunnen camoufleren, als het je stoort tenminste. Visagist Jolijn de Jong, oprichter en leidinggevende van DE Visagieschool, laat je in deze step-by-step zien hoe je huidoneffenheden kunt camoufleren, danwel minder zichtbaar maakt.