Zo stop je met nagelbijten

31/08/2020
3

Hoe te stoppen?

Het is lastig om te bepalen wanneer nagelbijten ‘normaal’ of ‘abnormaal’ gedrag is. Bij kinderen die veel nagelbijten is het volgens de geleerden in ieder geval belangrijk om het kind hier niet voor te straffen of hardhandig af te leren. Hierdoor wordt de nadruk juist te veel op het nagelbijten zelf gelegd. Als er sprake is van onrust waardoor het kind nagelbijt, kan het helpen het kind vaker een grote lichamelijk inspanning te laten leveren, zoals skaten, rennen of een andere sport. Dit zijn toch manieren om stress kwijt te raken. Ook knutselen of het bespelen van een muziekinstrument zijn handige manieren om de focus ergens anders op te leggen. Ze zijn dan ook bezig met hun handen en verstand om er iets goeds van te maken, wat hun op dat moment niet doet nagelbijten.

Nagelstylist

Het aanbrengen van een hele smerig smakende nagellak heeft weinig zin, omdat het ook weer voor meer stress bij het kind zou zorgen, terwijl rust en kalmte belangrijk is. Het is beter om de nagels kort te knippen zodat deze moeilijk gebeten kunnen worden. Ook kan de nagel worden ingesmeerd met olijfolie, waardoor deze zacht en buigbaar wordt en de behoefte om te bijten ook afneemt.  Bij meisjes kan het ook helpen de nagels een keer door een nagelstylist te laten verzorgen in plaats van dit thuis zelf te doen. Ze worden dan veel bewuster van de cosmetische functie van de nagels. Dit heeft vaak een verrassend effect.

Lees ook:  Behoud jonge handen en voeten

Afleiden

Een manier om het nagelbijten af te leren is om een alternatief aan te bieden. Zo bestaan er rubberen mondstukjes waarop gebeten kan worden in plaats van op de nagels zelf. Het nadeel is echter dat dit dan later ook moet worden afgeleerd, maar dit gaat in de praktijk vrij gemakkelijk. Ook het kauwen van kauwgom biedt een goede afleiding, maar dit is niet altijd mogelijk. Zeker niet bij kinderen die op school zitten. Bij volwassenen werkt het vaak wel goed. Bij de volwassenen is het ook belangrijk om te weten of er een psychologische oorzaak aan ten grondslag ligt. Als er problemen zijn met angstbeleving of overmatige stress dan is het belangrijk om dit aan te pakken, vaak is hier ook professionele hulp bij nodig.
Veel nagelstudio's hebben een speciaal nagelbijtbehandeling op hun menu staan. Laat je eens informeren naar de mogelijkheden en voor je het weet heb je een set prachtige, natuurlijke nagels. 

 

Ontdek alle beauty tips en trends

Recent

De beste beautytips voor je dagelijks leven

4x tips om er binnen een handomdraai verzorgd uit te zien

Wat te doen tegen zonneallergie?

Een gezonde tong is een gezonde mond

© Beautyweb - 2022
Made with
Web Wings