Wratten, wat te doen om er af te raken?

17/06/2019
25

Welke middelen zijn er eigenlijk tegen wratten? Niet dat ze altijd aanslaan. Soms lijkt het wel of niets helpt. Dan kan eventueel een laserbehandeling een uitkomst zijn. Dokter Werner Beekman, plastisch chirurg (en lid van de Nederlandse vereniging van handchirurgie), helpt zijn patiënten door wratten weg te laseren.

Virus

Wratten ontstaan door het wrattenvirus. Dit virus komt overal voor. Het voelt zich met name thuis in een vochtige omgeving, zoals in het zwembad of in een sportzaal. Komt het virus in contact met de huid, dan kun je een wrat krijgen. Dit kàn, want niet iedereen die in aanraking komt met het virus krijgt wratten. De een wel, de ander niet. Het is niet te voorspellen wie wel en wie niet ‘slachtoffer’ wordt. Door aan een wrat te peuteren of te bijten, kunnen nog meer wratten ontstaan. Afblijven dus! De meeste wratten verdwijnen meestal binnen twee jaar vanzelf. Soms blijven ze echter jarenlang zitten.

Behandelen

Allereerst is het belangrijk te weten, hoe je wratten kunt voorkomen. Loop nooit met blote voeten in een zwembad of sportzaal. Draag altijd slippers of sportschoenen. Een wrattentinctuur helpt nog wel eens. Stip de wratten dagelijks aan met de tinctuur, die te koop is bij apotheek en drogist. Sommige deskundigen snijden wratten weg. Dat moet natuurlijk altijd met goed gedesinfecteerde instrumenten gebeuren. Een arts (huisarts of dermatoloog) gebruikt stikstof om de wrat te verwijderen.

Lees ook:  Waarom bijten we nagels?

Wratten verwijderen door te laseren

Op het spreekuur van dokter Beekman komen meestal mensen die al jaren wratten hebben op handen of voeten. Vaak hebben ze alles al geprobeerd om er af te komen. Bij hen heeft nog niets geholpen. Gelukkig helpt laseren wel. Dokter Beekman: “Door middel van de laser ontwikkelt zich zoveel warmte dat het virus dood gaat. Het is wel een ‘grof’ middel: ik laser de wrat met omliggende huid helemaal weg. Ik laser zelfs tot in het vetweefsel van de hand. Deze CO2-laser is bovendien zeer pijnlijk, de behandelde plek voelt aan als een brandwond. Om de huid sneller te laten genezen, gebruik ik op de wond vaak een brandwondencrème. Op de behandelde plek komt een korst, die na vijf tot tien dagen verdwijnt. De huid is dan meestal nog flink rood. Die roodheid verdwijnt in het algemeen na zes tot acht weken.“ Omdat de laserbehandeling zo pijnlijk is, verdooft dokter Beekman het te behandelen gebied eerst. De totale behandeling duurt ongeveer tien minuten. Dokter Beekman vertelt dat de behandelde huid zeker drie maanden niet in de zon mag. Er kunnen dan pigmentvlekken ontstaan. Een enkele keer is de wrat niet helemaal verdwenen. De behandeling kan dan herhaald worden.

wratten verwijderen

Wratten kun je weg laten laseren.

Wrattenspreekuur

Veel huisartsen hebben een speciaal wrattenspreekuur. De assistent of huisarts behandelt de wratten met vloeibare stikstof. Een wattentip met vloeibaar stikstof wordt op de wrat gedrukt. De wrat en de huid eromheen bevriezen erdoor, waardoor de wrat afsterft. Meestal ontstaat er een blaar, die binnen een week weer genezen is. Als de behandeling niet aanslaat, kan hij nogmaals worden herhaald.

Lees ook:  Een manicure tijdens chemo, doen of niet?

 

 

Oorspronkelijke tekst: Lizet van Triet, bewerking: redactie BeautyWeb

Je handen worden nog mooier als je niet meer op je nagels bijt en met mooie nal art.

Ontdek alle beauty tips en trends

Recent

4x tips om er binnen een handomdraai verzorgd uit te zien

Wat te doen tegen zonneallergie?

Een gezonde tong is een gezonde mond

Meer tevreden zijn met je eigen lichaam

© Beautyweb - 2022
Made with
Web Wings