Waarom bijten we nagels?

‹ Terug naar overzicht
Geplaatst op:
Nagelbijten komt heel vaak voor. Je ziet vaak dat kinderen het doen, maar ook volwassenen kunnen er wat van! Stress is vaak een belangrijke trigger voor nagelbijten, maar het kan ook een gewoonte worden. Onze dermatoloog legt je uit waarom we nagelbijten.

Onychofagie is de medische term voor nagelbijten. De behoefte om nagels te bijten valt bij kinderen onder de orale fase, waarbij ze alles in hun mond stoppen. Alleen blijven ze hier vaak in hangen. De meeste kinderen nagelbijten niet voor hun 3e jaar. Tussen het 4e en 6e jaar wordt door kinderen het meeste nagel gebeten. Het aantal kinderen dat nagelbijt neemt af naarmate ze tussen de 7 en 10 jaar zijn. Echter bij pubers neemt het nagelbijten weer toe. Verschillende wetenschappers denken dat dit komt omdat de puberteit een soort van crisisperiode is waardoor het nagelbijten zou worden uitgelokt. Nagelbijten wordt als ‘normaal’ beschouwd tussen het 4e en 18e levensjaar, omdat het in deze leeftijdsperiode het vaakst voorkomt. Tot de leeftijd van ongeveer 10 jaar is de verdeling tussen meisjes en jongens gelijk, maar na het tiende jaar zijn er meer jongens of mannen die nagelbijten. Waarom dit zo is, is niet bekend. Het is grappig om te weten dat er wordt aangenomen dat het nagelbijten het duimzijgen ‘overneemt’ op zo’n 3-4 jarige leeftijd. Naarmate kinderen ouder worden, wordt het nagelbijten weer overgenomen door de vingers aan de lippen te zetten, op potloden en pennen te bijten, aan de neus te zitten of aan de haren te frunniken. Volwassenen roken of kauwen kauwgom als vervanger.

‘De techniek’

Je zult er vast nooit over na hebben gedacht, maar er zijn deskundigen geweest die het nodig vonden om de techniek van het nagelbijten onder te verdelen in vier verschillende fasen. De eerste fase is het naar de mond toebrengen van de hand en deze daar enige seconden tot zelfs een halve minuut lang te houden. Daarna worden de vingers snel tegen de voortanden aangetikt en volgen er series van snelle bijtbewegingen, waarbij de nagels omstebeurt stevig tegen de snijranden van de tanden worden aangedrukt. Uiteindelijk worden de vingers uit de mond gehaald en worden ze bekeken door de nagelbijter of de nagelbijter voelt aan de nagels voor het resultaat. Hoewel niet iedereen op deze manier nagelbijt geeft het wel in grote mate weer hoe het nagelbijten in zijn werk gaat.

Oorzaken

De oorzaak waarom mensen nagelbijten is moeilijk vast te stellen. Nagelbijten is een reflex die wordt getriggerd bij angst of andere emotionele stresssituaties. Nerveuze mensen bijten ook vaker hun nagels dan mensen die daar geen last van hebben. Ook komt het in sommige families vaker voor dan bij anderen, misschien omdat mensen elkaars gewoonten overnemen. Kinderen bijten nagels op momenten dat ze schichtig zijn of niet weten wat te doen, of wanneer ze een zielig of een spannend verhaal horen of lezen, maar ook als ze gedwongen worden om ‘s avonds naar bed te gaan.

Complicaties

Nagelbijten kan lichamelijke klachten veroorzaken. Als kinderen hun afgebeten nagels doorslikken kan dit in sommige gevallen leiden tot maagklachten. Ook kunnen ze door het nagelbijten (vingers bij kinderen zijn niet altijd even schoon) gemakkelijker infecties oplopen. Daarnaast lopen kinderen het risico op het ontwikkelen van een gebitsafwijking, waardoor de kaken niet goed meer op elkaar kunnen. De vingers kunnen door het nagelbijten beschadigd raken en hierdoor is de vinger gevoeliger voor het krijgen van een schimmelinfectie of een bacteriële ontsteking. Ook kan een herpesinfectie van de mond (koortslip) worden overgebracht op de vinger. Het is opmerkelijk dat nagels niet slechter gaan groeien, maar door het nagelbijten juist harder gaan groeien (+20%). Dit komt omdat de bloedsomloop gestimuleerd wordt.

In de volgende aflevering vertellen we je hoe je het beste kunt stoppen met nagelbijten.