Waar zitten toch die nagelriemen?

24/06/2019
9

Kijk eens naar je nagelriem. Als je naar de huid rondom je nagel kijkt, kijk je niet goed. In tegenstelling tot wat je meestal hoort en leest, is de levende huid rondom de nagelplaat het zogenoemde eponychium. De echte nagelriem is de laag van dode, transparante huid, die zich aan de nagelplaat hecht bij het loskomen van de onderkant van het eponychium. De diepere plooi van het eponychium is kleverig en zit stevig vast aan de nagel. Als de nagel uitgroeit, neemt deze een laag dode huidcellen met zich mee. Deze laag gedraagt zich als een buffer tussen het eponychium en de nagelplaat en houdt onzuiverheden weg van het lichaam.

 

Knippen verboden

Wat is levend en wat is dood, wat mag je weghalen en wat niet? Ieder deel van het lichaam heeft een functie. Als je het eponychium verstoort door er aan te knippen, reageert het lichaam met verdedigingsmechanismen. In dit geval gaat het lichaam het verloren weefsel vervangen door dikker en harder materiaal. Hoe agressiever je de huid weghaalt, des te sneller het lichaam dat zal vervangen en een ongezonde cyclus creëren, die het eponychium zal aantasten of misschien infecties zal veroorzaken, die het weefsel rondom het nagelbed beschadigen. Want de kans op beschadiging is zó groot, dat in bijvoorbeeld een groot aantal Amerikaanse staten, het knippen van het eponychium in nagelsalons verboden is en alleen losse, dode velletjes weggehaald mogen worden.

Lees ook:  Kijk naar je handen: wie ben je?

 

Verzorging

Begin met het zacht en buigzaam maken van het eponychium door te weken in warm water of met een warme olie. In plaats van het eponychium te trimmen, kun je het dunner maken met een cuticle remover. Dat verbreekt de verbinding tussen de droge huidcellen en maakt ze klaar voor verwijdering met een curette. Zorg ervoor dat er geen sporen van nagelriemremover achterblijven. Maak goed schoon, want elk restje remover op de huid zet zijn werk voort en kan de huid irriteren. Duw het eponychium zachtjes terug en pas op voor uitrekken of scheuren. Droog de vingertoppen ten slotte met een schone handdoek en duw daarbij zacht tegen de nagelriem. Hierdoor komen losse velletjes en de echte nagelriem los te staan van het nagelbed en die haal je dan weg. Probeer het eponychium niet helemaal weg te halen: het lichaam wil dat het er is! Verzorg de nagelriemen met een crème of smeer ze dagelijks in met een speciale olie.

Ontdek alle beauty tips en trends

Recent

4x tips om er binnen een handomdraai verzorgd uit te zien

Wat te doen tegen zonneallergie?

Een gezonde tong is een gezonde mond

Meer tevreden zijn met je eigen lichaam

© Beautyweb - 2022
Made with
Web Wings