Vocht en nagels

21/01/2020
6

Een sterke nagel is geen harde nagel. Nagels die niet snel breken zijn juist flexibel. Hoe stevig nagels ook lijken, ze zijn poreus en juist daardoor soepel genoeg om heel te blijven als je je stoot. Om flexibel te blijven hebben nagels de juiste hoeveelheid vocht nodig. De nagelplaat bevat van nature 10 tot 15% water. Dit vocht komt de nagelplaat binnen via de bloedvaatjes in het nagelbed, maar het vocht kan de nagel ook van buitenaf binnendringen, als je je handen wast of in de regen fietst. vocht en nagels

Te veel vocht

Te veel vocht kan ervoor zorgen dat de nagellaagjes loskomen van elkaar. Als je nagels nat worden, nemen de laagjes voortdurend vocht op waardoor ze zwellen. Als je nagels drogen, krimpen ze weer. Door dit proces kunnen scheurtjes tussen de lagen ontstaan. De nagel kan dan splijten. Daarom is het onverstandig om langdurig met je handen in het water te zitten. Het is juist wel slim om handschoenen te dragen bij het schoonmaken of je handen op de badrand te leggen tijdens het badderen. Wie veel zwemt, zou baat kunnen hebben bij kunstnagels die de natuurlijke nagelplaat deels afschermen van vocht van buitenaf. Het is bekend dat Olympisch kampioen zwemmen Inge de Bruijn altijd lange kunstnagels droeg. 

Te weinig vocht

Te weinig vocht is ook weer niet goed, want dan worden de nagels juist hard en brokkelig. Heb je te harde nagels, dan zou je dus vocht moeten toevoegen. Dat is nog niet zo gemakkelijk, want de dosering luistert nauw. Nagelriemoliën of -crèmes brengen vocht in en sluiten bovendien de huid en de nagel af voor ander vocht. Bij harde, inflexibele nagels moet je oppassen met aceton of agressieve nagellakremover. Deze producten verwijderen de natuurlijke oliën uit je nagel en laten de nagelplaat uitgedroogd achter. Verwen je harde nagels na het verwijderen van nagellak gelijk met een luxueuze nagelriemolie.

Lees ook:  Mystery Visit Amsterdam

Is regen goed voor nagels?

Eigenlijk hebben wij in Nederland het ideale klimaat om onze nagels mooi te houden. Dat ontdekten wetenschappers van Universiteit van Manchester. Bij een vochtigheidsgraad van 55 procent blijven nagels namelijk het sterkst. Dat halen we hier vaak, vooral bij bewolkt weer in de winter. Voor zijn onderzoek ‘Tensile and shear properties of fingernails as a function of a changing humidity environment’ bestudeerde onderzoeker Stephen Eichhorn maandenlang eigenschappen van nagels. Hij zegt dat nagels bij te droog weer broos worden en bij te vochtig weer te buigzaam worden waardoor ze eveneens makkelijker breken. Vingernagels kunnen vochtiger of droger weer op zich wel aan", zegt Eichhorn." Maar het is het best om ze niet aan grote droogte of teveel nattigheid bloot te stellen." Lekker buiten wandelen als het regenachtig weer is, kan dus goed zijn voor je nagels. Als je je handen maar snel afdroogt als ze echt kleddernat zijn geworden en dan weer insmeert met handcrème en nagelriemolie.

Ontdek alle beauty tips en trends

Recent

4x tips om er binnen een handomdraai verzorgd uit te zien

Wat te doen tegen zonneallergie?

Een gezonde tong is een gezonde mond

Meer tevreden zijn met je eigen lichaam

© Beautyweb - 2022
Made with
Web Wings