Interview: Nail tech Electa heeft 133k volgers op Insta

12/10/2020
12

Wanneer wist je dat je de nail business in wilde gaan?

“Van oorsprong ben ik goudsmid. Tijdens het polijsten deed ik vaak een beschermend laagje lak over m'n nagels zodat ze niet zouden beschadigen. Dat laagje vond ik zo saai, dat ik er vaak iets op tekende. Daar kwamen toen al veel reacties op. Tijdens de crisis in 2010 verloor ik m'n baan en besloot ik een heel andere weg in te slaan, dat werd de schoenenbranche want ik wilde al heel lang schoenenontwerper worden. Maar voordat ik met de opleiding die daarbij hoorde begon, ging ik een dag in de week in een salon van een vriendin werken. Daar werkte ik alleen met nagellak, maar ik vond het gelijk al superleuk. Zo leuk, dat ik een gellakopleiding van CND besloot te volgen. Met een achtergrond als smid ben ik van alles uit gaan proberen. Zoals het fijnstampen van toermalijnen en die in gel inbouwen. De mogelijkheden en materialen die je nu hebt had je toen nog helemaal niet. Opeens kwamen er mensen speciaal voor mij in de salon, zo tof vonden ze mijn experimenten. Toen dacht ik voor het eerst: 'oké, dit zou weleens iets voor mij kunnen zijn'.”

Waarom springen jouw designs er al vanaf het begin uit?

“Ik liet m'n nageldesigns vanaf mijn start als nailtech inspireren door de urban scene in Engeland, die was veel toffer dan in Nederland. Sharmadean Reid (oprichtster van WAH Nails, red.) was een grote inspiratiebron; haar ontwerpen zag je nog nergens. In Barcelona zat Ghetto Nailz dat als een van de enige salons oldschool jaren ‘80-prints op nagels maakte. Dat zag je toen nog nergens. In Nederland had je alleen Vietnamese salons die met lichtroze en bloemetjes werkten, dat truttige is niets voor mij.”

Lees ook:  #coronanagels

Wat is wel helemaal Electa?

“Panterprints, barokke elementen en de Versace look: dat vond ik aan het begin van m'n carrière al heel tof en die invloeden karakteriseerden mijn stijl gelijk heel erg. Dat was toen al een compleet andere stijl dan de meeste salons deden. Mijn persoonlijke voorkeur houdt ook in: Heel. Veel. Glitter. Ik hoúd van glitter. Verder ben ik helemaal niet van het meisjesachtige. Nagels moeten voor mij vooral heel lang zijn, met stenen en kettingen eraan. De gayscene heeft me altijd al aangetrokken omdat die cultuur veel meer uitgesproken is. Drag queens ontwikkelen hun stijl continu, met glitters en pruiken: dat is helemaal mijn ding. Dingen durven en je uitspreken: daar voel ik me bij thuis.” 

Hoe ben je door bekend Nederland ontdekt?

“Vanaf het eerste moment werkte ik al voor de bladen. Bij de allereerste salon waar ik werkte kwamen BN'ers. Voor actrice Sanne Vogel deed ik m'n eerste BN-set, zij ging naar de premiere van de film Hartenstraat en wilde een setje dat bij haar jurk paste. Kort daarna kwam m'n carrière in een rollercoaster terecht: ik heb voor talloze bladen en videoclips gewerkt. Nikki de Jager van NikkieTutorials kwam nog voor ze bekend was in Nederland naar me toe. Ik vertelde haar gelijk dat ik geen kunstnagels kon zetten, maar ze alleen kon versieren. Maar ik zei ook dat het wel mijn voornemen was om een opleiding te doen. Het moment dat ik m'n papiertje haalde werd ze m'n vaste klant. Ze was al veel bekender in het buitenland maar brak net door in Nederland. We hadden een instant klik en ze is na de eerste afspraak nooit meer weggegaan.” 

Lees ook:  Meelopen tijdens Fashion Week SS19: Parijs

Wat wil je nog meer? 

“Een productlijn! ik houd van extra; alles over de top. Ik zou bijvoorbeeld alle penselen gelijk vol stenen plakken. De nail industrie in Nederland is zo truttig, ik zeg: stop de vertrutting! We willen niet allemaal boho-Ibizastijl met een boeddhabeeld van Xenos. Kap ermee, we moeten mee met de trends! Er is zoveel aanbod waarmee je je als individu kunt onderscheiden. Uiteindelijk wil ik een eigen zaak met dames die ik zelf heb getraind. Die kwaliteit leveren en gedreven zijn, net zoals ik. Dat ik op een gegeven moment minder kan gaan werken en meer kan trainen, en alleen nog de echte over the top designs zelf doe.”

 

Ontdek alle beauty tips en trends

Recent

4x tips om er binnen een handomdraai verzorgd uit te zien

Wat te doen tegen zonneallergie?

Een gezonde tong is een gezonde mond

Meer tevreden zijn met je eigen lichaam

© Beautyweb - 2022
Made with
Web Wings