Een manicure tijdens chemo, doen of niet?

10/01/2019
4

Veel voorkomende problemen bij vrouwen die chemotherapie ondergaan zijn:

- Horizontaal lopende ribbels over het nagelbed.

- Droge, splijtende en loskomende nagellagen.

- Loslaten van het nagelbed.

- Verlies van al het bindende weefsel onder de nagelplaat.

- Verlies van de nagelplaat.

- Infecties met microben zoals gist, schimmels en bacteriën (als deze infecties genegeerd worden kunnen de microben door de toch al verzwakte conditie uitlopen op een ziekte).

Beter voorkomen dan genezen

Als je chemotherapie ondergaat vraag dan eerst aan je behandelend arts of je een zachte manicure of pedicure mag ondergaan. Als de dokter groen licht heeft gegeven kun je afspraken maken voor de periode dat je bloedbeeld in orde is. Je voelt zelf goed aan wanneer dit is, want dan voel je je iets beter.

De volgende stap is preventie. Maak de nagels en teennagels zo onaangenaam mogelijk voor ziektekiemen en juist zo aangenaam mogelijk voor de genezing. De sleutelwoorden zijn: licht, helder, droog en pH waarde.

Licht: geen donkere lakken, dermofieten (huidschimmels) groeien beter in het donker.

Helder: geen ondoorzichtige lakken, gebruik liever doorzichtig.

Droog: geen extra dingen op de nagel, zoals steentjes, stickers of iets wat waarschijnlijk vocht vast zal houden.

pH waarde (zuurgraad): de normale pH-waarde van het lichaam is ongeveer 4.5 (7.0 is neutraal). Door medicijnkuren maakt het lichaam meer alkaline aan. Probeer de zuurgraad te herstellen zodat het lichaam beter schimmels en bacteriën tegen kan gaan.

Lees ook:  Nail art inspiratie: bloemen

Do’s and don’ts

- Geen scrubbehandeling, het is beter om de huid te hydrateren. Tijdens de behandeling voel je misschien geen pijn, de dag na de behandeling waarschijnlijk wel.

- Verzorg de nagels erg voorzichtig en vijl ze kort met een zachte vijl. Zorg dat alle haakjes/hoekjes weg zijn behalve de zijkanten (om ingegroeide nagels te voorkomen). Laat geen vrije randen over waar vocht zich kan nestelen.

- Gebruik veel intensieve hydratatie producten en botanische oliën. Gebruik indien gewenst een antischimmel product (liever een olie dan een lak), zowel op de vingernagels als op de teennagels.

- Gebruik de polijstvijl alleen om te bufferen, maar niet om de glans te herstellen.

- Je kunt een keer per week een warm voetenbad nemen met je favoriete badzout of iets anders wat je lekker vindt. In het voetenbad moet je een half kopje appelcider azijn toevoegen; dit verlaagt de pH-waarde, maar zal haar huid niet irriteren.

- Laat niks achter op de nagelplaat. Voor je gezondheid is het beter om niks op de nagels te hebben dat het ziektekiemen aangenaam maakt; dus geen vocht achterlaten.

- Gebruik een goede botanische nagelriemolie en een antischimmel olie.

Bron: Nails

Ontdek alle beauty tips en trends

Recent

De beste beautytips voor je dagelijks leven

4x tips om er binnen een handomdraai verzorgd uit te zien

Wat te doen tegen zonneallergie?

Een gezonde tong is een gezonde mond

© Beautyweb - 2022
Made with
Web Wings