De professionele nagelstudio versus de beunhaas

05/10/2020
12

Nagelstylist is geen door de Nederlandse overheid erkend of beschermd beroep. In de meeste andere Europese landen ‘bestaat’ het vak ook niet officieel. Dat betekent dat er geen wettelijk erkende diploma’s of opleidingen voor nagelstyling zijn. Vakorganisatie Het Nagelgilde heeft weliswaar een erkenningsregeling, maar er zijn nog niet zoveel nagelstylisten lid van Het Nagelgilde dat deze erkenning voldoende representatief is. 

Opleiding is geen erkenning

Bij veel opleidingen nagelstyling krijg je na het behalen van het diploma een bordje met ‘erkend’ erop en een vermelding op de site van het opleidingsinstituut c.q. groothandel. Dat is geen onafhankelijke erkenning, want de examens worden niet door een externe partij gecontroleerd. En als consument kun je niet weten of dat een diploma is van een intensieve beroepsopleiding, of van een oriëntatiecursus van twee dagen.  

Checklist professionele nagelstudio

Wat kun je wel doen om te ontdekken of een nagelstylist professioneel is? Kies in ieder geval voor een nagelstylist die ingeschreven staat bij de kamer van koophandel en die netjes btw afdraagt. Dan weet je dat jouw nagelstylist het vak serieus neemt en het als beroep ziet. Een ervaren nagelstylist, die kwalitatief goede nagels maakt, zal garantie willen geven op zijn of haar werk. Vraag naar de hygiënemaatregelen van je nagelstylist. Houdt hij of zij zich nu aan het Corona-protocol

Lees ook:  Wratten, wat te doen om er af te raken?

Professionele site?

Check of de nagelstylist zich (online) professioneel presenteert. Is er een nette website met adviezen voor thuisonderhoud van de nagels? Is er een huisstijl? Heeft de nagelstylist een pinautomaat of SumUp kaartlezer? Bij studio’s waar je alleen contant kunt betalen is het risico op zwartwerken veel groter. 

Bedrijfspand of zolderkamer?

Een professionele nagelstylist hoeft echt niet in een dure winkelstraat te werken, maar een bedrijfspand geeft wel aan dat de studio een zakelijke insteek heeft. Er zijn volop professionele nagelstudio's in een fraai ingerichte (zolder)kamer in een privéwoning, maar als je wordt ontvangen aan een leeggeruimde keukentafel moeten de alarmbellen gaan rinkelen. Nagelstylisten weten welke collega’s betrouwbaar zijn. Zij hebben een netwerk van collega’s naar wie ze je tijdens vakanties of bij ziekte doorverwijzen

Kwaliteit kost geld

Tot slot: kwaliteit kost geld. Nagelstylisten die een goede opleiding hebben gevolgd, btw afdragen, professionele producten gebruiken, hygiënisch werken en jou gastvrij ontvangen in een mooie studio, kunnen geen set zetten voor 25 euro. Ook in de nagelbranche geldt: als het te goedkoop is om waar te zijn, dan deugt het niet. Koopjesjagers komen er na twee behandelingen vanzelf achter dat ze naar een professional moeten gaan. 

 

Klant of model?

Iedere professionele nagelstylist is ooit begonnen met haar allereerste kunstnagel. Dit is een vak waarin je heel veel moet oefenen voordat je goed bent. Meters maken dus. Er zijn weliswaar kunstvingers waarop je kunt oefenen, maar uiteindelijk heeft iedere cursist echte modellen nodig. Aangezien er geen ‘stages’ zijn in deze branche, moeten ze zelf op zoek naar vriendinnen die hun handen willen uitlenen. Wil je model zijn, dan moet je er rekening mee houden dat de cursist lang bezig is. Aanvankelijk kost een set kunstnagels drie tot vier uur. Pas na een jaar oefenen kan een nagelstylist een set in anderhalf uur zetten. Vaak krijg je als model je nagels gratis, soms vragen cursisten een kleine vergoeding voor de materialen. Het is fijn dat je iemand helpt om een carrière op te bouwen als nagelstylist, maar van een cursist kun je nog niet dezelfde professionele behandeling verwachten als van een ervaren ondernemer in hand- en nagelverzorging.

Lees ook:  Inspiratie: herfstnagels

Tekst: Petra Teunissen

 

De professionele nagelstudio, top of flop? Je leest het hier.

Ontdek alle beauty tips en trends

Recent

4x tips om er binnen een handomdraai verzorgd uit te zien

Wat te doen tegen zonneallergie?

Een gezonde tong is een gezonde mond

Meer tevreden zijn met je eigen lichaam

© Beautyweb - 2022
Made with
Web Wings