Alles over duurzame nagellak

17/08/2020
6

Zij willen biologisch afbreekbare lak zonder oplosmiddelen. Het liefst van een firma die aan ‘maatschappelijk verantwoord ondernemen’ doet. ‘Echte’ milieuactivisten dragen trouwens helemaal geen nagellak of make-up. Anderen kiezen voor alternatieve lakken omdat ze denken dat die gezonder zijn, bijvoorbeeld tijdens een zwangerschap. Dierenliefhebbers en vegetariërs willen dierproefvrije of zelfs veganistische nagellak waarin beslist geen dierlijke bestanddelen zijn verwerkt. En dan zijn er nog vrouwen met een overgevoeligheid voor oplosmiddelen in gewone lak.

Hoe wordt alternatieve nagellak gemaakt?

Nagellak is altijd een mengsel van verschillende ingrediënten. Het meest zichtbare ingrediënt is het pigment, de kleurstof. De kleur wordt met een lijm aan de nagelplaat gehecht. Met een oplosmiddel wordt het mengsel vloeibaar gemaakt. Zodra de oplosmiddelen aan de lucht verdampen, wordt het mengsel hard en krijg je een mooie, sterke laag nagellak. Al die ingrediënten zijn afkomstig uit de (petro)chemische industrie en de oplosmiddelen hebben een sterke geur. Dat moet anders kunnen, vinden liefhebbers van ‘groene’ cosmetica. Het is mogelijk om een lak op waterbasis te maken, zoals bij de Acquarella nagellak. Daarbij verdampt de vloeistof, het water, bij kamertemperatuur aan de lucht. Daardoor ruik je niks als je de nagels lakt. Ook voor andere ingrediënten zijn alternatieven mogelijk. Kure Bazaar bijvoorbeeld, bevat naar eigen zeggen “ruim 85% natuurlijke ingrediënten zoals houtpulp, aardappelen, maïs en katoen.” De ‘good nail philosophy’ van Kure Bazaar belooft glanzende, sterke maar vooral ook gezonde nagels. In het kielzog van deze alternatieve lakken zijn ook de removers aangepast. Zo is de nagellakremover van Priti NYC gebaseerd op soja, maïs en citroengras, bevat geen aceton en is biologisch afbreekbaar.   

Lees ook:  Zomerse geuren voor je handen

Lak op waterbasis geeft beslist niet de sterke, schilferbestendige laag die je gewend bent van gewone nagellak. Het slijt snel van de nagels af. Eigenlijk is het vergelijken van appels met peren. Op chemisch niveau zijn deze lakken compleet anders dan ‘gewone’ lakken op basis van oplosmiddelen.

Gewone lak is niet ‘ongezond’

De meeste mensen die duurzame nagellak willen, zoeken die in natuurvoedingswinkels en gespecialiseerde groene webshops. In een gemiddelde nagelstudio zijn klanten niet zo bezig met duurzaamheid. Zij willen gewoon mooie, glanzende en lang houdbare lak die niet te veel kost. En even voor de kritische consument, alle lakken, die in Europa zijn gemaakt, al sinds maart 2013 dierproefvrij zijn en geen ftalaten bevatten. Alle lakken die aan de Europese eisen voldoen zijn veilig voor de gezondheid. Het is zelfs verboden om loze kreten als ‘veilig’ of ‘niet-giftig’ op nagellak te zetten. Gewone nagellak beschadigt de nagels niet en is volkomen veilig in gebruik. Er is helaas nog geen Europees keurmerk dat een allesomvattende standaard voor ‘organic and natural cosmetics’ aanbiedt, al kun je voor inspiratie wel kijken op de site www.cosmos-standard.org

 

Ontdek alle beauty tips en trends

Recent

4x tips om er binnen een handomdraai verzorgd uit te zien

Wat te doen tegen zonneallergie?

Een gezonde tong is een gezonde mond

Meer tevreden zijn met je eigen lichaam

© Beautyweb - 2022
Made with
Web Wings