Op het blote oog zijn milia zichtbaar als huidkleurige tot wit/gele kleine bultjes in de huid. Gelukkig is er geen reden tot zorgen: milia zijn namelijk onschuldig van aard. Deze bultjes kunnen wel als cosmetisch storend worden ervaren. Voor adviezen en behandeling van milia kun je terecht bij beauty professionals als bijvoorbeeld de schoonheidsspecialist.
Hoe herken je gerstekorrels?
Een milium is een 1-3 mm grote huidkleurig tot wit/geel bultje. Hoewel milia theoretisch gezien op de gehele huid kunnen ontstaan, is de gezichtshuid een voorkeurslokalisatie. Meestal ontstaan milia rondom de ogen of op de wangen.
Hoe ontstaan ze?
Een milium is een oppervlakkige cyste in de huid die gevuld is met het eiwit keratine (hoornschilfers). In sommige gevallen kan de uitvoergang van een zweetklier of haartalgkliercomplex verstopt raken met keratine. We weten niet precies waarom dit gebeurt.
Er zijn verschillende vormen van milia:
Primaire milia
Deze vorm komt bij 40-50 procent van de pasgeborenen voor. Ook kunnen ze voorkomen bij volwassenen waarbij de milia spontaan ontstaan.
Secundaire milia
Deze vorm kent vaak een onderliggende oorzaak. Bijvoorbeeld na beschadiging van de huid (traumatische milia genoemd) of in het kader van een huidziekte. Ook kunnen ze ontstaan na een herpesinfectie van de huid, na een peeling, na bepaalde laserbehandelingen of een huidverbranding. Milia zijn ook beschreven in het kader van het gebruik van bepaalde medicatie (voorbeelden: topicale steroïden of 5-fluorouracil).
Milia en plaque
Dit betreft een zeldzame variant waarbij de milia gegroepeerd voorkomen. Een van de lokalisaties betreft het voorkomen van een milia en plaque achter de oren.
Het verschil tussen een milium en een puistje
Het woord puist wordt meestal gebruikt in de context van acne vulgaris. Bij acne vulgaris zijn de poriën in de huid verstopt met talg. Vaak is er ook sprake van een ontstekingsreactie in het verstopte haarzakje. Dit is bij milia niet het geval. De diagnose kan worden gesteld door de professional op basis van het blote oog.
Behandeling
Het is niet noodzakelijk om een milium te behandelen. In de meeste gevallen verdwijnen milia spontaan binnen enkele maanden. Indien er sprake is van persisterende milia en een wens om deze te verwijderen, bestaan er diverse behandelopties. De schoonheidsspecialist of huidtherapeut kan een belangrijke rol spelen in de behandeling.
De behandelmogelijkheden zijn:
- Exprimeren met comedonenquetscher: met een scherp naaldje kan een kleine opening worden gemaakt in een milium. Vervolgens kan de keratinerijke inhoud met een comedonenquetscher, met de hand of met behulp van twee wattenstaafjes worden uitgedrukt.
- Elektrocoagulatie: bij electrocoagulatie kan een milium worden aangeprikt en verhit met een naald. Met name bij multipele milia kan dit een nuttige optie zijn.
Preventie
Het reinigen van het gelaat met een goede exfoliant zorgt ervoor dat dode huidcellen worden verwijderd en zich niet ophopen. Hiermee verminder je de kans op het ontstaan van een milium.
Tekst met dank aan S.M.Habib, foto’s: Getty images