Alternatieven bij hoofdpijn

30/06/2020
1019
hoofdpijn

Hoofdpijn is een veelvoorkomende klacht. Zo heeft één op de vijf Nederlanders minimaal één keer per week last van spanningshoofdpijn. Zo’n vier procent heeft dagelijks te kampen met een of andere vorm van hoofdpijn en vijftien procent heeft in meer of mindere mate last van migraine. Veel mensen grijpen naar pijnstillers als hoofdpijn zich aandient. De bijwerkingen dienen echter niet te worden onderschat, vooral wanneer je er vaak gebruik van maakt. 

Chronische hoofdpijn

Het goede nieuws: acupunctuur is een effectieve therapie voor chronische hoofdpijn en leidt tot een beter resultaat dan behandeling met medicijnen. Dit blijkt uit een door Amerikaanse wetenschappers uitgevoerde ‘review’ waarin ze keken naar 31 klinische onderzoeken. Deelnemers waren volwassenen met chronische hoofdpijn, waaronder migraine, spanningshoofdpijn of een combinatie van beide. Het effect van acupunctuurbehandeling werd in het merendeel van de studies vergeleken met dat van ‘sham-acupunctuur’ (nep-behandeling). In de overige studies werden vergelijkingen gemaakt met het effect van medicijnen of een andere soort niet-medicamenteuze behandeling. Analyse van de resultaten gaf aan dat acupunctuur, zowel vroeg als laat in de periode van behandeling, effectiever was dan een nep-behandeling. Daarnaast overtrof het de effecten van medicijnen. Met acupunctuur werd zowel een grotere daling in de ernst als in de frequentie van de hoofdpijn bereikt.

Gemberthee

Maar de Chinese geneeskunde heeft nog méér in de aanbieding dan alleen acupunctuur. “Chinese vrouwen maken al duizenden jaren gebruik van gember om allerlei pijntjes te verhelpen”, schrijft dr. Maoshing Ni in zijn boek ‘Tweede Lente’. Zo gaat gember hoofdpijn en buikpijn tegen, bijvoorbeeld tijdens de menstruatie. Zet hiervoor thee van de verse gemberwortel: kook vier plakjes gedurende tien minuten in water, en zeef het vocht. Drink deze thee twee of drie keer per dag. Maoshing Ni geeft in zijn boek ook nog andere adviezen: “Suiker, wijn, kaas, chocolade en cafeïne kunnen hoofdpijn uitlokken of verergeren. Dus mijd deze dingen als u hoofdpijn voelt opkomen of schrap ze helemaal van het menu als u last hebt van chronische hoofdpijn.”

Hoofdpijn door fenylethylamine

Rode wijn, kaas en chocolade hebben in elk geval één ding gemeen: ze bevatten fenylethylamine, dat behoort tot de ‘vasoactieve’ stoffen. Dit zijn stoffen die de spanning van de bloedvaten beïnvloeden en daarmee ook hoofdpijn kunnen veroorzaken. Als de bloedvaten verwijden, stroomt er meer bloed doorheen. Te sterke bloedvatverwijding betekent tijdelijk te veel bloed, waardoor te veel druk ontstaat die zich kan uiten in tikkende hoofdpijn. Het kan helpen om een ‘hoofdpijn-eetdagboek’ bij te houden. Dus: schrijf dagelijks op wat je eet en wanneer je hoofdpijn krijgt. Dit geeft wellicht wat meer inzicht in de uitlokkende factoren.

Vitamine E en magnesium

Over voeding gesproken: voedingssupplementen kunnen verlichting bieden. Hannah Kohn (pseudoniem van schrijver Theo Kars) meldt in de ‘Complete vitaminen- en mineralengids voor iedereen’ onder meer het volgende: “Vitamine C is in veel gevallen een onschuldig en effectief middel tegen hoofdpijn, vooral de soort hoofdpijn die het gevolg is van een vergiftiging, zoals na het drinken van rode wijn (‘Chateau Migraine’) en het inademen van uitlaatgassen, dampen van bijtende schoonmaakmiddelen, verfdampen of sigarettenrook. (…) Gewoonlijk nemen twee tot drie gram vitamine C niet alleen de hoofdpijn weg, maar ook de oorzaak ervan. Eventueel kan men na een half uur nog eens twee gram vitamine C slikken.”

Lees ook:  Niet wachten op symptomen: het belang van preventieve gezondheid

Katerige hoofdpijn voorkomen

Maria-E. Lange-Ernst schrijft in haar boek ‘Vitamine E & Magnesium’ hoe katerige hoofdpijn is te voorkomen: “Als u zich voorbereidt op een vochtig-vrolijke avond, kunt u vooraf 200 mg magnesium en 200 tot 400 mg vitamine E innemen. Deze twee stoffen ondersteunen het ontgiftingswerk van de lever al op de avond zelf en gedurende de nacht. U zult u de volgende dag fris en monter voelen.” Van magnesium is bekend dat het ook kan helpen bij migraine. Zo vond in het vorige decennium een onderzoek plaats met mensen met migraineaanvallen zonder aura. In de behandelgroep kregen dertig deelnemers 600 mg magnesium per dag, gedurende drie maanden. Bij hen verminderden het aantal en de ernst van de aanvallen significant. Ook nam de doorbloeding in de hersenschors significant toe na behandeling met magnesium. Dit effect werd niet gevonden bij de mensen in de placebogroep.

Probeer eens vitamine D

Een vitamine D-tekort is sterk geassocieerd met spanningshoofdpijn. Dit blijkt uit een studie waaraan honderd mensen met chronische spanningshoofdpijn en honderd gezonde personen deelnamen. Het ging om volwassenen vanaf 18 jaar. Met behulp van vragenlijsten werd informatie verzameld over demografische gegevens en kenmerken van de hoofdpijn. Ook werd een klinisch onderzoek uitgevoerd naar onder andere de spierspanning en werd de vitamine D-spiegel bepaald. De gemiddelde vitamine D-spiegel was significant lager bij de hoofdpijnpatiënten in vergelijking met de gezonde personen. Ook kwam vitamine D-gebrek  significant vaker voor bij mensen met spanningshoofdpijn dan bij de gezonde proefpersonen (71 versus 25 procent). Slechts 6 procent van de hoofdpijnpatiënten had een adequate vitamine D-spiegel (>75 nmol/l). Bij de gezonde personen bedroeg dit percentage 37 procent. De onderzoekers vinden dat in vervolgstudies moet worden nagegaan of suppletie met vitamine D effectief is bij spanningshoofdpijn.

Drink genoeg water

Pilletjes en druppels met vitamine D zijn verkrijgbaar bij elke drogist. Water is uiteraard nóg eenvoudiger te verkrijgen, En ja: ook extra vocht kan helpen tegen hoofdpijn. Onderzoek van de Universiteit Maastricht heeft dit enigszins onderbouwd. Het begon ermee dat Limburgse wetenschappers merkten dat een patiënt met blaasproblemen, die aangeraden werd om meer water te drinken, zijn migraine duidelijk zag verbeteren. Alternatieven bij hoofdpijnDaarop besloot een onderzoeksteam honderd patiënten te werven die regelmatig last hadden van lichte of ernstige hoofdpijn. De wetenschappers leerden de patiënten hoe ze de pijn konden verzachten door het verminderen van stress, het verbeteren van slaapgewoonten en het vermijden van cafeïne. Daarnaast kreeg de helft van de proefpersonen de opdracht om gedurende drie maanden dagelijks anderhalve liter water extra te drinken, dus bovenop hun normale vochtinname. Na deze periode werd aan alle proefpersonen gevraagd om een vragenlijst in te vullen, speciaal ontwikkeld om de levenskwaliteit van hoofdpijnpatiënten te meten. Uit de resultaten bleek dat degenen die extra water dronken, zich duidelijk beter voelden dan de andere proefpersonen.

Met dank aan Toine de Graaf

Ontdek alle beauty tips en trends

Recent

De ideale avondroutine om tot rust te komen

Leven na een ooglaserbehandeling

Beschermen tegen de zon doe je zo!

Meer volume in je haar? Ontdek onze tips!

© Beautyweb - 2024
Made with
Web Wings