Intermittent fasting zien we steeds vaker en het wint nog altijd aan populariteit. Wanneer je wil afvallen is het een beroemde methode, maar ook wanneer je gewoon een gezonde levensstijl wil aannemen is deze methode heel populair. Het is eigenlijk periodiek vasten en het gaat over wanneer je eet en niet zozeer om wat je eet. Als je dit eetpatroon volgt dan wissel je periodes van eten en vasten met elkaar af. Het vasten is dan langer dan het eten. Drinken mag wel de hele tijd, maar let wel op: drankjes zonder calorieën. Intermittent fasting kent drie varianten.
16/8 schema
Dit is de bekendste vorm van intermittent fasting. Het is een schema die makkelijk in te plannen is in je dagelijkse routine. Je moet iedere dag 16 uur achter elkaar vasten en 8 uur lang normaal eten. Stel je begint om 8 uur in de avond met vasten, dan mag je om 12 uur in de middag voor het eerst weer eten. Zo sla je eigenlijk alleen het ontbijt over. Voor veel mensen ideaal, want het bespaart wat tijd in de ochtend, zeker als je toch al een lange ochtendroutine hebt. Hou je dit schema aan dan haal je je dagelijkse energiebehoefte uit de 8 uur waarin je mag eten. Je kan zelf kiezen of je in die 8 uur twee of drie maaltijden wil eten.
5:2 dieet
Dit is een andere variant van het intermittent fasting. Volg je dit dan vast je altijd vijf dagen in een week niet. Je wil dan een normale caloriebehoefte innemen volgens jouw behoefte. Op de andere twee dagen is er een hele strenge calorierestrictie. Je vast dan niet helemaal, maar je eet minder calorieën. Je mag ongeveer 500 calorieën op een dag binnen krijgen. Let op: deze twee dagen mogen niet op elkaar volgend zijn.
24 uur
Dit is de laatste vorm en meteen ook de minst bekende. Een of twee keer in de week wordt er een volledig moment van vasten ingepland waarbij je 24 uur achter elkaar niks eet. Op de dagen dat je mag eten wordt er niet meer gegeten dan jouw caloriebehoefte. Je gaat hier dus niet overeten.
Wanneer doe je dit?
Dit is vooral als je wil afvallen, maar je kan dit ook doen als je een gezonde levensstijl wil hebben. Je krijgt genoeg calorieën binnen, maar niet te veel. Welke variant er bij jou past, is maar net waar je voorkeur ligt. Bij 24 uur vasten moet je er rekening mee houden dat er lichamelijke verandering optreedt, zoals meer hormonen. Als je personal training volgt in Hengelo of ergens anders in het land is het verstandig om te overleggen met je trainer of intermittent fasting iets voor jou is.
Lees hier ook onze blog over de gezondheidsvoordelen van het vegetarische dieet.