Zonder zorgen in de zon

06/04/2020
7

Toch kun je prima de zon in, mits je je goed voorbereid. Lees daarom deze tips van het KWF, zodat jij gezond de zon in kunt.

De belangrijkste variabele bij het zonnen is de zonnebrandcrème. En die heb je helemaal zelf in de hand. Want het kán, zonnen zonder zorgen. Met een beetje hulp van KWF Kankerbestrijding.

De zon

We zoeken graag de zon op omdat we het heel fijn vinden. Bovendien is het goed voor ons. Met slechts een kwartiertje zon per dag tank je normaal gesproken al voldoende Vitamine D bij. Bovendien maakt je lichaam in de zon het gelukshormoon endorfine aan. De zon is een vaste waarde in ons leven. We kunnen tegenwoordig ook elke dag precies zien hoeveel zonkracht er aan de hemel staat. ’s Winters is dat weinig – zonkracht 1 tot 2 - omdat de zon laag staat. Maar ’s zomers kan dat in Nederland oplopen tot zonkracht 7 (in Mediterrane gebieden is dat zonkracht 10, en in Australië is zonkracht 14 of 15 gangbaar in de zomer). Met de handige KWF UV Radar app*kun je op elk moment van de dag in één oogopslag zien wat de zonkracht is op jouw locatie. En krijg je meteen een persoonlijk zonadvies.

Je huid

Je huid wordt iedere maand vernieuwd. Maar zonschade door verbranding of een overdaad aan uv wordt permanent in je systeem opgeslagen. Wanneer je als kind verbrandt, draag je de schade je hele verdere leven met je mee. En het is een feit dat zonschade de kans op het krijgen van huidkanker vergroot. Het goede nieuws is dat je jouw huid heel goed kunt beschermen tegen uv-straling en zonkracht, zonder dat je als een kluizenaar in een donker hol hoeft te kruipen. Allereerst is het heel verstandig om uit te zoeken wat voor huidtype je hebt. Dat weet je binnen een minuut via de KWF UV Radar app*. En dan is het zaak om je kostbare huid te beschermen. De eerste beschermende laag van zonnebrandcrème kun je het beste een half uur vóór je in de zon gaat aanbrengen. Vermijd in de zomer – van halverwege juni tot en met augustus - tussen 12.00 en 15.00 uur de zon. Vermijd in die uren in ieder geval rechtstreeks contact van je huid met de zon. Draag als het even kan beschermende kleding als cap, hoed en uv-werende kleding. Gewone kleding is normaal gesproken vergelijkbaar met factor 15. Maar een nat, wit t-shirt bijvoorbeeld, laat heel veel uv-straling door. De rest van de dag moet huid om de twee uur met zonnebrandcrème worden ingesmeerd. Een zonnebrandcrème die de hele dag beschermt – waterproof of niet – komt van Mars. Dus na zwemmen en afdrogen meteen weer zonnebrandcrème aanbrengen.Veilig in de zon

Lees ook:  Gezond of Niet? Fully Raw

Zonnebrandcrème

Wees dus zuinig op je huid, maar wees vooral niet zuinig met zonnebrandcrème. Allereerst moeten we met een klein marketingfabeltje afrekenen: goedkope zonnebrandcrèmes beschermen net zo goed als dure. De beschermingsfactor is overal ter wereld hetzelfde. Wat niet wil zeggen dat je altijd de goedkoopste moet nemen. Kies voor een zonnebrandcrème die je lekker vindt. KWF adviseert om altijd minimaal voor SPF 30 te gaan. Twijfel je tussen SPF 30 of SPF 50?
KWF heeft daarvoor een hulpmiddel:
tabel huidtype/beschermingsfactor.
Maak niet de fout door de left overs van vorig jaar te gebruiken. De werking is aanzienlijk afgenomen door blootstelling aan warmte en licht. Na opening is een zonnebrandcrème hooguit een jaar houdbaar.

Zonnen zonder zorgen doe je dus zo: 1. Check de zonkracht op jouw locatie. 2. Ken je huidtype en stem de zonnebescherming erop af. 3. Gebruik ‘verse’ zonnebrandcrème en breng elke twee uur een royale, nieuwe beschermende laag aan.

 

De KWF UV Radar app

*De KWF UV Radar app kun je downloaden in de app store.

Ontdek alle beauty tips en trends

Recent

4x tips om er binnen een handomdraai verzorgd uit te zien

Wat te doen tegen zonneallergie?

Een gezonde tong is een gezonde mond

Meer tevreden zijn met je eigen lichaam

© Beautyweb - 2022
Made with
Web Wings