Zonbescherming voor kinderhuid is extra belangrijk

23/08/2019
5

Bij een kinderhuid werken de mechanismen om de uv-schade te herstellen nog onvoldoende. Bij verbranding ontstaan in de huidcellen ‘littekens’. Deze littekens dragen kinderen hun leven lang mee. Hoe meer littekens, hoe groter het risico op huidkanker op latere leeftijd. Goede bescherming is belangrijk, zeker omdat kinderen vaak veel buiten zijn, dient verbranding te worden voorkomen.

Geen direct zonlicht

Het wordt aangeraden baby's en peuters de eerste twaalf maanden niet bloot te stellen aan direct zonlicht. In plaats daarvan dien je het kind in de schaduw te leggen of te laten spelen en ook daar te beschermen met kleding en een petje/zonnehoed. Vanaf het tweede levensjaar kunnen baby's, beschermd door een crème met een beschermingsfactor van minstens 30, een korte tijd in de zon zijn, maar niet tijdens de intensieve middaguren. Het lichaam en hoofdje dienen bedekt te zijn met kleding met lange mouwen en een petje. Kinderen vanaf de leeftijd van drie moeten goed worden ingesmeerd met een zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor elke keer voordat ze in de zon of in het water spelen. Dit dient ook regelmatig herhaald te worden. Ook voor hen zijn een T-shirt en petje aan te raden.

Kinderen in de zon

Speciaal voor kinderen

Er zijn speciale anti-zonnebrandproducten voor kinderen op de markt die rekening houden met de dunnere en gevoelige huid van kinderen. Maak het insmeren onderdeel van een routine, bijvoorbeeld met een spelletje, waardoor het voor kinderen van jongs af aan vanzelfsprekend is zich in te smeren bij blootstelling aan de zon.

Lees ook:  Onschuldige huidtumor: het kersenwratje (bloedblaartje)

De NCV heeft onlangs een animatie gemaakt waarin op een vrolijke manier het bovenstaande verduidelijkt wordt:

Ook uv in de schaduw

Goed om te weten: uv-stralen bereiken de huid zelfs op schaduwrijke plaatsen. Ze worden niet tegengehouden door wolken. Daarom moeten onbedekte delen van het lichaam ook dan worden beschermd met een anti-zonnebrandmiddel.

 

Tekst: met dank aan de NCV (Nederlandse Cosmetica Vereniging)

Ontdek alle beauty tips en trends

Recent

4x tips om er binnen een handomdraai verzorgd uit te zien

Wat te doen tegen zonneallergie?

Een gezonde tong is een gezonde mond

Meer tevreden zijn met je eigen lichaam

© Beautyweb - 2022
Made with
Web Wings