Wees zuinig op je vel

04/09/2019
3

Wist je dat de huid het grootste, zelfbeschermende en zelfherstellende orgaan van het menselijk lichaam is? Op het eerste oog is het een blank, geel, bruin of diep donkerbruin omhullend velletje met een dikte variërend van 1 tot 4,5 mm, maar het houdt wel alles bij elkaar wat binnen in ons lijf zit. 

 

10 procent lichaamsgewicht

Met een oppervlakte van ongeveer 1,5 tot 2 m2 neemt de huid gemiddeld tien procent in van het totale lichaamsgewicht. Het wordt vormgegeven door een unieke bottenstructuur en wanneer de huid gezond is, vormt deze een stevige en effectieve barrière tussen de buitenwereld en de complexe binnenkant van het lichaam. 

Meerdere lagen

De menselijke huid is opgebouwd uit drie verschillende lagen: de subcutis, dermis en epidermis (opperhuid). De buitenste laag is geheel bekleed met epitheelweefsel. Ook de instulpingen in de diverse openingen van het lichaam, onder andere de neusgaten, haarschacht, poriën et cetera zijn hieruit opgebouwd. Hier lopen geen bloedvaatjes. De aan- en afvoer van voeding- en afvalstoffen wordt in de dieper  gelegen dermis geregeld. Op en in de huid leven bacteriën, schimmels, virussen, gisten en andere eencellige organismen. Samen vormen zij het humane microbioom (de huidflora), dat onze huid gezond houdt. De huidflora vormt een belangrijk onderdeel van ons immuunstelsel.

Kortom, de huid is een heel complex orgaan dat ons veel vertelt over onze gezondheid. Verzorg hem daarom goed, zowel van buitenaf als van binnenuit, bijvoorbeeld door goed te smeren en gezond te eten.

Lees ook:  Natuurlijke huidverzorging

Met dank aan Marianne van den Broek

Ontdek alle beauty tips en trends

Recent

4x tips om er binnen een handomdraai verzorgd uit te zien

Wat te doen tegen zonneallergie?

Een gezonde tong is een gezonde mond

Meer tevreden zijn met je eigen lichaam

© Beautyweb - 2022
Made with
Web Wings