Rozen voor de huid

‹ Terug naar overzicht
Geplaatst op:
De roos heet niet voor niets de koningin der bloemen of de koningin der geuren. Vele eeuwen geleden werd de roos voor het eerst gebruikt om de zintuigen te prikkelen. De kunst van lekker eten, fraaie decoratie en versieringen, maar ook de geneeskrachtige en weldadige werking van de roos kom je overal tegen.

De roos heeft alles in zich. De symboliek van de roos werd en wordt geassocieerd met ontvankelijkheid, begrip, vrede, liefde, feest en vrouwelijkheid. De essentiële olie van roos laat iemand tot bloei komen, net als de roos zelf. De levenskracht wordt verzameld in de bloemknop en langzaam vouwt elk rozenblaadje zich open, om zo te stralen en te bloeien.

Symbool van de liefde

De roos is een bloem die bij bijna alles past. Of het nu vreugde of verdriet is. Ze heeft altijd iets zachts, ondanks dat de roos doornen heeft. Eigenlijk laten die zien dat er in het leven mooie, maar ook pijnlijke dingen zijn. Rozen worden bij uitstek als het grootste symbool van en voor de liefde gezien. Rozen maken ontvankelijk, beschermen tegelijkertijd en geven vertrouwen om lief te hebben. 

Toepassing

Rozenolie wordt veel in de huidverzorging gebruikt voor verzorging, bescherming en anti-aging. Rosa damascena is de meest gebruikte roos voor rozenolie. De delicate bloemen zijn roze van kleur. De geur van de bloem is overweldigend en ’s ochtends op zijn sterkst als het nog nevelig is en de zon schijnt. Het is een betoverende ervaring om ’s ochtends vroeg in alle rust rozen te plukken in de prachtige natuur. 

Rozen tegen stress

De werking van de roos heeft een geweldig effect op de geest. Vooral tegen stress is het één van de beste oliën. Van rozen worden diverse essentiële oliën gemaakt. Zowel door stoomdestillatie, hexaan-extractie en CO2-extractie. In de rozenvallei in Bulgarije worden al deze oliën gemaakt. Ze kunnen allemaal gebruikt worden in de huidverzorging. Er zijn vele merken die gebruik maken van deze kostbare oliën. Rozenolie is een goede huidhersteller met verjongende eigenschappen.

Stoomdestillatie

Rozenolie door middel van stoomdestillatie dit is de meest bekende en gebruikte olie. De olie is zeer sterk antiseptisch en helend. De pure olie ruikt een beetje zurig maar verdunt in een product komt de rozengeur goed tot zijn recht. De olie is op kamertemperatuur helder met een zacht geel/groen kleur. Onder de 15 graden gaat deze olie kristalliseren.

Hexaan-extractie

Rozenolie door middel van hexaan-extractie wordt ook wel roos absolute genoemd en is zeer geschikt voor een droge en gevoelige huid. Deze olie kan bruin/oranje rood van kleur zijn en is dikker en lang houdbaar.

CO2-extractie

Rozenolie door middel van CO2-extractie is korrelig van structuur en kan een zacht geel/groene kleur hebben, maar soms ook bijna rood. De kleur en geur is afhankelijk van de temperatuur en de luchtvochtigheid buiten. Elke dag kan een rozenolie een andere kleur en geur produceren.

Recepten

Zelf aan de slag met al het moois dat rozen je kunnen bieden? We hebben een paar recepten voor je. 

Reiniging

Rozenreinigingsolie

 • 25 ml kokosolie
 • 25 ml amandelolie
 • 5 druppels roos absolue
 • 1 eetlepel witte leempoeder
 • 1 eetlepel rozenpoeder (gedroogde blaadjes malen tot poeder)

Gebruik per keer 2,5 ml rozenreinigingsolie met een halve theelepel rozen/leempoeder. Breng het mengsel aan op de huid en behandel als een hydrofiele olie. Reinig eventueel na met de rozenlotion.

Rozenlotion

 • 50 ml rozenwater
 • 50 ml gedestilleerd water of bronwater

Huidolie

Anti-aging

 • 30 ml rozenbottelolie
 • 5 druppels roos
 • 5 druppels sandelhout

Droge huid

 • 30 ml avocado-olie
 • 5 druppels roos absolue
 • 5 druppels sandelhout

Gevoelige huid

 • 30 ml jojoba
 • 5 druppels roos CO2
 • 2 druppels sandelhout

Gebruik voor de dag- en nachtverzorging de lotion samen met de huidolie. Hanteer vier delen lotion en een deel huidolie.

Met dank aan aromatherapeut Ellen Wagenaar, tekst ingekort voor BeautyWeb.

Vind je het leuk om zelf je huidverzorging te maken? Dan vind je hier meer recepten.