
Pigmentvorming is een natuurlijk beschermingsmechanisme om je huid tegen schadelijk zonlicht (uv-straling) te beschermen. Soms gaat er tijdens dit proces iets mis en ontstaan er pigmentafwijkingen. Bij de behandeling van pigmentvlekken zal de schoonheidsspecialist eerst bepalen of er sprake is van oppervlakkig pigment of dieper gelegen pigment. Oppervlakkig pigment is makkelijker te behandelen dan dermaal pigment. Onder oppervlakkige pigmentvlekken vallen ouderdomsvlekken en pigmentvlekken die ontstaan zijn door zonschade, licht trauma of een ontsteking, zoals sproeten en oppervlakkige post-inflammatoire hyperpigmentaties en soms ook melasma (zwangerschapsmasker).
De schoonheidsspecialist kan je helpen
De schoonheidsspecialist kan oppervlakkige pigmentvlekken goed behandelen met technieken als microdermabrasie en milde peelings. Deze behandelingen exfoliëren de huid waardoor het pigment langzaam vervaagt of verdwijnt. Ook licht- en lasertherapie, coagulatie en actieve werkstoffen die de pigmentvlekken oplichten, kunnen goede resultaten geven. Soms geeft een combinatie van deze behandelingen het beste effect. Van belang is om na de behandelingen altijd een goede zonbescherming te dragen omdat je huid anders weer nieuw (te veel) pigment gaat produceren.

Overmatige blootstelling aan zonlicht kan overpigmentatie veroorzaken.
Tekst: Saskia Petit
Meer lezen over het effect van zon op je huid? Dan weten wij nog wel een artikel voor je. Ook wat zonbescherming betreft, hebben we nog wel een paar tips voor je.