Look Good Feel Better

20/09/2019
9

Wie kanker heeft kan dit bijna niet verdoezelen: door de behandeling kan je haar uitvallen en ook je huid kan dof en assig worden van kleur. Terwijl kankerpatiënten niet altijd geconfronteerd willen worden met hun ziek-zijn: in de spiegel, zodra ze de deur uitlopen. “Met een mooie lipstick of wat foundation voel ik me ook meer strijdbaar. Ik put er kracht uit,” aldus Riene-Marie Kats uit Driebergen, die lijdt aan borstkanker. Voor haarzelf en voor haar kinderen wil ze er zelfs op haar zwaarste dagen verzorgd bijlopen. “Wat mij trof is toen mijn dochtertje zei: ‘Als jij je pruik opzet dan ben je niet meer mijn zieke mama.’ Die metamorfose betekent dus veel.” 

Huid en uiterlijke verzorging

De huid van Riene-Marie werd ook zwaar getroffen. Haar huid werd door de behandeling tegen borstkanker dof en droog, met een zee aan pigmentvlekken. Stichting Look Good Feel Better was daarin voor haar een grote steun. Deze stichting organiseert onder meer workshops uiterlijke verzorging in ziekenhuizen door heel Nederland, waar de deelnemers zelf aan de slag gaan met huidverzorging en make-up. Nuttig, maar ook een ongedwongen en gezellig samenzijn. Riene-Marie: “Ik wist niet wat me overkwam! Voor een dag voelde ik me weer mooi, mijzelf, geen patiënt maar gewoon mens.” Voor kankerpatiënten zijn die lichtpuntjes zeldzaam, zeker als ze (letterlijk) niet goed in hun vel zitten. Uiterlijk is dan niet zomaar uiterlijk. Het is een pantser, waardoor je de wereld aankan. Het is je huis, waarin je jezelf voelt. Het zijn de ingrijpende behandelingen waardoor kankerpatiënten verschillende huidaandoeningen kunnen krijgen.

Lees ook:  Een jongere huid? Gezonde darmen!

Ongevraagd advies

“Vaak is het gezicht aangedaan”, vertelt dermatoloog Marianne Crijns, werkzaam bij het Antoni van Leeuwenhoek: “Hier kunnen mensen heftig op reageren. Zelfs wildvreemden die ongevraagd advies rondstrooien, terwijl die persoon natuurlijk al van alles heeft geprobeerd.” Ze benadrukt: “Kanker zelf is loodzwaar, laat staan als je daarbovenop een huidaandoening krijgt en je daar door de omgeving continu op wordt geattendeerd. Patiënten kunnen hier heel neerslachtig van worden.” Hier wil zij graag bewustzijn en begrip voor vragen. 

Make-up en pruik

Riene-Marie geeft aan dat ze het lastig vindt dat kanker zo zichtbaar is: “Hoewel ik een prachtige pruik had... Een lerares van mijn dochters school zei: ‘Gaat jouw haar nog uitvallen?’ Die was in shock toen ik vertelde dat ik allang kaal was. Dat chemotraject zie je hoe dan ook terug: ik kwam tien kilo aan, ik kreeg een ontzettend vale huid, mijn wenkbrauwen en wimpers vielen uit. Ik was heel erg met make-up bezig, maar dit valt moeilijk te verdoezelen. Het riep onbedoeld ook veel woede bij mij op: ook dit nog?! Ik was wel iemand die altijd met make-up en mijn pruik op de deur uitging om bijvoorbeeld boodschappen te doen. Je zit niet altijd te wachten op de reacties van mensen op straat. Bij de bakker schrokken ze zich kapot toen ze mij eens met een hoofddoek om zagen. Ik ben altijd wel van de make-up geweest. Ik wil er graag goed uitzien, ook al kostte me dat soms uren tijd. Hoewel je daar zeker in die beginperiode eigenlijk de energie helemaal niet voor hebt.”

Lees ook:  Een stralende huid? Gezonde darmen!

 

Effect op de huid

Ze geeft verder aan: “De chemo breekt alle kankercellen af, maar daarbij ook de goede cellen. Hierdoor krijg je een heel slechte huid. Ik kan kankerpatiënten op basis van hun huid er zo uitpikken. Je huid wordt gortdroog. Wat ik zelf ook heel vervelend vond: ik heb heel veel pigment- en ouderdomsvlekken gekregen die ik voorheen nooit had.”

Look Good Feel Better

Ze is in contact gekomen met Look Good Feel Better via Haar Op Maat Pelatti, van de haarwerken. Riene-Marie: “Eerst had ik er helemaal geen oren naar. Ik voelde me misselijk, ik durfde amper de auto in te stappen om naar een bijeenkomst in Amsterdam te gaan. Toch ben ik op aandringen van Haar Op Maat gegaan: ‘Doe nou! Ze hebben heel fijne producten!’ Nou, ik vond het waanzinnig! Je gaat aan een tafel zitten waar je heel mooie producten gewoon cadeau krijgt en schoonheidsspecialisten je vertellen hoe je het beste jouw huid kunt behandelen. Advies over je wenkbrauwen bijtekenen. Ik wist niet wat me overkwam. Het voelde voor mij als een walhalla, als een klein meisje in een snoepwinkel. Look Good Feel Better vind ik een fantastische stichting. Hoe zij mensen begeleiden, dat je je één dag gewoon mooi mag voelen, weer jezelf zijn. Zo’n groep dames bijeen schept bovendien verbondenheid. We hebben het tijdens die workshops weliswaar helemaal niet over onze ziekte. We moeten het al de hele tijd over onze kanker hebben, dus dat gespreksonderwerp ben je op een gegeven moment compleet zat. Hier word je niet als patiënt behandeld maar als mens.”

Lees ook:  Gezond of Niet? Fully Raw

Uiterlijke verzorging is belangrijk

Over uiterlijke verzorging zegt ze: “Het geeft me extra moed, ik put er kracht uit. Het is bizar, maar zodra ik mijn pruik opzet geeft me dat een oppepper. Al zit er ook een keerzijde aan er altijd goed uitzien terwijl je je van binnen helemaal niet zo voelt. Mijn vriendinnen zeiden dan: ‘Wat zie jij er geweldig uit vandaag!’ Maar eer ik zo ver was – make-up en haren tiptop in orde – was ik weer anderhalf uur verder. Of de oncoloog die vol verbazing zei: ‘Wat zie je er mooi uit! Dat zie ik bijna nooit.’ Maar ik word er ontzettend blij van om er toch een beetje goed uit te zien. Op een extreem slechte dag wat mascara of lipstick opdoen, toch wat extra aandacht aan jezelf besteden. Wat dat betreft is uiterlijke verzorging belangrijk. Je wil niet de hele tijd in de spiegel kijken of door reacties uit je omgeving worden herinnerd aan je ziek-zijn. Je wilt gewoon leven.”

Stichting Look Good Feel Better wil mensen met kanker meer zelfvertrouwen geven door middel van uiterlijke verzorging. Zij geeft hierbij informatie en advies aan patiënten, professionals en publiek. Met workshops in bijna 75 ziekenhuizen en circa 500 beautyprofessionals die zich door heel Nederland vrijwillig inzetten, is deze non-profit organisatie uitgegroeid tot een landelijk platform waar mensen met kanker terecht kunnen voor support als hun uiterlijk verandert.

Ontdek alle beauty tips en trends

Recent

4x tips om er binnen een handomdraai verzorgd uit te zien

Wat te doen tegen zonneallergie?

Een gezonde tong is een gezonde mond

Meer tevreden zijn met je eigen lichaam

© Beautyweb - 2022
Made with
Web Wings