Last van een droge huid?

12/05/2020
6

Enkele medische termen die worden gebruikt om een droge huid aan te duiden zijn xerosis cutis, asteatosis cutis of xerodermie. Een droge huid komt veel voor. Zowel kinderen als volwassenen kunnen er last van hebben. Ook de ouder wordende huid kan last krijgen van droogte.

Oorzaken 

Er zijn diverse oorzaken te benoemen voor een droge huid. Deze kunnen we grofweg indelen in inwendige en uitwendige oorzaken. Enkele voorbeelden van inwendige oorzaken zijn: 

  • genetische aanleg
  • leeftijd 
  • een onderliggende huidziekte 


Huidziekten

Een bekende huidziekte die een nauw verband heeft met een droge huid is atopisch eczeem. Patiënten met atopisch eczeem hebben vaak een droge huid. Een deel van deze patiënten heeft een tekort aan het eiwit filaggrine in de opperhuid. Een belangrijke functie van dit eiwit is om water vast te houden in de hoornlaag. Ook systeemziekten, zoals bijvoorbeeld diabetes mellitus, kunnen een droge huid veroorzaken. 

Externe oorzaken 

Er zijn ook externe oorzaken die kunnen leiden tot een droge huid. In de westerse wereld is de warme douche de grootste boosdoener. Heet water of te veel zeepgebruik op de huid zorgt ervoor dat de natuurlijke vetlaag van de huid vermindert. Met name als mensen meermaals per dag douchen is deze kans groter. 

Talgklierproductie

Normaliter maakt de huid talg aan om de natuurlijke vetlaag die verminderd is te optimaliseren. Bij oudere mensen is deze talgklierproductie afgenomen. Dit zou kunnen verklaren waarom oudere mensen onder andere meer klachten krijgt van een droge huid. Irriterende stoffen zoals sommige cosmetica kunnen ook de barrièrefunctie van de huid beschadigen en leiden tot droogte. Ook het veelvuldig scrubben van de huid is een oorzaak. Daarnaast kan sommige medicatie leiden tot een droge huid. Tot slot zijn omgevingsfactoren belangrijk: denk bijvoorbeeld aan een droge omgevingslucht, koude wind of airconditioning.   

Lees ook:  Ontspanning en verzorging bij de professionele schoonheidsspecialist

Symptomen 

Een droge huid kan gevoelig zijn en jeuken. Ook kan de huid schilferen en ruw aanvoelen. Bij sommige mensen kunnen kleine scheurtjes in de huid ontstaan. Indien er sprake is van een onderliggende huidziekte, kunnen daar kenmerken van zichtbaar zijn. Bij mensen die veel krabben aan de huid kunnen ook excoriaties (krabplekken) zichtbaar zijn. 

Is er behandeling nodig/mogelijk?

Het primaire doel van een eventuele behandeling door een (huid)arts is niet alleen om de droge huid te behandelen, maar ook om adviezen te geven om terugkeer te voorkomen. Indien er sprake is van een onderliggende huidziekte zoals eczeem, is het belangrijk om deze goed te behandelen. Lokale middelen kunnen op de huid worden gesmeerd om deze in te vetten of te hydrateren. Qua lokale producten kan gedacht worden aan een vette crème of zalf. Het doel is om een lipidenlaag in de huid te creëren. Ook ureum bevattende middelen kunnen nuttig zijn, aangezien ureum een vochthoudende werking heeft op de huid. 

Met of zonder recept?

Er zijn producten beschikbaar voor de droge huid die middels een recept worden voorgeschreven door de dermatoloog of de huisarts. Er zijn ook tal van producten die zonder recept kunnen worden aangeschaft. Er zijn diverse huidverzorgingslijnen binnen de cosmeticabranche beschikbaar via de drogisterij. Belangrijk is dat men niet allergisch is voor een component uit de crème of zalf. Een van de componenten in crèmes waar men allergisch voor kan zijn, zijn wolalcoholen. Om deze reden is het aan te raden om een product aan te schaffen van een goed merk waarbij de ingrediënten op de verpakking staan. Ook kunnen sommige mensen allergisch zijn voor parfum, waardoor uitgeweken moet worden naar parfumvrije producten. 

Lees ook:  Huidkankerweek voor bewustwording risico’s van overmatig zonnen

Adviezen

Het algemene advies luidt dat er niet te vaak, niet te lang en niet te heet gedoucht moet worden. Twee keer douchen op een dag voor iemand met een droge huid is te veel. Ook dient het gebruik van zeepbevattende producten of andere irriterende stoffen beperkt te worden op de droge huid. Het gebruik van een badolie onder de douche kan helpen om een olielaagje op de huid achter te laten. Ook zouden mensen met een droge huid zich direct na het douchen meteen kunnen insmeren met een vette crème of zalf. De vochtigheidsgraad thuis of in de omgeving moet niet te laag zijn. Ook is het advies om de temperatuur thuis laag tot normaal te houden en het huis niet te warm te stoken.

 

Met dank aan S.M. Habib

Last van droge huid aan je voeten? Kijk dan hier. Last van droge handen door het vele wassen? Kijk dan hier.

Ontdek alle beauty tips en trends

Recent

4x tips om er binnen een handomdraai verzorgd uit te zien

Wat te doen tegen zonneallergie?

Een gezonde tong is een gezonde mond

Meer tevreden zijn met je eigen lichaam

© Beautyweb - 2022
Made with
Web Wings