Interview Ralph Moorman: de huid verbeteren van binnenuit

14/07/2020
32

Sterk bewerkte voeding vol suiker, vet en zout is volgens Ralph Moorman een belangrijke oorzaak van het in de war raken van het hormoonstelsel. Dat kan zich uiten in allerlei (huid)problemen als een drogere, grauwere, blekere en schilferige huid, net als dat onder meer acne en eczeem kunnen ontstaan. De remedie? “Een gezonde leefstijl met meer onbewerkte natuurproducten, korte en intensieve krachttrainingen en minder chronische stress.”

Hormonen en huid

Ralph, in je boek bespreek je zeven belangrijke hormonale klieren. Hebben die alle een even grote invloed op de huid?

“Hormonen die belangrijk zijn voor je huid zijn die van de eierstokken of testikels, de schildklier, de alvleesklier en van de bijnieren. Zo hebben zoals je weet de geslachtshormonen een sterke invloed op de talgaanmaak van de huid. Denk maar aan jeugdpuistjes in de pubertijd, een onrustige huid bij vrouwen in bepaalde delen van hun cyclus en aan een drogere en dunnere huid na de overgang. Voor wat betreft de schildklier: die kan te traag werken of juist overactief zijn. Normaliter is het schildklierhormoon van belang voor een goede doorbloeding en het juiste vochtgehalte van de huid. Werkt dit orgaan te graag, dan komt couperose vaker voor, net als dat de huid bleker en droger wordt. Een te warme en vochtige huid zie je juist weer eerder bij een hyperactieve schildklier.”

Hoe is de schildklierfunctie positief te beïnvloeden?

“Net als voor de werking van de andere hormonale klieren is ook hiervoor een algehele gezonde leefstijl van belang en voldoende stoffen die voor de schildklier belangrijk zijn, zoals jodium en selenium. Daarnaast kan bij veel cliënten een glutenvrij en zuivelvrij eetpatroon positieve effecten hebben op de schildklier omdat de oorzaak van een schildklierprobleem vaak met een ontsteking te maken heeft. Voedselovergevoeligheden en stress kunnen deze ontstekingen verergeren.”

Lees ook:  Ontspanning en verzorging bij de professionele schoonheidsspecialist

Depressieve gevoelens en emo-eten

In het boek schrijf je dat sommige mensen door een te traag werkende schildklier depressieve gevoelens kunnen ontwikkelen. En dat dit kan leiden tot émo-eten’. Wat bedoel je daarmee?

“Er wordt wel eens beweerd dat je dik zou worden doordat je schildklier niet goed werkt en dus de verbranding omlaag gaat. Bij veel mensen met een trage schildklier wordt overgewicht daar niet door veroorzaakt, maar juist door een vergrote calorie-inname. Want als je je rot voelt, is de kans groter dat je gaat snaaien en zo je emoties als het ware weg-eet.”

Emoties weg-eten?

“Het is heel bijzonder dat de voedingsindustrie zijn best doet voeding zo te maken dat het je emoties weg kan drukken. Doordat bijvoorbeeld chips en chocola onweerstaanbaar lekker worden gemaakt, heeft het effect op stoffen die vrijkomen waardoor je je prettiger gaat voelen. Daarbij letten de fabrikanten op combinaties van geur, kleur, smaak en het mondgevoel. Zo zijn chips knapperig, als je erop bijt komen heerlijke geuren vrij en door het samenbrengen van de juiste smaken kun je er haast niet meer vanaf blijven. Dat is de bedoeling. Want hoe eerder de zak leeg is, hoe sneller je naar de winkel gaat voor een nieuwe. Onbewerkte voeding heeft die kenmerken niet. Het is haast onmogelijk om daardoor dik en ongezond te worden. Dat lukt dus ook niet met de recepten die de bekende Vlaamse Pascale Naessens speciaal voor dit boek ontwierp. Ze zijn lekker én verzadigen ook goed.”

Lees ook:  Huidkankerweek voor bewustwording risico’s van overmatig zonnen

Suikerhoudende en andere ongezonde verleidingen

Je bent echt niet blij met suikerhoudende snacks, hè? Want?

“Het is echt ongelooflijk dat je tegenwoordig onbeperkt toegang hebt tot allerlei suikerhoudende en andere ongezonde verleidingen. En dan bovendien nog eens vaak twee voor de prijs van een. Zie daar maar eens weerstand aan te bieden. Sterke bloedsuikerstijgingen en een te hoge calorie-inname zijn daardoor bij veel mensen eerder regel dan uitzondering. Maar daarmee stel je wel jouw alvleesklier enorm op de proef: insulineresistentie is dan een reëel gevaar. Dat is momenteel zelfs echt een epidemie die eveneens op de huid van invloed is. Door een te sterk schommelende bloedsuikerspiegel en door te veel suiker in het bloed kan glycatie of suikerschade ontstaan: suikers gaan plakken aan eiwitten en vetten in het lijf wat ontstekingen en andere (huid)afwijkingen en ook (huid)veroudering kan veroorzaken. Daarnaast is het niveau van insuline bij veel mensen ook verhoogd, wat door de androgene werking een verhoogde talgproductie kan veroorzaken. Dit kan voor een onrustige huid zorgen en (jeugd)puistjes.”

En de therapie?

“Alweer een aanpassing in de leefstijl. Denk – naast het mijden van genoemde snacks – aan vezelrijke voeding en gezonde vetten die de bloedsuikerstijging verminderen, zoals een avocado, olijfolie en/of een handje ongezouten nootjes. Voldoende slaap en minder stress zijn hierbij eveneens van belang, net als kracht- en intervaltraining.”

Stress en de huid

Te veel stress kan ook voor de huid ongezond zijn. Op welke hormoonklier heeft dat vooral invloed en hoe kan men er zelf wat aan doen?

“Bij een situatie met stress komt je lichaam in actie om te vechten of te vluchten. Normaal gesproken is het hormoonniveau binnen een paar uur daarna weer stabiel. Maar als je lijf of geest continu aan het vechten of vluchten is om een naderend gevaar (zoals angst om ziek te worden door het coronavirus of voor verlies van je baan), dan spreek je van chronische stress. De bijnier maakt dan te veel cortisol en adrenaline aan en je lichaam kan niet adequaat meer reageren en raakt uitgeteld. Juist in deze tijd komt een burn-out of ‘bijnieruitputting’ veel voor. Dat herken je onder meer aan een algehele vermoeidheid, depressieve gevoelens, een onrustige huid en ontstekingen, onder meer in de vorm van acne, netelroos of gordelroos. Als je dit bij je cliënt herkent, kan hij er wat aan doen. Zoals gezonde voeding nuttigen, waarbij koffie, thee, chocolade en alcohol zou moeten worden vermeden omdat die klachten kunnen verergeren. En zoek uit wat de meeste stress veroorzaakt en kijk hoe je klant dit – eventueel met behulp van een stresscoach – kan verminderen.”

Lees ook:  Zonadvies op maat om huidkanker te voorkomen

Boek

In de bestseller ‘Gezond van kop tot teen’ leggen deskundigen en (medisch) specialisten uit hoe het gehele lichaam werkt en hoe alles in elkaar ingrijpt. En je krijgt wetenschappelijk onderbouwde tips over een gezonde leefstijl.

Interview Ralph Moorman: de huid verbeteren van binnenuit

Ir. Ralph Moorman heeft in Wageningen levensmiddelentechnologie gestudeerd en zich erna gespecialiseerd in voeding, hormonen en anti-aging. Voor meer info: www.ralphmoorman.nl.

 

 

 

 

 

 

 

Interview: Lizet van Triet

Ontdek alle beauty tips en trends

Recent

4x tips om er binnen een handomdraai verzorgd uit te zien

Wat te doen tegen zonneallergie?

Een gezonde tong is een gezonde mond

Meer tevreden zijn met je eigen lichaam

© Beautyweb - 2022
Made with
Web Wings