Huidverbetering met lichttherapie

‹ Terug naar overzicht
Geplaatst op:
Zonlicht zorgt voor een lekker kleurtje, maar veroorzaakt op termijn ook huidveroudering. Gelukkig is daar wat aan te doen, ook weer met licht! Met lichttherapie kun je rimpels en pigmentvlekken laten verminderen en de huid er weer jonger uit laten zien.

Licht is essentieel voor onze gezondheid. Zonlicht bepaalt ons innerlijke dag- en nachtritme en heeft ook invloed op onze hersenen en hormonen. Bij een gebrek aan licht krijgen we last van vermoeidheid of neerslachtigheid. Ook gaan we meer eten waardoor de kans op overgewicht toeneemt en lopen we meer risico op een tekort aan vitamine D.

Lichttherapie: laser of led?

Binnen de schoonheidsverzorging, huidtherapie en dermatologie wordt veel gebruik gemaakt van de bijzondere effecten van licht op de huid. Denk aan laserlicht voor ontharen, led-licht voor celregeneratie en huidverstrakking en uv-therapie bij bepaalde huidaandoeningen. Maar wat is licht eigenlijk? Licht is elektromagnetische straling. Het bestaat uit kleine lichtdeeltjes (fotonen) die zich in een golf voortbewegen. Licht is een vorm van energie die van een lichtbron vandaan komt. De zon is een lichtbron, maar ook gewone lampen, een led-lamp of een laser kunnen een bron zijn. Het voor ons zichtbare licht heeft een golflengte van ongeveer 380 nanometer (violet) tot 780 nm (rood). 

Ontharing met lichttherapie.

Uv-licht

Ultraviolet (uv) is elektromagnetische straling die net buiten het voor het menselijke oog waarneembare spectrum ligt. De golflengte van ultraviolette straling ligt tussen de 10 en 400 nanometer. Uv-licht bestaat uit uva-, uvb- en uvc- straling. Meer dan 95 procent van het zonlicht bestaat uit uva-straling en een klein deel uit uvb en uvc. Uvc-straling wordt in principe tegengehouden door de atmosfeer en bereikt de aarde niet. Uv-straling heeft veel effect op de huid. Onder invloed van uv-licht kan de huid vitamine D aanmaken, wat we nodig hebben om gezond te blijven. 

Maar te veel uv-straling is schadelijk voor de huid. De huid beschermt zichzelf hiertegen met een speciaal beschermingsmechanisme. Sommige huidcellen blijken lichtgevoelige receptoren te hebben die schadelijke uv-straling direct herkennen en een signaal naar de pigmentcellen afgeven om extra pigment aan te maken. Dit pigment beschermt het DNA in de celkern en kleurt de huid bruin. 

Lichttherapie met uv-licht

Uva- en uvb-straling hebben elk een ander effect op de huid. Uva-straling heeft een lange golflengte en dringt door tot in de dermis. Uva-straling kan daar het collageen en elastine aantasten en zo versnelde huidveroudering veroorzaken. Daarom staat de A ook wel voor Aging. Te veel uva-straling kan op termijn leiden tot huidkanker. Uvb-straling is veel krachtiger dan uva, maar heeft een korte golf waardoor het minder diep in de huid doordringt, tot in de epidermis. Te veel uvb-straling kan leiden tot verbranding, DNA-schade en op termijn huidkanker. Daarom staat de B ook wel voor Burning. Een goed zonnebrandproduct bevat altijd een uva- en een uvb-filter. Uvb-licht, en soms ook uva-licht, worden binnen de dermatologie gebruikt bij de behandeling van patiënten met bepaalde huidaandoeningen, zoals ernstig eczeem, psoriasis of vitiligo. Het licht remt ontstekingsreacties en herstelt en verdikt de opperhuid, wat een gunstig effect kan hebben bij deze aandoeningen.

Laser 

Lasers zijn bijzondere typen lichtbronnen. Het woord laser is de afkorting van Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation. Oftewel: lichtversterking door gestimuleerde uitzending van straling. Dit betekent dat lasers licht kunnen versterken om lichtstralen te produceren die grote hoeveelheden energie dragen. Laserlicht is licht met één bepaalde golflengte. Hiermee kun je heel gericht bepaalde weefselstructuren in de huid vernietigen. Je kunt ermee ontharen, vaatjes en ouderdomsvlekken verwijderen, acnelittekens verminderen of de bovenste huidlaag verdampen zodat de huid verstrakt en wimpels verminderen. 

Met lichttherapie (laser) kun je ook vaatjes verwijderen.

Hoe het werkt met laser

Dat werkt als volgt. De energie van het laserlicht wordt, afhankelijk van de golflengte, geabsorbeerd door een bepaald type weefsel in de huid. Dit kan het hemoglobine in het bloed zijn, het pigment in haren of in tatoeages, het water of het eiwit (collageen) in de huid. Door verhitting treedt vernietiging van dit weefsel op. Op die manier kun je op gecontroleerde wijze specifieke delen in de huid vernietigen, zoals ontsierende vaatjes of pigmentvlekken, zonder de omliggende huid te beschadigen. Dit noemen we selectieve fotothermolyse. 

Ook lichttherapie: IPL

IPL staat voor Intense Pulsed Light. IPL is een lichtbron die net als laser werkt volgens het principe van selectieve fotothermolyse, maar op een andere manier. Een IPL zendt niet-gefocust licht uit van meerdere golflengtes (en dus meerdere kleuren). Door middel van filters kan gekozen worden voor één bepaalde golflengte om een bepaalde type weefsel te behandelen. 

Photobiostimulation

Bovenstaande lichtbronnen werken volgens selectieve vernietiging van een bepaald weefsel. Maar licht met een lagere energie kan ook een stimulerend effect hebben op de celstofwisseling in de huid. We noemen dit photobiostimulation. Uit onderzoek is gebleken dat licht met een lage energie en met een bepaald spectrum cellulaire processen in de huid kan verbeteren, waardoor het herstelproces van de huid verbetert, ontstekingen verminderen en de algehele conditie van de huid vooruit gaat. Voorbeelden hiervan zijn led-therapie en low level laser therapie.

Led

Led-therapie is een bewezen effectieve behandelmethode voor huidverjonging en weefselherstel. Led is de afkorting van Light Emitting Diode. In plaats van led-lampen wordt ook wel over collageenlampen gesproken. Led-lampen geven geen warmte af (lage energie), maar licht van een bepaalde golflengte (kleur). Uit onderzoek is gebleken dat led-licht de celdeling en aanmaak van nieuwe cellen stimuleert en zorgt voor weefselreparatie. Led-licht wordt om die reden ook toegepast bij de genezing van bijvoorbeeld (brand)wonden en ernstige huidontstekingen. Led-licht stimuleert onder meer de aanmaak van collageen en elastine en nieuwvorming van cellen in de huid. 

Led-therapie kan als behandelkuur worden gegeven, maar kan ook na bijvoorbeeld een chemische peeling, microneedling of een behandeling met fractional laser om de huid sneller te laten genezen. Ook tegen bepaalde vormen van acne kan led-therapie effectief zijn. 

Low level laser

Wanneer een laser een lage energie-afgifte heeft, spreekt men van low level laser therapie of een softlaser. Het koude licht van een softlaser (met een spectrum in het infrarood gebied van 905 nm) heeft een biostimulerend effect op de cellen in de huid. Deze behandelmethode stimuleert de energieproducerende delen van de cel (mitochondriën) om stoffen aan te maken die het vernieuwingsproces van de beschadigde cel versnellen. 

Met licht zijn kortom allerlei mooie resultaten te behalen. Bij de gespecialiseerde schoonheidsspecialist, huidtherapeut of cosmetisch arts kun je hier meer informatie over opvragen.

Tekst: Saskia Petit