Een jongere huid? Gezonde darmen!

31/07/2019
12

Stralende huid

In het boek ‘Gezonde darmen voor een stralende huid’ bespreekt de dermatoloog en hoogleraar Gezondheidsbevordering het verband tussen de gezondheid van je darmen en die van je huid. En dat verband is groter dan je denkt: goede darmbacteriën zorgen niet alleen voor een zuivere huid, maar gaan zelfs het verouderingsproces tegen. Voeding kan helpen om onder meer het ontstaan van micro-ontstekingen en vrije radicalen af te remmen. Een vervolgartikel met deze zeer bevlogen arts.

 

Over ontstekingen en vrije radicalen

Ontstekingen zijn volgens u te stimuleren of af te remmen. Waar doelt u op? “We weten tegenwoordig dat ontstekingen door onze moderne levensstijl bevorderd worden en dat ze vaak samenhangen met veranderingen van het darmmicrobioom. Door gezonder te leven en met een dieet dat rijk is aan vitale stoffen kun je ontstekingen inperken of ‘doven’. Denk dan aan voeding als yoghurt, kefir en botermelk, want die bevatten waardevolle bacteriën."

U schrijft dat een opeenstapeling van vrije radicalen rimpels, ouderdomsvlekken en een bleke teint tot gevolg hebben. Hoe kun je je huid beschermen? “Onze epidermis heeft al extreem doeltreffende afweer-strategieën. Een andere mogelijkheid om vrije radicalen onschadelijk te maken is wederom een uitgebalanceerd dieet. Denk dan aan voldoende fruit en groenten. Onderzoek wijst uit dat vrouwen die veel antioxidanten in het bloed hebben er voor hun leeftijd veel jonger uitzien.”

In het vorige artikel noemde u de zogenaamde Oxygen Radical Absoption Capacity (ORAC) waarden. Dat gaat over het anti-oxidatieve absorptie vermogen. Hoe hoger de ORAC, hoe beter de weerstand tegen vrije radicalen. In de genoemde tabel hebt u het over de waarden per 100 gram. Dat lijkt, zeker voor kruiden, wel erg veel. “In de tabel verwijs ik inderdaad naar 100 gram. Maar ook als je slechts een theelepel specerijen of een handvol kruiden gebruikt, krijg je al veel antioxidanten binnen. Dat lukt al als je bijvoorbeeld pasta eet met een (verse) pestosaus met basilicumblaadjes. Je kunt ook oreganoblaadjes toevoegen aan je salade.”

Lees ook:  Zonder zorgen in de zon

Koolhydraten en rode wijn

Maar pasta en ook aardappelen bestaan toch vooral uit snelle koolhydraten? Die zijn toch ongezond en maken juist dik? “Een laag koolhydraat- en eiwitrijk dieet is inderdaad een trend. Maar die voeding is juist schadelijk voor het darmmicrobioom omdat de bacteriën daar prebiotische vezels nodig hebben. Prebiotica is vooral voeding voor de goede bacteriën in onze darm. Dit bacterievoedsel, dat ervoor zorgt dat huid en haar gezond(er) worden, zit in slechts een paar voedingsmiddelen. Zoals in afgekoelde aardappelen.”

Afgekoelde aardappelen? “Er zijn lekkernijen die onze darmflora graag lust. Een absolute topper is resistent zetmeel. Dat vind je onder andere in koude aardappelen, koude pasta en koude rijst. Door het eerst te koken en erna weer af te koelen verandert het zetmeel zodanig dat het perfect als darmvoeding kan dienen. Studies hebben daarnaast aangetoond dat gekoelde aardappelen of noedels de bloedsuikerspiegel verlagen en ook het gewichtsverlies bevorderen.”

Waarin bevindt zich nog meer resistent zetmeel? "Je vindt resistent zetmeel verder in afgekoelde bonen, erwten en gierst. Het is geen probleem als je deze voedingsmiddelen vervolgens weer opwarmt. Een echte aanrader zijn niet al te rijpe, groene bananen. Die leveren bijna drie keer zoveel resistent zetmeel als rijpe exemplaren. Haver (na het opwarmen eerst wat laten afkoelen) is goed voor het darmkanaal omdat het naast resistent zetmeel een ander prebioticum bevat: inuline. Ook dit is uitstekend bacterievoedsel. Het zit verder onder andere in prei, asperges, witlof en andijvie. Zowel veel inuline als resistent zetmeel zijn van groot belang voor een mooie huid.”

Lees ook:  Look Good Feel Better

Uit uw boek blijkt dat u het drinken van rode wijn toestaat. Hoezo? “Om langer te leven kun je je genen activeren met bepaalde voedselingrediënten zoals rode wijn. Dat is bij matige consumptie goed voor de ontwikkeling van de darmflora doordat het zowel resveratrol als quercetine bevat. Zeker die laatste stof is een van de krachtigste natuurlijke antioxidanten.”

Over de bacteriële parasol en zonnebrand

U spreekt over een bacteriële parasol. Waar doelt u op? “Je kunt je via probiotische bacteriën tegen de zon beschermen. Uit onderzoek met muizen blijkt dat microben als de Lactobacillus johnsonii, Lactobacillus plantarum en Bifidobacterium breve in staat zijn huidschade door de zon te verminderen. Daarnaast kun je ook via je voeding zonbescherming van binnenuit opbouwen. Zo leveren onder meer groene thee, tomaten, wortelen en watermeloen de nodige afweerstoffen. Regelmatig donkere chocolade eten beschermt de huid beter tegen uv-stralen, zo blijkt uit onderzoek. En alleen al de juiste voeding consumeren kan je  beschermen tot een zonbeschermingsfactor vier. Dat betekent dat je 75 procent van de uvb-stralen absorbeert. Zonbescherming van binnenuit heeft een groot aantal voordelen.”

Hoef je niet meer te smeren? “Als dermatoloog weet ik hoe belangrijk het is om je huid te beschermen tegen uv- en infraroodstralen. En als expert voor gezondheidsbevordering weet ik ook dat vitamine D eveneens erg belangrijk is voor je gezondheid. Als je jouw huid elke dag beschermt tegen zonlicht, moet je vitamine D aanvullen. Zelf eet ik zoveel mogelijk ‘beschermingsvoedsel’ (zie hierboven, red.). Maar ik gebruik daarnaast een anti-zonnebrandcrème in de lente en de zomer.”

Lees ook:  Cosmetisch arts KNMG vanaf 1 juli 2019 beschermde titel

Wat zijn pre- en probiotica? “Prebiotica zijn onverteerbare voedingsbestanddelen die de darmbacteriën graag te eten krijgen. Experts gaan er van uit dat je voor positieve effecten per dag minimaal vijf gram ervan nodig hebt. Probiotica zijn preparaten van levende micro-organismen die eveneens positief kunnen inwerken op je gezondheid. Het gaat vooral om melkzuur- en bifidobacteriën. Synbiotica bevatten zowel pre- als probiotica. Professor dr. Michaela Axt-Gadermann: “Het voordeel is dat de probiotische bacteriën dan ook meteen wat te eten hebben als ze in de darm aankomen.”

Stralende huid

Professor dr. Michaela Axt-Gadermann.

Professor Michaela Axt-Gadermann

Professor Michaela Axt-Gadermann is sportgeneeskundig arts, dermatoloog en hoogleraar Gezondheidsbevordering aan de universiteit van toegepaste wetenschappen in Coburg, Duitsland. Zij geeft daar colleges in anatomie, fysiologie, in sport als gezondheidsbevordering en in ‘gezondheidsjournalistiek’. Dat laatste doet zij omdat ze het belangrijk vindt dat de wetenschappelijke kennis niet alleen door wetenschappers wordt besproken. Zij wil juist lezers van artikelen en boeken informeren over het feit dat iedereen voor een gezonde darmflora kan zorgen en zo iets goeds voor zichzelf kan doen.

Voor meer info: www.axt-gadermann.de.

Tekst: Lizet van Triet

Ontdek alle beauty tips en trends

Recent

4x tips om er binnen een handomdraai verzorgd uit te zien

Wat te doen tegen zonneallergie?

Een gezonde tong is een gezonde mond

Meer tevreden zijn met je eigen lichaam

© Beautyweb - 2022
Made with
Web Wings