DNA en je huid(veroudering)

‹ Terug naar overzicht
Geplaatst op:
Wist je dat in je genen (stukjes DNA) al deels besloten ligt hoe je zult verouderen? Alles wat je lichaamscellen doen, wordt bepaald en gestuurd door dit Desoxyribonucleïnezuur. Het is nu mogelijk om op basis van een DNA-test inzicht te krijgen in hoe je huid zal verouderen en aan welke werkstoffen je huidcellen behoefte heeft.

Ons DNA bestaat uit twee strengen die om elkaar heen draaien, de dubbele helix. DNA is een persoonlijke code, dus uniek per persoon. In je genen ligt ook besloten of je bijvoorbeeld aanleg hebt voor versnelde huidveroudering of huidkanker. DNA is in 1869 ontdekt door de Zwitserse biochemicus Johan Friedrich Miescher. Hij ontdekte dit door leukocyten te zuiveren uit pus dat hij vond tussen ziekenhuisafval. De moderne technologie heeft het mogelijk gemaakt het DNA van alle levende wezens tijdens het verouderingsproces te bestuderen. Dit proces begint bij ons al rond het 25ste levensjaar. Opmerkelijk: de vroegere jaren na ons 25ste levensjaar hebben een grotere impact op onze gezondheid dan onze latere jaren. 

Maatwerk

Niemand is hetzelfde en iedereen heeft andere genen. Daar waar de cosmetica-industrie al een halve eeuw producten ontwikkelt op basis van celtherapie, is er nu maatwerk verkrijgbaar op basis van een DNA-test. Door middel van zo’n test (met wangslijm) kan het huidverouderingsproces van iemand worden geanalyseerd. Eveneens kan op basis van de test een indicatie worden gegeven van je genetische behoefte aan werkstoffen, de gevoeligheid voor uv-straling maar ook bijvoorbeeld de aanleg voor diverse huidproblemen. Sommige laboratoria die dergelijke tests op de markt brengen, bieden daarnaast ook huidverzorgingsproducten op maat aan. 

DNA-test

Zo’n DNA-test kost een paar honderd euro, maar dan heb je ook wat. Voor diegene die er niet van gecharmeerd is: er zijn werkstoffen of behandelingen in opmars die niet onder doen aan celtherapie. Daarover straks meer. En wil je een investering op de langere termijn en ben je niet vies van een spuitje, dan kun je tegenwoordig een stamcelbehandeling ondergaan. Het resultaat duurt even (zes tot twaalf maanden), maar het is wel een investering waard. Groeifactoren uit eigen vetweefsel worden door middel van mesotherapie teruggebracht in de dermis waardoor het DNA en de fibroblasten worden gestimuleerd tot herstel. 

Werkstoffen

De moderne cosmetica op basis van celtherapie is met name succesvol bij het herstel en de behandeling van photo-aging (zonbeschadiging, veroudering door straling) en leeftijdsgebonden huidveroudering. Bewezen effecten zijn rimpelvermindering, elasticiteitsverbetering, anti-glycatie, tegengaan van zonbeschadiging en pigmentproblemen, verbetering van wondgenezing en vermindering van actinische keratose en de gevolgen ervan.

Basis in de wondgenezing

Werkstoffen die bekend staan om hun krachtige DNA-herstructurerende en gen-herstellende werking zijn koperpeptiden en diverse DNA-herstellende enzymen. Deze werkstoffen zijn niet helemaal nieuw. Ze vinden hun basis in de wondgenezing en in brandwondenindustrie en worden de laatste decennia toegepast in huidverzorgingsproducten. Overigens is het de vraag of je deze producten wel moet rekenen tot de huidverzorging. Met de komst van deze producten wordt dan ook vermoed dat er een nieuwe categorie aan huidproducten op de markt verschijnt die als ondersteuning bij alle producten toegepast kan worden. Vooral voor de zonproducten zijn deze werkstoffen een ware aanvulling, doordat deze werkstoffen ook preventief een beschermende werking hebben op de beschadiging van het DNA. 

DNA-herstellende enzymen

DNA-herstellende enzymen die een bewezen werking hebben zijn Photolyase, UV-endonuclease en OGG1-glycosylase. Deze enzymen vinden hun oorsprong in de medische wereld. Zoals vele andere effectieve werkstoffen of medische hulpmiddelen is het toegestaan deze werkstoffen in huidverzorgingsproducten toe te passen (al is het een discussie waard of je deze producten tot huidverzorgingsproducten mag rekenen). Deze werkstoffen worden al geruime tijd toegepast in de brandwonden- en wondgenezing industrie. 

Hieronder vind je een omschrijving van de werkstoffen met wat ze precies met het DNA in de huid doen.

Photolyase

Een enzym dat door uv-licht beschadigd DNA herstelt. Gek genoeg is dit enzym op zich niet actief: het moet geactiveerd worden door een andere, zichtbare variant van licht binnen het kleurenspectrum zoals blauw/violet. Het proces van herstel op deze manier wordt photoreactivatie genoemd. Hiervoor is het belangrijk dat Photolyase overdag en consequent herhaaldelijk een langere periode wordt gebruikt.

UV-endonuclease

Een slim enzym dat in staat is om beschadigd DNA op te sporen, te herkennen en te herstellen. Dit enzym herstelt niet alleen beschadiging door uv-licht, maar ook beschadiging door andere oorzaken. Het veelbelovende enzym is het breedst inzetbaar (ook in de medische wereld) en ook hiervoor geldt dat het voor de juiste effectiviteit dagelijks gebruikt moet worden.

OGG1-glycosylase

Dit enzym maakt het lichaam aan op het moment dat er veel vrije radicalen vrijkomen. Net als de vorige twee enzymen is OGG1-glycosylase in staat om DNA-beschadigingen te herstellen en speelt het een grote rol binnen de epigenetica (invloeden van buitenaf, deze zijn omkeerbare). Het enzym is zowel inzetbaar voor medische als cosmetische doeleinden. 

Slechte invloed 

Trauma en een ongezonde lifestyle hebben een slechte invloed op ons DNA. Het is verstandig hier rekening mee te houden. En uiteraard is voorkomen beter dan genezen. Smeren moet je toch. Dan maar iets op basis van eigen DNA of werkstoffen die je DNA beschermen of herstellen. 

Met dank aan Ahmet Turkkani, artikel bewerkt voor BeautyWeb