Meer luizen na de vakantie?

21/08/2020
39

Na de zomervakantie kampen scholen bijna standaard met een luizenplaag. Of lijkt dat alleen maar zo? Volgens experts komt hoofdluis dan niet persé vaker voor, maar wordt het vaker ontdekt door uitgebreider controleren. Feit blijft dat kinderen elkaar makkelijk aansteken. 

Luizen kunnen niet springen

Luizen kunnen niet springen en verplaatsen zich ook niet via kleding of meubels. Maar ze lopen wel van hoofd naar hoofd. Dus kinderen die samen spelen, samen selfies maken, met elkaar stoeien...hoofdluis is er dol op! Want ze lopen zo van het ene hoofd naar het andere. En dan kan de lol beginnen. 

Luizen houden van warme plekjes

Hoofdluizen zijn parasitaire insecten die leven van menselijk bloed. Vooral warme plekjes, zoals achter de oren, in de nek of onder een pony vinden ze geweldig. 

Op je hoofd?

Maar, eenmaal hoofdluis opgelopen, wat te doen? In de Tweede Wereldoorlog werd daarvoor DDT gebruikt (bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Hoofdluis). Tegenwoordig zijn er gelukkig vriendelijker middelen verkrijgbaar. De nieuwe Anti-Luis Preventie spray van Care Plus bijvoorbeeld (10,95 euro). Deze werkt met een insectenwerende stof die veilig is voor kinderen vanaf zes maanden. De spray is voor mensen geurloos, maar niet voor luizen, die op afstand zullen blijven. Care Plus heeft ook een Anti-Luis Behandeling (19,95 euro). Deze spray gebruikt kokosolie om luizen en neten in één korte behandeling te verstikken. Met de bijgeleverde kam haal je ze vervolgens gemakkelijk uit het haar. De Care Plus Anti-Luis producten zijn verkrijgbaar bij apotheek, drogist en online. Luizen

Lees ook:  Haarziekten en haarproblemen

Feiten & Fabels over luizen

Er doen nogal wat fabeltjes de ronde over luizen en wat ze lekker vinden. Zo zouden ze vooral houden van schoon haar – niet waar – en zouden ze van huisdieren naar mensen overstappen – ook niet waar. Wat wel klopt is dat meisjes vaker luizen hebben dan jongens, omdat meisjes vaak langer haar hebben en daar houden die kriebelaars van. Het is ook waar dat iedereen ze kan krijgen. Wat dan weer niet klopt is dat luizen vooral in de zomer voorkomen en dat je er altijd jeuk van krijgt. Ook kunnen ze niet zwemmen, springen of vliegen en ze brengen ook geen ziektes over. Wat absoluut wel waar is: luizen zijn ontzettend besmettelijk.

Ontdek alle beauty tips en trends

Recent

4x tips om er binnen een handomdraai verzorgd uit te zien

Wat te doen tegen zonneallergie?

Een gezonde tong is een gezonde mond

Meer tevreden zijn met je eigen lichaam

© Beautyweb - 2022
Made with
Web Wings