
De aloë vera-plant wordt al sinds duizenden jaren ingezet bij allerlei huidbeschadigingen en huidproblemen. De gel die in de bladeren van de plant zit, heeft krachtige verkoelende, ontstekingsremmende en kalmerende eigenschappen. De gel is multi-inzetbaar: als verzorging na het ontharen, op wondjes of als een basis-gelmasker. Een fijn allround product! De werking van de aloë vera-gel is een combinatie van eigenschappen die in de verschillende bestanddelen zitten. Zo bevat het sap van de aloë vera vitaminen, enzymen, mineralen, salicylzuur, aminozuren en mucopolysacchariden. De gel bevat een kleine hoeveelheid anthraquinone. Deze stof heeft een antibacteriële en pijnstillende werking. Aloë vera-gel is een helende gel bij brandwondjes en zonnebrand. De gel kan puur en direct uit het (biologische) blad gebruikt worden. Aloë vera-gel is daarnaast verkrijgbaar in tubes of flessen.
Lavendel
Lavendel is een bekende en ook vriendelijke olie. Lavendel is een geweldige eerste hulp-olie. De olie van lavendel mag ook inwendig gebruikt worden. Hoe zachter de lavendelolie is, hoe minder de olie prikkelt in de mond. Het kan een beetje tintelen op de tong. Lavendelolie is een goede ondersteunende olie bij pijn en huidproblemen. De lavendelolie mag puur aangebracht of aangestipt worden bij brandwondjes, snij- en schaafwondjes, puistjes, tandvleesproblemen, aften, kiespijn en hooikoorts. Je gebruikt dan een druppel. De smaak van lavendelolie is misschien niet lekker, maar het effect is groot. In een verdunning met een huidolie kan de olie ingezet worden bij eczeem en zonnebrand.
Lavendel kan een verzachtende werking hebben bij hoofdpijn, slapeloosheid, stress, verdriet en angst, mits de olie als plezierig wordt ervaren. Als je niet zo van lavendel houdt, kun je beter een andere olie kiezen als het om de ontspanning gaat.
Calendula
Calendula is een sterk helende plant. Van de calendulabloemen, oftewel de goudsbloemen, wordt een maceraat gemaakt. Dit is een extract van hoogwaardige en in vet oplosbare werkstoffen in een vette plantolie. De werking van calendulamaceraat op de huid is kalmerend en verzachtend. Calendulamaceraat is kant-en-klaar verkrijgbaar maar kan ook zelf gemaakt worden van verse bloemen geplukt op een droge zonnige dag in de zomer.
Hiervoor vul je een glazen pot met calendulabloemen en overgiet je de bloemen met zoveel vette plantolie dat de bloemen onder staan. Zet de pot in de zon of op een warme plek en laat de pot ongeveer vier weken staan. Schud de pot regelmatig even. Zeef de bloemen na de vier weken uit de olie door de olie door een schone katoenen doek te gieten. Je houdt een prachtige zon-gouden olie over. Traditioneel wordt in Europa voor het maken van dit maceraat olijf- of zonnebloemolie gebruikt, maar het is fijner om een stabiele vette plantolie als jojoba- of kokosolie te kiezen.
Zelf doen!
Recepten voor na het ontharen
Recept verzachtende en verkoelende gel
- 1 eetlepel aloë vera gel
- 1 theelepel calendulamaceraat met 5 druppels lavendelolie
Bereiding: meng de ingrediënten met elkaar in een potje. Breng direct na het ontharen aan op de huid. Het geeft à la minute een verkoelend en verzachtend effect. Het mengsel is ongeveer vijf dagen houdbaar.
Tip: deze gel kan ook als masker gebruikt worden met een druppel lavendelolie erdoor. Dit gelmasker heeft een verkoelend en hydraterend effect op de huid. Als het gelmasker wordt gemengd met een vochtig pop-up masker voelt het extra zacht en verkoelend aan op de huid.
Recept verse Aloë vera-gel
Breek of snijd een stuk blad van de aloë vera-plant en verwijder de groene schil. Je hebt zo een stevig blokje plakkerige pure aloë vera-gel dat direct op de huid aangebracht kan worden. Mix met een staafmixer de gel samen met een theelepel calendulamaceraat en lavendelolie tot een romige gel. De verse Aloë vera-gel kan ook gemengd worden met een hydrolaat zoals lavendelwater, rozenwater of pepermuntwater. Dit kan ingezet worden bij roodheid of zonnebrand. Een ideaal, natuurlijk middel om de huid te koelen, te verzachten en te helen. Gebruik het dezelfde dag.
Met dank aan Ellen Wagenaar, https://stichtingaromatherapie.nl/aromatherapie/essentiele-olien/