Er zijn honderden verschillende soorten eucalyptus, waarvan er zo'n ongeveer twintig worden gekweekt voor de productie van de essentiële olie die op zeer grote schaal gebruikt wordt in de geurindustrie maar ook voor medicinale doeleinden en als smaakstof. Er zijn meerdere soorten eucalyptus met allemaal hun eigen kenmerken.
Voor betere ademhaling
De essentiële olie wordt meestal ingezet voor meer lucht, het verbetert en verdiept de ademhaling en kan dus helpen bij verkoudheid, griep en koorts. De olie wordt gebruikt in inhalatiemiddelen, in massageoliën en in zalven, tandpasta's en hoestsiropen. Misschien wel de meest bekende toepassing van eucalyptus is in de snoepjes tegen het hoesten en de dampo die je op je borst smeert als je verkouden en benauwd bent. Als topnoot wordt hij ook gebruikt om zepen te parfumeren, in schoonmaakmiddelen en parfums voor heren.
Je kunt ook je eigen ‘dampo’ maken voor als je verkouden bent. Meng dan 30cc vaseline met 10 druppels eucalyptus, 3 druppels tijm, 3 druppels wierook en 3 druppels den.
Bij oververhitting en huidproblemen
Eucalyptus is wondhelend en helpt bij veel huidproblemen. Eucalyptus is bloedzuiverend, pijnstillend en bloedstelpend. Daarbij wordt ook gesteld dat de olie stimulerend is voor ons zenuwstelsel, het verkoelt verhitte emoties, geeft je een helder hoofd en is een belangrijk middel om hoofdpijn en migraine tegen te gaan. De olie verlaagt onze lichaamstemperatuur. Eucalyptus globulus is ontgiftend en antiviraal, antiseptisch en antibacterieel.
Last van hoofdpijn? Meng dan 30cc 96% alcohol met 10 druppels eucalyptus, 10 druppels pepermunt en 10 druppels basilicum. Masseer dit mengsel in hele kleine beetjes op je slapen en in je nek.
Zoals gezegd is de etherische olie van eucalyptus bekend om de heilzame werking op de luchtwegen. Maar wist je dat je het ook in kunt zetten bij diverse huidproblemen? De olie is sterk antiseptisch, bacteriedodend en parasietendodend, ook schijnt het vele soorten bacteriën en schimmels te kunnen doden. Je kunt het daarom ook inzetten bij insectenbeten/steken.
Daar hebben we dan ook een tip voor: doe twee druppels eucalyptus globulus op een watje en leg dit op de jeukende/pijnlijke plek.
Als luchtverfrisser
Uiteraard ruimt eucalyptus ook gewoon erg fris en aangenaam, je kunt het daarom ook inzetten als luchtverfrisser. Meng daarvoor zo’n 30 tot 50 druppels eucalyptus met water (goed schudden). Doe dit mengsel in een verstuiver (een kleine plantenspuit bijvoorbeeld). Hiermee houd je je huis op een natuurlijke manier lekker fris. Er zijn nog meer natuurlijke manieren om je huis van een prettige geur te voorzien.
Verkoelend
En over lekker fris gesproken, wist je dat een koel voetbad je hele lijf helpt af te koelen? Ook daarvoor is eucalyptusolie prima te gebruiken. Helemaal als je weet dat het ook nog helpt om bacteriën en schimmels te doden; twee vliegen in één klap. En voor een heerlijk verkoelend voetenbad heb je helemaal geen luxueuze toestanden nodig. Een (oude) afwasteil of een emmer is al voldoende. Vul deze met lauw water en voeg tot zo’n zes druppels eucalyptusolie toe. Voetjes d’r in en genieten maar!
Met dank aan onder andere Ellen Asjes