Er is steeds meer aandacht voor het feit dat gezonde darmen bijdragen aan een stralende huid en glanzend haar. Daarnaast zorgen ze dat je minder last hebben van allergische huidreacties en andere huidaandoeningen. Ze maken je ook nog eens slank en gelukkig. Vanwege dit zeer interessante boek met op bijna iedere pagina nieuwe weetjes had Lizet van Triet een interview met deze bevlogen hoogleraar Gezondheidsbevordering aan de universiteit van Coburg in Duitsland.
- U heeft een heel belangrijk en interessant boek geschreven. Wat maakt dat u zo geïnteresseerd bent in dit onderwerp?
- U schrijft in het begin van uw boek over immuuncellen die in de darm zijn getraind. Wat bedoelt u daarmee?
- U zegt dat zoenen beschermt tegen allergieën.
- De schoonheidssalon in onze buik. Zo heet een belangrijk hoofdstuk uit het boek. Waar gaat dit over?
- Een tabel in uw boek laat de zogenaamde ORAC-waarden van bepaalde groenten, fruit, kruiden en dranken zien. Wat gaat dat over?
- Vlierbessensap heeft heel veel antioxidanten. Maar is het niet beter om het fruit te eten in plaats van het te drinken?
- Veel mensen eten vooral appels, bananen, komkommers en tomaten, zo merkt u. Maar dan krijg je niet genoeg goede stoffen binnen. Wat adviseert u om dan wel te eten? En wat eet u zelf regelmatig om uw ORAC-waarde dichter bij de 3.500-5.000 te brengen?
U heeft een heel belangrijk en interessant boek geschreven. Wat maakt dat u zo geïnteresseerd bent in dit onderwerp?
“Het darmmicrobioom (1) is een zeer boeiend onderwerp voor wetenschappers. We beginnen nu pas het belang van een gezonde en diverse darmflora te herkennen. Twintig jaar geleden heb ik al enkele studies gedaan naar het microbioom van patiënten met de huidaandoeningen atopisch eczeem en psoriasis vulgaris. Maar op dat moment hadden we niet dezelfde kansen en kennis als vandaag de dag. Zes jaar geleden kreeg ik zelf leukemie en moest ik negen maanden lang antibiotica innemen. Daarom heb ik ook een persoonlijke reden om het microbioom te onderzoeken.”
U schrijft in het begin van uw boek over immuuncellen die in de darm zijn getraind. Wat bedoelt u daarmee?
“De darm is het ‘hoofdkwartier’ van het immuunsysteem. Meer dan 70 procent van dat soort cellen bevindt zich daar. Door contact met de darmbacteriën worden de immuuncellen geactiveerd. Een immuunsysteem dat op jonge leeftijd in aanraking komt met ziektekiemen is later minder vatbaar voor allergieën en auto-immuunziekten. Daarom schaadt te veel hygiëne je gezondheid, ook die van de huid. Een verstoring van de darmflora waarbij de variëteit van de micro-organismen afneemt door onder andere te eenzijdig voedsel verzwakt daarnaast eveneens je immuunsysteem.”
U zegt dat zoenen beschermt tegen allergieën.
“Dat klopt. Onze huid stopt niet bij onze lippen, die zijn de bovenkant van het spijsverteringskanaal. De huid draait zich aan de overgang tussen de gezichtshuid en de mond naar binnen en loopt door in het hele spijsverteringsstelsel. Zo staan de huid en het slijmvlies van de darm rechtstreeks met elkaar in verbinding. En beide beschermen het lichaam tegen schadelijke invloeden van buitenaf.”
De schoonheidssalon in onze buik. Zo heet een belangrijk hoofdstuk uit het boek. Waar gaat dit over?
“Wetenschappers hebben ontdekt dat het eten van veel fruit en groenten al na vier weken voor een aantrekkelijke en stralende teint zorgt. Het tegendeel is ook waar: een grauw en bleek uiterlijk kan een signaal zijn dat je belangrijke biologische stoffen mist. Zo kan een gebrek aan vitamine B leiden tot eczeem en huidontstekingen. En als je niet voldoende antioxidanten nuttigt dan verouder je sneller en ben je vatbaarder voor verschillende welvaartsziekten.”
Een tabel in uw boek laat de zogenaamde ORAC-waarden van bepaalde groenten, fruit, kruiden en dranken zien. Wat gaat dat over?
“Groenten en fruit zijn belangrijke radicaalvangers doordat ze een hoog polyfenolgehalte bevatten. Hun beschermende werking wordt aangegeven met de zogenaamde ORAC-waarde. Die staat voor Oxygen Radical Absoption Capacity. Hoe hoger de ORAC, hoe beter een voedingsmiddel beschermt tegen schade door aanvallen van radicalen. De dagelijkse behoefte ligt rond de 3.500-5.000 ORAC-eenheden. Die krijg je binnen als je de aanbevolen vijf porties fruit en groente eet. Ongeveer 80 procent van de volwassenen haalt dat niet en komt maar tot ongeveer 1.000 ORAC-eenheden per dag. Dat is een veel te lage waarde om de huid en organen tegen schade te beschermen.”
Vlierbessensap heeft heel veel antioxidanten. Maar is het niet beter om het fruit te eten in plaats van het te drinken?
“Ja, vers fruit is beter dan sap maar de antioxidanten in het sap zijn meer geconcentreerd. In Duitsland eet niemand verse vlierbessen; die zijn zelfs giftig. Je kunt dat alleen als sap binnenkrijgen. Daarnaast zijn sommige vruchten niet het hele jaar door van goede kwaliteit. In dat geval is sap een goed alternatief.”
Veel mensen eten vooral appels, bananen, komkommers en tomaten, zo merkt u. Maar dan krijg je niet genoeg goede stoffen binnen. Wat adviseert u om dan wel te eten? En wat eet u zelf regelmatig om uw ORAC-waarde dichter bij de 3.500-5.000 te brengen?
“Ik haal de waarde waarschijnlijk niet elke dag, maar ik probeer het wel. Ik drink 's morgens een glas sap (maar slechts één glas per dag!). Ik drink een halve liter groene thee en ik kies voor groenten voor elke maaltijd. Daarnaast houd ik van pure chocolade en gebruik ik veel kruiden en specerijen om te koken. Zoals je ziet, is het niet zo moeilijk om dagelijks voldoende antioxidanten toe te voegen. Dit kan heel goed een routine voor elke dag worden.”
- Met darmmicrobioom of darmflora wordt het geheel van micro-organismen aangeduid dat zich in het maag-darmstelsel bevindt.
Door: Lizet van Triet
Professor Michaela Axt-Gadermann is sportgeneeskundig arts, dermatoloog en hoogleraar Gezondheidsbevordering aan de universiteit van toegepaste wetenschappen in Coburg, Duitsland. Zij geeft daar colleges in anatomie, fysiologie, in sport als gezondheidsbevordering en in 'gezondheidsjournalistiek'. Dat laatste doet zij omdat ze het belangrijk vindt dat de wetenschappelijke kennis niet alleen door wetenschappers wordt besproken. Zij wil juist lezers van artikelen en boeken informeren over het feit dat iedereen voor een gezonde darmflora kan zorgen en zo iets goeds voor zichzelf kan doen.
Voor meer info: www.axt-gadermann.de.
De opvolger van het populaire boek ‘Gezonde darmen voor een slanke lijn’ over hoe onze darmbacteriën ons gewicht bepalen, is zojuist in het Nederlands verschenen. In ‘Gezonde darmen voor een stralende huid’ staan opnieuw wetenschappelijke bevindingen die aantonen dat je via voeding je darmbacteriën kunt beïnvloeden, net als je lichaamsgewicht en de conditie van je huid. De auteur professor dr. Michaela Axt-Gadermann is gegrepen door dit onderwerp, net als door ‘better aging’.