De adem is onze belangrijkste energiebron. “Niets is zo veelzijdig en effectief als bewust ademhalen.” Rob Koning legt uit dat er een relatie is tussen ademhaling en burn-out en ook hoe je door bewuste ademhaling kunt zorgen voor meer vitaliteit, meer ontspanning en een leeg hoofd. Dat is zowel fijn voor jezelf als voor je omgeving. Want een leeg hoofd, dat helpt een burn-out te voorkomen. Net als dat je er beter door slaapt.
Meer zuurstof
Gemiddeld haal je tussen de twaalf en achttien keer per minuut adem. Uit deze lucht kunnen je longen zuurstof opnemen die vervolgens via je bloedbaan in je cellen terecht komt. Die kunnen dat in energie omzetten. Door bewust te ademen zul je meer zuurstof binnen krijgen. Rob: “Zuurstof is direct gelinkt aan je gezondheid, want het voedt ons lichaam en zorgt voor meer energie. Heb je er te weinig van doordat je te oppervlakkig ademhaalt dan kan dat zorgen voor klachten. Het is niet voor niets dat ademhaling bij tal van sporten en ook bij yoga, meditatie en mindfulness een belangrijke rol speelt. Door bewust te ademen, verbeter je je prestaties en je concentratievermogen.”
Schoonheid van binnen uit
Een gezond lichaam met weinig stress kenmerkt zich door een rustige ademhaling. Rob: “Die vindt plaats in je buik. Tijdens de inademing gaat het middenrif omlaag en daardoor zet de buik uit. Lukt dat niet door onder andere spanning, dan ga je automatisch hoger ademhalen: de borstademhaling. Die is oppervlakkiger en frequenter wat zorgt voor nog meer onrust.” Hij merkt dat als je goed in je vel zit, de ademhaling rustiger is: “Dat geeft voldoende zuurstof, zowel in je organen als in je huid.” Hij ondervond aan den lijve dat zijn huid mooier werd toen hij zelf een aantal jaren geleden startte met een bewustere en rustigere ademhaling.
Quick fix
Laad je accu weer op. Dat kan volgens Rob goed met de volgende oefening: “Doe elke dag gedurende tien minuten een ademmeditatie. Dat combineert de positieve effecten van rustig ademen en het mediteren.”
- Ga actief rechtop zitten.
- Sluit je ogen.
- Observeer je ademhaling, zonder die te veranderen.
- Breng je aandacht terug naar je ademhaling, iedere keer dat je aan iets anders denkt.
- Volg je inademing, de pauze en daarna je uitademing en herhaal dat.
- Het is geen probleem als er weer een gedachte opkomt. Ga dan weer terug naar je ademhaling. Zo kalmeer je de geest.
Interview: Lizet van Triet