Cosmedische behandelingen uitgelegd

13/02/2020
1438

Huidverbeterende technieken zoals chemische peelings en Energy Based Devices staan enorm in de belangstelling. Deze cosmedische behandelingen zijn een toegankelijk alternatief voor injectables en esthetische ingrepen, mits de behandelaar hier goed voor is opgeleid. EBD's kun je grofweg in twee categorieën onderverdelen. Aan de ene kant apparaten zoals laser en IPL die gericht zijn op de buitenste huidlaag, om deze egaler te maken, pigmentvlekken te verminderen of fijne lijntjes tegen te gaan. En aan de andere kant apparaten die door middel van radiofrequente energie of ultrageluid minuscule wondjes ónder het huidoppervlak (de lederhuid of nog dieper) maken voor huidversteviging en voor de aanmaak van extra collageen. Met deze cosmedische technieken kun je effectief werken aan huidverbetering.

Chemische peelings

Met chemische peelings kun je bepaalde huidproblemen heel effectief laten behandelen of de algehele huidconditie verbeteren. Chemische peelings bestaan uit zuren die de huid exfoliëren. Ook verlaagt een peeling met zuren de pH-waarde van de huid. Dit stimuleert de groeifactoren in de huid, die onder andere de fibroblasten aanzetten tot de aanmaak van collageen en elastine. Daardoor verdikt de huid zich van binnenuit en verminderen bijvoorbeeld fijne lijntjes, grove poriën en acnelittekens. 

Laser

Met laser kun je een heel scala aan huidproblemen behandelen. Een laser zendt gefocust (coherent) licht uit van één bepaalde golflengte (monochromatisch). Het laserlicht wordt door specifieke structuren in de huid geabsorbeerd en daar omgezet in warmte, zonder het omliggende weefsel te beschadigen. Er zijn verschillende soorten lasers op de markt met elk hun eigen behandelgebied(en), afhankelijk van de golflengte die ze hebben. Grofweg kun je lasers in twee groepen verdelen: ablatieve en niet-ablatieve lasers. Bij ablatieve lasers wordt het laserlicht geabsorbeerd door het water in de huid, waardoor er een heel dun laagje van de huid verdampt.

Laser en IPL

Met laser en IPL kun je een heel scala aan huidproblemen behandelen.

Niet-ablatieve lasers

De niet-ablatieve lasers zijn gericht op het vernietigen van specifieke structuren in de huid (chromoforen), zoals hemoglobine, melanine, eiwit en water. Op die manier kun je met laser heel gericht pigmentvlekken (melanine), overtollige haargroei (melanine) of ontsierende vaatjes (hemoglobine) verwijderen, terwijl de rest van de huid intact blijft. Indicaties voor laserbehandelingen zijn overbeharing, rode vaatjes, pigmentvlekken, tatoeages, huidveroudering, huidverslapping, striae en littekens. 

IPL

Intensed Pulsed Light zendt geen gefocust, monochromatisch licht uit zoals laser, maar een heel spectrum van golflengtes (diffuus licht). Het licht van een IPL wordt geabsorbeerd door zowel het hemoglobine, melanine, eiwit als water. Daardoor is het toepassingsgebied erg groot, maar niet specifiek. Met behulp van een filter kies je de gewenste golflengte en de daarbij behorende behandelindicatie. IPL wordt vooral voor ontharing, couperose en oppervlakkig pigment gebruikt. 

Microneedling

Microneedling is een techniek waarbij met minuscule naaldjes microperforaties in de huid worden gemaakt. Dit stimuleert het zelfherstellend vermogen (de celvernieuwing) van de huid waardoor er meer collageen en elastine wordt geproduceerd. Door de vrijgekomen groeifactoren en de herstructurering van collageen en elastine verdikt de epidermis zich. Door de verbeterde celwerking is de distributie van melanine gelijkmatiger.

Microneedling

Microneedling stimuleert het zelfherstellend vermogen van de huid.

De huid verdikt zich, de teint verbetert en oppervlakkige (acne)littekens vervagen. Microneedling kan een positief effect hebben op onder meer zonbeschadigde huid, (acne)littekens, huidverslapping, oppervlakkige rimpels, striae en pigmentvlekken.

Lees ook:  Geïrriteerde huid na het ontharen?

Ultrageluid

Ook ultrageluid wordt ingezet om de huid te regenereren/verjongen of van binnenuit te verstrakken. Ultrageluid bestaat uit geluidsgolven met een frequentie buiten het hoorbare gebied, vanaf 20 kilohertz tot circa 800 megahertz. Ultrageluid zorgt voor trillingen in de weefsels. Dit stimuleert de doorbloeding en de microcirculatie van de huid. De warmte die vrijkomt zorgt voor een ontstekingsreactie, met als gevolg nieuwe aanmaak van collageen en versnelling van het regeneratieproces. Hierdoor verstrakt en verstevigt de huid zich. Ultrageluid vergroot bovendien de doorlaatbaarheid van de celmembranen, waardoor actieve werkstoffen makkelijker en dieper in de huid kunnen doordringen. Andere effecten van ultrageluid zijn verbeterde afvoer van afvalstoffen, betere vochtopname, pijnvermindering en ontspanning. 

Cosmedische behandelingen; de keuze is reuze

Wie effectief huidverbetering wil, heeft dus volop keuze. Kies altijd een behandelaar (schoonheidsspecialist, huidtherapeut of arts) die voldoende geschoold is in deze technieken en hier liefst ook al ervaring mee heeft opgedaan. Voor al deze technieken gelden contra-indicaties, zoals bijvoorbeeld zwangerschap, hoge bloeddruk of hart- en vaatziekten. Ook moeten behandelaars hun cliënten altijd informatie verschaffen over de mogelijke risico’s en complicaties van dergelijke behandelingen. 

Met dank aan Saskia Petit

Cosmedische behandelingen bevinden zich op het grensvlak van cosmetisch en medisch. Hieronder vallen technieken zoals chemische peelings, microneedling en Energy Based Devices (EBD's) zoals laser/IPL, radiofrequente energie (RF) en ultrageluid. Het is een interessant vakgebied waarin zowel schoonheidsspecialisten, en huidtherapeuten als artsen actief zijn.

Recent

Zelfbruiner versus zonnebank: Wat is beter voor je huid?

Maak van je slaapkamer een stijlvolle rustplek

Beautyproducten kopen op een budget

Hoe bereid je je voor op laserontharing?

© Beautyweb - 2025
Made with
Web Wings