Wauw, wat een brauw!

25/01/2019
603

De belangrijkste functie van wenkbrauwen en wimpers is het beschermen van het oog. De haartjes houden transpiratievocht, stof en vuildeeltjes tegen. Wenkbrauwen en wimpers geven je ogen wat extra schaduw, waardoor je minder last hebt van de zon. Wenkbrauwen hebben ook nog een andere functie. We drukken er onze expressie mee uit, bijvoorbeeld door te fronsen bij boosheid of ze omhoog te trekken bij verbazing.

Vorm

De vorm van de wenkbrauw is bij iedere persoon anders. Toch zijn er wel richtlijnen. De ideale wenkbrauw wordt gevormd door drie lijnen. Trek een denkbeeldige lijn (of neem een potlood) langs de neusvleugel omhoog langs de binnenste ooghoek. In het verlengde van deze lijn begint de wenkbrauw. Trek vervolgens een lijn langs de neusvleugel (eerst de ene kant, dan de andere kant) tot aan de buitenste ooghoek. In het verlengde hiervan eindigt de wenkbrauw. Het hoogste punt van de wenkbrauw vind je door een denkbeeldige lijn te trekken langs de neusvleugel en de buitenzijde van de iris. Idealiter is de afstand tussen je ogen één oogbreedte. Dit zijn zoals gezegd slechts richtlijnen. Niemand heeft een perfect symmetrisch gezicht en het komt er dus op aan goed te kijken en de juiste vorm te kiezen die past bij iemands gezicht.

Brow shapen

Het stylen van wenkbrauwen (brow shapen) is een echte trend. Veel salons hebben een brow bar, waar klanten terecht kunnen voor epileren, threading (ontharen met een draadje), of waxen van hun wenkbrauwen. Daarnaast zijn er verschillende professionele systemen op de markt waarmee je met voorgevormde malletjes en wenkbrauwpoeders in verschillende kleuren voor iedereen de perfecte wenkbrauw kunt maken. Trends veranderen, zo ook de voorkeur voor een bepaalde wenkbrauwvorm.

Wenkbrauwen

Pmu

Sommige mensen hebben als gevolg van de aandoening alopecia areata of door chemotherapie geen wenkbrauwen en/of wimpers meer. Dat kan zorgen voor een uitdrukkingsloos gezicht. Voor wie bijna geen wenkbrauwen of wimpers meer heeft, kan permanente make-up (pmu) een oplossing zijn. Met bijvoorbeeld de hairstrokes-techniek of microblading kan een goed opgeleide specialist prachtige, natuurlijk ogende wenkbrauwen maken.

De wenkbrauwspecialist

Roya Zare, eigenaar van Roya Zare Beautysalon in Amsterdam en Badhoevedorp, is dé wenkbrauwspecialist van Nederland. Onder haar clientèle bevinden zich ook veel Bekende Nederlanders: “25 Jaar geleden ben ik in Nederland begonnen met het behandelen van wenkbrauwen. Van huis uit ben ik schoonheidsspecialist, maar ik heb me helemaal toegelegd op wenkbrauwen omdat dit mijn passie is. Ik denk dat ik wel mag zeggen dat ik de ‘wenkbrauwen’ in Nederland op de kaart heb gezet! Indertijd was er nog niet zoveel interesse in wenkbrauwen. Veel vrouwen hadden een door de zonnebank gebruind gezicht en daarbij lichtblond haar en lichte wenkbrauwen: daar krijg je een uitdrukkingsloos gezicht van. Ze misten kleur en warmte in hun gezicht. Het kostte me in het begin wel moeite om ze ervan te overtuigen om hun wenkbrauwen iets donkerder te verven. Inmiddels zijn wenkbrauwen enorm populair. Die trend is een jaar of vijf geleden ingezet. Wenkbrauwen zijn de omlijsting van een gezicht en zorgen voor expressie. Bij het behandelen van wenkbrauwen moet je goed kijken naar de kleur, vorm en verhoudingen in het gezicht. Je moet als een tekenaar naar het gezicht kijken. Elke wenkbrauw is anders. Het is altijd maatwerk. Is een gezicht hoekig of rond, heeft iemand grote of kleine ogen, een grote of kleine neus en hoe is de vorm van het voorhoofd? Al deze factoren spelen een rol bij het bepalen van de juiste vorm en kleur van de wenkbrauw. In onze salon behandelen wij al jaren veel Bekende Nederlanders. Ze komen hier voor mijn expertise en ervaring. Ik werk daarnaast ook nog in twee klinieken, waar ik wenkbrauwen behandel van mensen die een facelift of ooglidcorrectie hebben ondergaan. Je ziet tegenwoordig verschillende trends op het gebied van wenkbrauwen, maar daar laat ik me niet door leiden. Ik kijk wat past in iemands gezicht. Het resultaat moet er ‘natuurlijk’ uitzien. Mensen die zich willen toeleggen op wenkbrauwen adviseer ik dat alleen te doen als het ook écht hun passie is. Je moet het leuk vinden om te doen, niet alleen omdat het commercieel interessant is.”

Lees ook:  Win: Moroccanoil Blow Dry Concentrate föhnlotion

Door: Saskia Petiet, bewerking: Jacha Rootlieb, fotografie via Getty Images

Ontdek alle beauty tips en trends

Recent

De voordelen van koud douchen

Dit is hoe Kim Kardashian haar make-up doet! (Inclusief tutorial)!

De invloed van zonlicht op haren

Zo verhuis je al jouw beautyproducten

© Beautyweb - 2023
Made with
Web Wings