De vele voordelen van lavendelolie

07/12/2018
9

De eerste lavendelstruik schijnt al in de Hof van Eden gegroeid te hebben. En in het oude Egypte, Griekenland en Rome werd lavendel al volop gebruikt. Onder andere in allerlei verzorgende recepten en natuurlijk in de geurwaters en parfums, die in die tijd al veel gebruikt werden. In de aromatherapie zijn er drie belangrijke soorten die totaal verschillend zijn maar wel lavendel worden genoemd: Lavendel (Lavandula angustifolia of Lavandula officinalis), Spijklavendel en Lavandin.

Lavendel

Lavendel bezit een hoog gehalte aan esters en coumarinebestanddelen. Deze maken echte lavendel heel geschikt bij het tegengaan van spanning, stress en slapeloosheid.

Lavendelgeur bevordert het vrijkomen van serotonine, een neurotransmitter in de hersenen die zorgt voor kalmering en ontspanning.

 

Spijklavendel

De geur van spijklavendel heeft een sterke kamfer en eucalyptus geur met op de achtergrond een klein beetje lavendel. Als de plant gedistilleerd wordt, heeft de olie een sterke eucalyptusgeur, na een paar maanden rijpen komt de kamfergeur naar boven. De werking van spijklavendel lijkt erg op de rozemarijnolie. Het is een goede olie voor de luchtwegen en voor de spieren.

Lavandinolie

Lavandinolie lijkt het meest op lavendelolie, maar is toch net anders. Als je alleen maar lavendelgeur wilt verdampen, is lavandin een goed alternatief voor de (duurdere) echte lavendelolie. Lavandin bezit over het algemeen een minder kalmerende werking dan lavendel.

Lees ook:  Tested: Previa Curlfriend lijn

Hoe gebruik je etherische oliën?

Als je eenmaal een keuze hebt gemaakt voor een etherische olie, dan kun je deze op vele manieren inzetten. Persoonlijke favoriet is een paar druppels toevoegen aan de stofzuigerzak (geloof me, dat wil je als je een hond hebt!), je kunt ook een paar druppels op een geursteentje druppelen of verdampen via een verdamper. Die laatste heb je in allerlei kleuren en maten, in prijs variërend van een paar euro (met een waxinelichtje eronder), tot een paar tientjes (voor een elektrische). Je kunt een etherische olie ook oplossen in een andere olie (ook wel basisolie genoemd, voorbeelden zijn jojoba-olie of amandelolie) en ‘m gebruiken voor een massage. En heb je nou geen partner die zo lief is om je te masseren, doe het dan lekker zelf op de delen van je lichaam waar je goed bij kunt, je voeten bijvoorbeeld… Tip van mijn yoga instructeur: masseer je voeten voor het slapen gaan met de ‘Sleep Well’ olie (van de Tuinen), opgelost in een basisolie.

Waar dan?

Voor een echt goede etherische olie, dus zonder chemische bestanddelen, ga je naar de natuurwinkel of een keten als Holland and Barrett. Even spieken leerde ons dat je zelfs op Bol.com etherische oliën kunt kopen (die van Chi bijvoorbeeld, ook heel lekker).

Lees ook:  De kracht van ademen

Bron: Ellen Wagenaar, https://stichtingaromatherapie.nl/aromatherapie/essentiele-olien/

Ontdek alle beauty tips en trends

Recent

4x tips om er binnen een handomdraai verzorgd uit te zien

Wat te doen tegen zonneallergie?

Een gezonde tong is een gezonde mond

Meer tevreden zijn met je eigen lichaam

© Beautyweb - 2022
Made with
Web Wings