“Ik vind het echt schokkende cijfers. Ik wist al dat we het hier over een probleem hebben, maar niet dat het zo erg zou zijn. Acne kan een enorme impact hebben op het leven. Dat is iets wat veel mensen zich niet helemaal lijken te realiseren. Het leidt bij veel patiënten tot schaamte en ook soms tot depressieve gevoelens. Ik zie dit ook dagelijks terug in mijn praktijk”, vertelt dermatoloog Marjolein Leenarts.
Acne
Acne is een van de meest voorkomende huidaandoeningen. 85 Procent van de bevolking tussen de 12 en 24 jaar krijgt op een bepaald moment of voor langere tijd te maken met acne. “Je zou dan ook een zekere acceptatie en tolerantie verwachten jegens mensen met acne. Ik dacht dat we op de goede weg waren toen modellen massaal besloten hun striae en puistjes gewoon wel te tonen. Niets is minder waar. We hebben nog een lange weg te gaan”, concludeert Marjolein Leenarts.
Puistjes uitdrukken?
Ondanks het feit dat maar vijftien procent nooit zelf te maken krijgt met acne toont het onderzoek van Leenarts aan dat mensen vaak niet goed weten hoe om te gaan met acne. Uit de cijfers blijkt dat 61 procent van de Nederlanders puistjes nog steeds uitknijpt. “Als je drukt, komt de talg niet alleen naar buiten. Je drukt het juist ook weer dieper de huid in. En als talg buiten de talgklier in de huid terechtkomt, ontstaat er een ontstekingsreactie. Hiermee vererger je de situatie dus alleen maar”, vertelt Leenarts.
Alles om van acne af te komen
Leenarts betwijfelt echter of al die Nederlanders echt niet weten dat het slecht is om puistjes uit te drukken. Volgens de dermatoloog nemen ze de consequenties vaak gewoon voor lief: “Als er zoveel sociale druk is, kan ik heel goed begrijpen dat mensen alles in het werk stellen om van acne af te komen. Als mensen maar niet op zoek gaan naar iedere oneffenheid en deze vervolgens proberen uit te knijpen. Dat is en blijft onverstandig.”
Geen nieuwe pukkels door pus
Wel is er nog veel onduidelijkheid en onwetendheid over behandelmethodes. Een op de drie Nederlanders heeft ten onrechte te kennen gegeven dat er geen behandelmethodes bestaan voor acne. Verder ontdekte Leenarts met haar onderzoek dat vijftig procent van mening is dat puistjes besmettelijk zijn. “Graag help ik voor eens en altijd een omvangrijke mythe de wereld uit: pus uit een puist is niet besmettelijk. Je krijgt er geen (nieuwe) pukkels door en je kunt iemand met pukkels zonder problemen een zoen geven”, aldus dermatoloog Leenarts.
Over Dokter Leenarts
Marjolein Leenarts werkt als dermatoloog in het Rode Kruis Ziekenhuis/Brandwondencentrum in Beverwijk. Toen zij zelf kinderen kreeg, besloot zij een allergeenvrije productlijn op te zetten voor de verzorging van de huid bij alledaagse huidproblemen zoals berg, waterpokken, luieruitslag of een droge huid. Zij richtte het bedrijf ‘Dokter Leenarts’ ruim vier jaar geleden op. Al snel volgden een lijn voor volwassenen, met onder andere gezichtscrèmes, lipbalsem en bodycreme, en zonnebrandcrème en aftersun. Haar producten worden inmiddels gebruikt in vele Nederlandse ziekenhuizen op kraam- en kinderafdelingen, zoals het LUMC (Het Geboortehuis Leiden).
Marjolein wordt gedreven door alle misverstanden die over de huid de ronde doen. Zo worden oneerlijke marketing claims regelmatig tegen het licht gehouden en zet zij zich in voor een betere bekendheid van allerlei huidaandoeningen. Via haar social media kanalen deelt ze haar youtube films, wist-je-datjes en onderscheidt ze fabels van feiten.
Lees meer over dit onderzoek over acceptatie bij acne en puistjes.